“ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Ένταση έξω από τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Σπάρτη

  • Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021 - 06:29

Ένταση έξω από τη δομή φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων του Sparta Inn σημειώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι φιλοξενούμενοι της δομής, πραγματοποίησαν κατάληψη του δρόμου έξω από το ξενοδοχείο για μερικά λεπτά, διαμαρτυρόμενοι για τα αποτελέσματα των τεστ ανίχνευσης του ιού Covid-19, τα οποία έδειξαν θετικά σε τουλάχιστον 17 περιπτώσεις.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται σθεναρά, ότι κανένας από τους 215 διαμένοντες στη δομή δεν νοσεί από κορωνοϊό, ενώ επιδείκνυαν τα sms που έλαβαν στα κινητά τους από τον ΕΟΔΥ με την ένδειξη «αρνητικό». Στην πλειοψηφία τους διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση εξόδου που τους έχει επιβληθεί ακόμα και για να μεταβούν σε φαρμακείο ώστε να προμηθευτούν φάρμακα, όπως δηλώνουν.

Έπειτα από την άμεση επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας, οι μετανάστες συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους στο πεζοδρόμιο έξω από το ξενοδοχείο φιλοξενίας ενώ οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απεκατέστησαν τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

Μιλώντας στο φακό του «ΛΤ», μερίδα μεταναστών εξέφρασε την αγανάκτησή της για τον δίχως λόγο εγκλεισμό τους, εφόσον -όπως λένε- δεν νοσούν. Κρατώντας πλακάτ στα χέρια τους με συνθήματα γραμμένα στα ελληνικά δήλωναν πως θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας, αλλά «οι αρμόδιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Τα συνθήματά τους σημείωναν ενδεικτικά: «Θέλουμε την ανθρωπότητα και τη δικαιοσύνη, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά», «Θέλουμε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να μας ακούσουν», «Δεν θέλουμε το αδύνατο θέλουμε ό,τι είναι δυνατό», «Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό δεν έχουν καλή απόδοση»,

Λίγη ώρα αργότερα, στο σημείο βρέθηκε ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας ο οποίος, αφού συνομίλησε αρχικά με τους υπεύθυνους της δομής, άκουσε προσεκτικά τα αιτήματα και τα παράπονα των μεταναστών.

«Ξέρουμε ότι είναι μια σκληρή και δύσκολη κατάσταση για εσάς και έγινε ακόμα δυσκολότερη με την επέλαση του Covid-19, όμως μετά τα 20 θετικά σας κρούσματα, οι Σπαρτιάτες δικαιολογημένα φοβούνται που σας βλέπουν έξω», τους εξήγησε ο κ. Δούκας. «Πρέπει να έχετε υπομονή και εμείς θα επικοινωνήσουμε με τον Οργανισμό Μετανάστευσης, ώστε να κινηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες και να πάτε εκεί που θέλετε. Είναι πολύ σημαντικό όμως να τηρήσετε τα μέτρα», εξήγησε ο δήμαρχος.

«Θέλω να είστε προσεκτικοί και να τηρείτε αυστηρά τα μέτρα. Οι Σπαρτιάτες φοβούνται», κατέληξε ο κ. Δούκας.

Από την πλευρά τους οι αντιπρόσωποι των μεταναστών, ισχυρίστηκαν για ακόμα μια φορά πως δεν νοσούν από τον Covid-19, με τον κ. Δούκα να τους δηλώνει ξεκάθαρα πως υπάρχουν 20 κρούσματα στη δομή.

Επιπλέον, οι φιλοξενούμενοι του ξενοδοχείου δήλωσαν πως οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ και οι εκπρόσωποι του ΔΟΜ δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους ίδιους, ενώ χαρακτηριστικά είπαν πως ενώ βρίσκονται σε καραντίνα, κανένας δεν φρόντισε να τους προμηθεύσει αγαθά όπως πάνες για τα μωρά και φάρμακα που είχαν ανάγκη.

Εξάλλου, κατήγγειλαν πως όσοι από αυτούς διαθέτουν χρήματα, έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν νωρίτερα από τη δομή, καθώς πληρώνουν για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Χαρακτηριστικά ανέφεραν περιστατικό όπου μετανάστης πλήρωσε 2.000 ευρώ και πήρε άμεσα τα έγγραφα που του επέτρεψαν να αναχωρήσει για τη χώρα προορισμού του.

«Όσοι από εμάς δεν έχουμε χρήματα τι πρέπει να κάνουμε;», ρώτησαν τον κ. Δούκα ο οποίος δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να έρθει σε επικοινωνία με τους αρμόδιους για να ενημερωθεί και να ζητήσει την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης νόμιμων εγγράφων και διαβατηρίων.

Αξιοσημείωτη ήταν η απουσία των εκπροσώπων της ΜΚΟ που είναι υπεύθυνη της φιλοξενίας. Ταυτόχρονα, ερωτήματα γεννούν τα πλακάτ με τα διάφορα συνθήματα που κρατούσαν στα χέρια τους οι μετανάστες, καθώς ήταν γραμμένα σε άπταιστα ελληνικά ενώ οι ίδιοι δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν τη γλώσσα.

Αποκλειστική ευθύνη της φιλοξενίας στη δομή της Σπάρτης έχει η ΜΚΟ και το Υπουργείο Μετανάστευσης, παρόλα αυτά η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και ο Δήμος Σπάρτης, συνδράμουν με όποιο μέσο διαθέτουν για την ομαλή συμβίωση των μεταναστών και των μόνιμων κατοίκων της πόλης.

Η ΚΟΜΥ Σπάρτης θα συνεχίσει την ιχνηλάτηση στη δομή τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ θα πραγματοποιηθούν σύντομα και επαναληπτικά τεστ σε όλους τους διαμένοντες του ξενοδοχείου για να διαπιστωθεί εάν συνεχίζουν ή όχι να νοσούν.

Αγγελική Κ. Δαλαμάγκα