“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

«Όχι στη μετατροπή ΓΝΛ σε κορωνοσοκομείο»

  • Πέμπτη, 11 Μαρτίου, 2021 - 06:27

Την αγωνία των νοσοκομειακών γιατρών για την πιθανή νέα μετατροπή του Γενικού σε Νοσοκομείο Covid-19 με υβριδικό σύστημα λειτουργίας, εκφράζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Κ.Υ. Λάρισας μεσούντος του τρίτου κύματος της πανδημίας. Την ίδια ώρα σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Λάρισα με τους δείκτες εισαγωγών και νοσηλείας στα νοσοκομεία να αυξάνονται με ρυθμούς που προκαλούν προβληματισμούς.

Σε υψηλά επίπεδα, αλλά μειωμένα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίζεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Λάρισα όπου σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των 1.165 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 45 κρούσματα από τα 70 συνολικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δέκα κρούσματα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας, 9 στην Π.Ε. Καρδίτσας, 5 στην Π.Ε. Τρικάλων και ένα στην Π.Ε. Σποράδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων το 51,7% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (67.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. Το 84,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21,45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς.

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν πέρασε απαρατήρητη από την ΕΙΝΚΥΛ, η διοίκηση της οποίας σε ανακοίνωσή της τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι φαίνεται να επανέρχονται στο προσκήνιο «τα αντιεπιστημονικά και μη λειτουργικά σχέδια της μετατροπής του Νοσοκομείου σε Covid-19, με το αποδεδειγμένα επικίνδυνο υβριδικό σύστημα λειτουργίας, δηλαδή με γενική εφημερία χωρίς την υποστήριξη από κλίνες νοσηλείας και μεταφορά των μη Covid-19 αρρώστων σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια της περιοχής» και συνεχίζει: «Το υβριδικό σχήμα λειτουργίας εκτός των κινδύνων που επιφυλάσσει, εκτός της πυροδότησης της παράλληλης «πανδημίας» της λοιπής νοσηρότητας, ενισχύει και τροφοδοτεί ανελλιπώς την απαράδεκτη και αήθη κερδοφορία των ιδιωτικών νοσοκομείων της πόλης.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα υποστελεχωμένο Γ.Ν.Λ. που εκτός των άλλων είναι και επιφορτισμένο να φέρει εις πέρας εκ των ενόντων χωρίς ενίσχυση και το απαιτητικό πρόγραμμα εμβολιασμών».

Με την ανακοίνωση η ΕΙΝΚΥΛ δηλώνει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μην επιτρέψουν την εκ νέου μετατροπή του Γ.Ν.Λ. σε νοσηλευτήριο αποκλειστικώς Covid-19, με απαξίωση κάθε άλλης δραστηριότητας και της επαρκούς και ασφαλούς λειτουργίας των Τομέων του και μεταξύ άλλων διεκδικεί:

* Σεβασμό των εργαζομένων του Γ.Ν.Λ., των αρρώστων και του λαού της Λάρισας με σεβασμό των προσαρμοσμένων λειτουργικών διαδικασιών του Νοσοκομείου.

* Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των εξάρσεων της πανδημίας με προετοιμασία υποδομών και προσωπικού, που να μπορεί να προσφέρει ποιοτική φροντίδα σε όλους τους ασθενείς, σε κάθε πιθανό επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης. Σχέδιο με επιστημονική βάση, που να λαμβάνει υπ’ όψιν τις δυνατότητες κάθε δομής υγείας σε υποδομές και προσωπικό, σχέδιο όπου όλες οι δομές δημόσιες, στρατιωτικές και ιδιωτικές αναλαμβάνουν τον ρόλο που τους αναλογεί ενταγμένες σε έναν ενιαίο κρατικό σχεδιασμό.

* Σχέδιο επίταξης χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών δομών υγείας και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο.

* Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Η Π.Φ.Υ. να σταματήσει να αποτελεί τη δεξαμενή άντλησης προσωπικού για κάθε χρήση.

* Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μονιμοποίησης.

* Άμεση νομοθετική ρύθμιση απαλλαγής από ποινική και αστική ευθύνη των υγειονομικών για όλο το διάστημα που ασκήθηκε και ασκείται ιατρική «εκτάκτου ανάγκης».