“Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

Προετοιμάζεται το νοσοκομείο της Ρόδου για τους εμβολιασμούς κατά της Covid 19

  • Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:23

Τον «οδικό χάρτη» πάνω στον οποίο θα βαδίσουμε (και) στην περιοχή μας για τη διεκπαιρέωση του μεγάλου εγχειρήματος του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού για τον κορωνοϊό, σκιαγράφησε χθες ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, διαβεβαιώνοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία σύμφωνα με τις οδηγίες του Κράτους και ότι το Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Καταρχάς, ο κ. Ρουμάνης, περιγράφοντας πώς έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή, είπε ότι, πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα και κλείνοντας περίπου έναν χρόνο, μετρώντας από τις αρχές Φεβρουαρίου που εκδηλώθηκε η πανδημία, κάνοντας έναν γρήγορο απολογισμό, μπορεί να πει ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ καλή κατάσταση όσον αφορά το Νοσοκομείο της Ρόδου. Και δήλωσε:

«Εκτιμώντας ότι δεν νοσηλεύσαμε ιδιαίτερα βαριά περιστατικά, διαχειριστήκαμε έναν όγκο ασθενών ικανό να ανταποκριθεί, από την πλευρά του Νοσοκομείου και του προσωπικού του. Είχαμε μέχρι τώρα 9 διακομιδές, από τις οποίες οι 2 είναι τελευταίες (σ.σ. χθες έκαναν ακόμα μία) και από ό,τι ξέρετε, οι θάνατοι που είχαμε στο νοσοκομείο είναι τέσσερις: ο ασθενής που έφυγε προχθές το βράδυ για την Κρήτη απεβίωσε και αυτή τη στιγμή είμαστε σε καλή κατάσταση, έχουμε μόνο έναν ασθενή που νοσηλεύουμε με Covid και τρεις ύποπτους».

«Επομένως, το νοσοκομείο μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις με μεγάλη αξιοπιστία. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα χωρίς προβλήματα, μια που όλοι μας σεβαστήκαμε σε γενικές γραμμές το lockdown και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί και η μετάδοση και να μειωθούν και τα κρούσματα στην περιοχή μας».

Είπε, ακόμη, ο Διοικητής, ότι, οτιδήποτε άλλο προκύψει σε σχέση με τον Covid, είναι σχεδιασμένο, είναι προετοιμασμένο και όπως μέχρι τώρα δοκιμασμένο, επίσης το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο, υλικά υπάρχουν κτλ.

Ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός είναι πλέον το θέμα που «ανοίγει» από εδώ και πέρα, «τον οποίο πρέπει όλοι να δεχθούμε, να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε γιατί είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε μία άμυνα με τον κορωνοϊό», όπως είπε και ανέφερε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι γνωστός. Εδώ θα ξεκινήσει με το Νοσοκομείο, το υγειονομικό προσωπικό που θα είναι η πρώτοι που θα εμβολιαστούν και ένδειξη που έχουμε είναι ότι ξεκινάει στις 7 Ιανουαρίου και σταδιακά θα επεκταθεί και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αυτό θα γίνει, καταρχάς, μέσω των Κέντρων Υγείας τα οποία έχουν οργανώσει τα εμβολιαστικά τους κέντρα. Δηλαδή, θα έχουμε ένα στον Έμπωνα, ένα στον Αρχάγγελο, και δύο με τρία στην πόλη της Ρόδου, ένα στο ΙΚΑ και δύο στην Ιαλυσό. Οι υγειονομικοί που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, γιατροί, έχουν ήδη καθοριστεί.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού υλοποίησης του προγράμματος αυτού, δηλαδή έχουν σταλθεί ήδη οι λίστες των επιθυμούντων στην Υγειονομική Περιφέρεια και περιμένουν τώρα τη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων και αποθήκευσής τους στο νοσοκομείο. Εννοείται ότι μελετώνται όλες οι παράμετροι για την ασφαλή μεταφορά, την ασφαλή φύλαξη και τη διαδικασία εμβολιασμού.

Μάλιστα, τις τελευταίες δύο ημέρες γίνονται σεμινάρια στο προσωπικό του νοσοκομείου που έχουν να κάνουν με τον εμβολιασμό, ενώ έχουν ήδη γίνει και δύο συσκέψεις που συγκλήθηκαν από το Νοσοκομείο μαζί με τους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας, με αντικείμενο πως αυτός ο εμβολιασμός θα επεκταθεί στις περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας βέβαια και τα μικρά νησιά που είναι στην ευθύνη τους.

Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο όλου του εμβολιαστικού πλαισίου από το Καστελόριζο, τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο, την Κάρπαθο, την Κάσο και βέβαια τη Ρόδο. Και δήλωσε ο Διοικητής: «Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Ξέρουμε όλοι, και κυρίως οι μεγαλύτεροι, πόσες αρρώστιες που ενδεχομένως στα παιδικά μας χρόνια υπήρχαν, σήμερα έχουν εξαλειφθεί ακριβώς λόγω του εμβολιασμού και νομίζω ότι όλοι, ενεργά συμμετέχοντες, και μεταφέροντας το μήνυμα σοβαρότητας του εμβολιασμού θα συμμετέχουμε για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα».

Ό,τι άλλο προκύψει είναι στη διαδικασία της ολιστικής παρακολούθησης του θέματος και οι οδηγίες που έρχονται είναι σε καθημερινή βάση αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, προς το παρόν, δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα για να το υλοποιήσουν και να το εφαρμόσουν.

