“ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”

Πώς θα γίνει η αποθήκευση και η διανομή των εμβολίων στην Κρήτη – Άγνωστη η χρονική διάρκεια της διαδικασίας

  • Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:25

Λίγες πληροφορίες και πολλά μυστικά είχε η συνέντευξη τύπου που δόθηκε διαδικτυακά από τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης με θέμα την αποθήκευση και τη διανομή των εμβολίων Covid-19 στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΗΦΑΚ κ. Απόστολος Γενετσάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΗΦΑΚ κ. Δημήτρης Αλιμπέρτης.

Ο κ. Γενετσάκης στάθηκε στις δυνατότητες του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών που είναι υψηλές και τους επιτρέπουν μέσω των υποδομών που έχουν να διακινήσουν με ασφάλεια το εμβόλιο σε κάθε απομακρυσμένο σημείο του νησιού. Όπως είπε ο κ. Γενετσάκης, «είμαστε από τις πρώτες αποθήκες πανελλαδικά που λειτουργεί με iso. Έχουμε την ικανότητα και τον εξοπλισμό για να φτάσουν τα εμβόλια γρήγορα και έγκαιρα στον πληθυσμό.

Από την πλευρά του ο κ. Αλιμπέρτης είπε ότι: «Στην Ελλάδα στήνεται ένα τεράστιο σύστημα που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για μία τεράστια προσπάθεια, για μια συνεργασία μεταξύ διαφορετικών Υπουργείων, της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ασφαλείας. Εμείς, αναλάβαμε τη φύλαξη των εμβολίων σε ένα ιδιαίτερο σημείο. Θα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια, όλες οι προδιαγραφές. Ήδη, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα εμβόλια. Είμαστε η μοναδική ομάδα που δε θα αναλάβει μόνο τη φύλαξη αλλά και τη διανομή. Εφόσον ο συντονισμός με τις ΔΥΠΕ και τις μονάδες εμβολιασμού γίνει όπως πρέπει, όλα θα πάνε καλά»

Σε ερωτήσεις που έθεσαν οι δημοσιογράφοι λίγες ουσιαστικές απαντήσεις δόθηκαν.

Τα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα όμως δε γνωστοποιήθηκε με ποιο τρόπο θα φτάσουν, ούτε κάποιο σημείο της διαδικασίας.

Η τοποθεσία φύλαξης είναι μυστική και δε θα επιτραπεί η επίσκεψη τους ούτε σε δημοσιογράφους, για λόγους ασφαλείας.

Σε ερώτηση του «Α.τ.Κ.» για το αν οι δομές που θα δημιουργηθούν θα παραμείνουν μόνιμα στο νησί για το ενδεχόμενο επανάληψης της διαδικασίας του εμβολιασμού τον επόμενο χρόνο ή τους επόμενους μήνες, είπαν ότι δε μπορούν να γνωρίζουν.

Στην πραγματικότητα, όπως ειπώθηκε, η διαδικασία είναι άγνωστης χρονικής διάρκειας αφού δεν είναι γνωστός ο αριθμός των εμβολίων που θα φτάσουν, ούτε ποια εμβόλια ποιων εταιρειών θα χρησιμοποιηθούν.

Η αρχική συμφωνία είναι για το εμβόλιο της Pfizer, όμως θα διατεθούν και εμβόλια της Moderna και της Astra Zeneca, όχι όμως το Sputnik, το εμβόλιο που παρασκευάστηκε στη Ρωσία. Για τα εμβόλια της Moderna και της Astra Zeneca δε χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις οπότε η διαδικασία θα είναι πιο απλή.

Τέλος, όπως ειπώθηκε, τα εμβόλια στην Κρήτη θα φτάσουν σε ειδικά iso boxes με παγοκύστες και ειδικό καταγραφικό θερμοκρασίας. Η μεταφορά τους στις διάφορες περιοχές της Κρήτης θα γίνεται με ειδικά φορτηγά ψυγεία που διαθέτει ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών. Από τη στιγμή που τα εμβόλια βγουν από τη βαθιά κατάψυξη, μπορούν να διατηρηθούν επί 5 μέρες σε απλό ψυγείο και σε θερμοκρασίες 2 έως 8 βαθμών Κελσίου.