Ο εξοπλισμός

Όσον αφορά τον εξοπλισμό του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος, ήδη αυτή τη στιγμή έχουν αντικατασταθεί δυο ακτινολογικά μηχανήματα, ένας μαγνητικός τομογράφος και ένας αγγειογράφος. Εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά τα μηχανήματα αυτά, που σημαίνει ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη αναβάθμιση στο συγκεκριμένο χώρο του Νοσοκομείου που είναι και πολύ σημαντικός για τη διάγνωση.

Ταυτόχρονα, δεν έχουν αφήσει σε δεύτερο χρόνο, παρ’ ότι είμαστε σε εποχή κορωνοϊού, τα θέματα των υποδομών του νοσοκομείου. Όπως είναι ήδη γνωστό, είναι σε εξέλιξη η ανακατασκευή του ξενώνα, επίσης ένα μεγάλο έργο σε συνεργασία με την Περιφέρεια με την οποία σύναψαν μία προγραμματική σύμβαση για την επισκευή των μαγειρείων, των εστιατορίων, των ανελκυστήρων καθώς και την αγορά κάποιων άλλων χρηστικών λειτουργιών για το νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, προχθές υπέγραψαν μία προγραμματική σύμβαση που είχε ξεκινήσει από πέρυσι και κάπου δεν ήταν ολοκληρωμένη η χρηματοδότηση για την καινούργια μονάδα στην ογκολογική κλινική, που είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς. Τέλος, υπέγραψαν ακόμα μία προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για την υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης. Δήλωσε, γι’ αυτό ο Διοικητής:

«Μπορώ να πω ότι το ενδιαφέρον της Περιφερείας είναι καθημερινό, είναι συνεχές. Με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα και με προγραμματισμό κοιτάμε πως θα σχεδιάσουμε τις καλύτερες παροχές υγείας για την περιοχή μας. Αυτό φάνηκε, άλλωστε, και από το χειμώνα που πέρασε, πως σχεδιάστηκε το θέμα της διάθεσης αντιδραστηρίων, αντισωμάτων και της αγοράς όλων αυτών που χρειάστηκαν. Είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που μόνο με τη βοήθεια, τη συμπαράσταση, τον καλό προγραμματισμό και την καλή συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Για το προσωπικό

Όσον αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό αυτή τη στιγμή, καταρχάς ο κ. Ρουμάνης είπε ότι η εκτίμησή του είναι ότι πάντα χρειαζόμαστε προσωπικό.

Παρ’ όλα αυτά, το διάστημα που πέρασε εκτιμά ότι έχουν γίνει πολύ καλές κινήσεις, με την έννοια ότι το Νοσοκομείο ενισχύθηκε σε αρκετούς τομείς με προσωπικό. Ένα κομμάτι είναι ότι υπάρχουν οι γιατροί που συνταξιοδοτούνταν και τελικά παρέμειναν στο νοσοκομείο. Πρόκειται για τέσσερις γιατρούς που ζήτησαν να παραμείνουν το επόμενο εξάμηνο.

Ένα δεύτερο μεγάλο κομμάτι είναι οι επικουρικοί γιατροί, μερικοί από τους οποίους προσλήφθηκαν ήδη ως μόνιμοι, και είναι περίπου δώδεκα στον αριθμό. Επίσης, το διάστημα αυτό έκαναν οκτώ επικουρικούς γιατρούς καθώς και προσλήψεις και άλλων γιατρών κυρίως στην παθολογική κλινική.

«Νομίζω ότι σε επίπεδο γιατρών είμαστε πολύ καλά και (σ.σ. της Ρόδου) είναι από τα λίγα νοσοκομεία στη χώρα που πήρε και αναισθησιολόγο, ειδικότητα την οποία είχαμε πολύ μεγάλη ανάγκη και χρειάζεται ακόμα ένας, εφόσον υπάρχει δυνατότητα να πάρουμε. Από πλευράς νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με τον κ. Ρουμάνη, έχουμε τρεις κατηγορίες: Ανθρώπους που προσλήφθηκαν με τις προκηρύξεις των προηγούμενων ετών, τη 2Κ, αυτούς που πήραν σαν επικουρικούς Covid και αυτούς που πήραν σαν νοσηλευτές εκπαιδευόμενους στη ΜΕΘ.

Στη ΜΕΘ έχουν οκτώ άτομα, γύρω στα 25-30 νοσηλευτές οι επικουρικοί και τρεις-τέσσερις που θα πάρουν κλείνοντας οι προκηρύξεις 2Κ, αν και είναι από τα σημεία που θα ήθελαν ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση και ευελπιστούν ότι με τη νέα χρονιά θα έχουν και άλλες προσλήψεις για να καλύψουν τα κενά τους.

Όσον αφορά το παραϊατρικό προσωπικό, όπως και το βοηθητικό, και εκεί κάλυψαν τα κενά τους με βιολόγους, παρασκευαστές, εργαστηρίων και γενικά ό,τι χρειάστηκε. Και δήλωσε, κλείνοντας: «Η δικιά μου εκτίμηση, λοιπόν, είναι ότι, ναι μεν δεν είμαστε στην πλήρη σύνθεση όσον αφορά το οργανόγραμμά του (σ.σ. Νοσοκομείου) αλλά είμαστε σε τέτοιο επίπεδο που μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις.

Εξάλλου, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, στην οποία ευτυχώς η περιοχή μας δεν έχει εμπλακεί άμεσα. Επομένως, και ο προσανατολισμός και οι προτεραιότητες είναι σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη έξαρση του ιού και μεγάλη απαίτηση σε προσωπικό το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που χρειάζεται».

Ετικέτες: