Μήνυμα του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια από τη Σύρο, την οποία επισκέφθηκε το τελευταίο τριήμερο

“Εμβόλια και μέτρα γιατί δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία”

Η Αυτοδιοίκηση στηρίζει την πρόταση περί ανέγερσης νέου Νοσοκομείου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Τις άοκνες προσπάθειες των υγειονομικών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και του Κέντρου Υγείας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων αναφορικά με την πρόοδο του εμβολιασμού κατά της Covid-19 εξήρε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί το τελευταίο τριήμερο.

Συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό και τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλη Ζουλουφό επισκέφθηκε τα εμβολιαστικά κέντρα για να παρακολουθήσει δια ζώσης την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος “Γαλάζια Ελευθερία”, δηλώνοντας παράλληλα προς την ΕΡΤ και τα περιφερειακά ΜΜΕ των Κυκλάδων, την ικανοποίησή του για τον ρυθμό των εμβολιασμών στο νησιωτικό χώρο.

Ο Υπουργός Υγείας έφθασε την Παρασκευή στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, οπότε και παρέστη στην εκδήλωση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου στο θέατρο “Απόλλων” για την παρουσίαση των σημαντικών έργων που έχουν υλοποιηθεί στο Νοσοκομείο Σύρου, τα τελευταία χρόνια, με συνολικό ποσό ύψους 1,6 εκ. ευρώ, ώστε σήμερα αυτό, να αποτελεί το πρώτο ψηφιακό Νοσοκομείο στο Αιγαίο.

Τις σχετικές εξελίξεις - που η “Κοινή Γνώμη” ανέφερε αναλυτικά σε προηγούμενο φύλλο -, παρουσίασε την Παρασκευή ο προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής του Γ. Νοσοκομείου Σύρου, Δημήτρης Ρούσσος, ενώ εν συνεχεία απηύθυναν χαιρετισμό αρκετά πρόσωπα όπως ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο περιφερειακός σύμβουλος, Μάκης Δαδάος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄, ο εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας στο νησί, π. Αντώνης Βουτσίνος, καθώς και οι κυβερνητικοί βουλευτές των Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης και Φίλιππος Φόρτωμας.

Ευχαρίστησε τους υγειονομικούς στα νησιά, ο Β. Κικίλιας

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αξία και τον ρόλο των υγειονομικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: “Η πανδημία μας έκανε να δούμε καθαρά την αξία της Δημόσιας Υγείας, καθώς αν δεν υπάρχει υγεία, δεν μπορεί να υπάρχει τουριστική δραστηριότητα, οικονομική, ούτε κοινωνική. Δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα”.

Ως εκ τούτου, με φόντο τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και του Κέντρου Υγείας του νησιού, που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει δια ζώσης, ο κ. Κικίλιας δήλωσε τα εξής: “Να πω ένα ευχαριστώ στο υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Σύρου και του Κέντρου Υγείας για την προσπάθεια εν μέσω Covid-19 για την περίθαλψη των ασθενών του νησιού και όχι μόνον, αλλά και για το εξαιρετικό εμβολιαστικό πρόγραμμα βάσει του οποίου εμβολιάζουν τους συμπολίτες μας με τάξη, με ασφάλεια, αξιοπρεπώς και με ευγένεια”.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας παρακάτω και συνολικά για την κυβέρνηση, η ενίσχυση των δομών Υγείας στα νησιά είναι κύριο μέλημα στην ατζέντα τους. “Θέλω να πω ότι για εμάς είναι κομβικής σημασίας και προτεραιότητα το Νοσοκομείο της Σύρου, το διασυνδεόμενο της Νάξου και όλα τα Κέντρα Υγείας στα νησιά, τα οποία θα τα ενισχύσουμε από όλες τις πλευρές. Και βέβαια με έναν οργανωμένο και δομημένο συνολικό τρόπο κινήτρων για να προσελκύσουμε κι άλλους νέους ιατρούς και επιστήμονες στα νησιά μας. Για να κόψουμε και το brain drain, δηλαδή το φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς κορυφαίοι επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό”.

Αμέσως μετά, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός ευχαρίστησε τον Υπουργό για την επίσκεψή του, σημειώνοντας τα ακόλουθα. “Καλωσορίζουμε στο Νοσοκομείο μας τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Βασίλη Κικίλια. Ελπίζω να είχε τη χαρά να δει όλους τους κόπους του νοσηλευτικού προσωπικού, του ιατρικού, του διοικητικού προσωπικού και όλων των Συριανών, για να “καθαρίσουμε” από την υπόθεση “κορωνοϊός” όσο το δυνατόν συντομότερα”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο ίδιος, για το Νοσοκομείο Σύρου “έχουν γίνει τεράστια βήματα κι έχουμε εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία, ώστε μέσα από αυτήν την κρίση να βγούμε πιο δυνατοί, για τη Σύρο, για τις Κυκλάδες. Ευχαριστούμε πολύ και για όλη τη στήριξη που μας έχει δώσει”.

Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που αξίζει”

Σε ανάλογο τόνο και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός ανέφερε μεταξύ άλλων πως, “Ενόψει της τουριστικής περιόδου το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου είναι προετοιμασμένο, έχει αυτό το πολύ σημαντικό ψηφιακό “εργαλείο” στη διάθεσή του. Είναι σε ετοιμότητα και έχει συνδεθεί ψηφιακά και με το Νοσοκομείο Νάξου. Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε αυτήν την υποδομή σε όλα τα Νοσοκομεία του Αιγαίου”. Αναφορικά με το μεγάλο έργο της ψηφιακής μεταρρύθμισης, ο ίδιος ευχαρίστησε δημοσίως τόσο τη νυν Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και την προηγούμενη, λέγοντας σχετικά πως, “η διοίκηση έχει συνέχεια”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του για τον στόχο της 2ης ΥΠΕ που άλλωστε υπαγορεύεται από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, πρόσθεσε τα εξής: “Για εμάς η κατεύθυνση που έχουμε από το Υπουργείο Υγείας είναι σαφής. Ο στόχος μας είναι δεδομένος, σταθερός και θα συνεχίσει να είναι. Θέλουμε καθημερινή βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας, καθημερινή αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών. Θέλουμε ένα εθνικό σύστημα Υγείας που αξίζει”.

“Τρέχει” το πρόγραμμα “Γαλάζια Ελευθερία”

Το Σάββατο το πρωί ο Υπουργός Υγείας είχε την ευκαιρία να μεταβεί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Σύρου, καθώς επίσης να συνομιλήσει με υγειονομικούς αλλά και με πολίτες που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό, στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου.

Με φόντο πλέον και τη διάθεση του μονοδοσικού εμβολίου στα νησιά και για την κάλυψη των ηλικιών από 18 ετών και άνω, ο ίδιος σε νέες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πρόοδο του εμβολιασμού.

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίον εξελίσσεται ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας σε όλη τη χώρα φυσικά και στα νησιά μας και εξαιρετικά εδώ στη Σύρο. Όλοι οι υγειονομικοί μας δίνουν τον καλύτερο εαυτό μας με επαγγελματισμό έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας με ασφάλεια, γρήγορα, με κανόνες υγειονομικούς σωστούς, για να μπορέσουν να κινηθούν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα πιο ελεύθερα και καλύτερα” ανέφερε, υπενθυμίζοντας παρακάτω πως καθώς “έχουμε μπροστά μας τουριστική περίοδο, οφείλουμε να τονώσουμε και να ενισχύσουμε την οικονομία μας και το τουριστικό μας προϊόν. Πάντα όμως τηρώντας και τους κανόνες δημόσιας υγείας”.

Σταδιακή διάθεση εμβολίων αναλόγως των προμηθειών

Ως εκ τούτου, ο Υπουργός θέλησε να προσθέσει πως, “Όποια εμβόλια έρχονται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ελευθερία”, αμέσως τα διοχετεύουμε στο μηχανισμό μας, στις εμβολιαστικές γραμμές και εμβολιάζουμε τους πολίτες”. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε εμμέσως και στο πρόβλημα που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη μη διαθεσιμότητα νέων ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer και συγκεκριμένα στη Σύρο, την ίδια στιγμή που έχει ανοίξει η δυνατότητα για την ηλικιακή κατηγορία των πολιτών από 30 έως 34 ετών.

Επιπλέον και ειδικότερα για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ανέφερε τα εξής: “Αυτό γίνεται από χθες το βράδυ (σ.σ. Παρασκευή βράδυ) και με τα εμβόλια της Johnson & Johnson σε όλη τη χώρα για τους συμπατριώτες μας από 18 ετών και άνω, με βάση τον αριθμό των εμβολίων που έχουν έρθει, δηλαδή 50.000 εμβόλια. Αυτή τη στιγμή εξασφαλίσαμε τα νησιά μας”.

Συμπλήρωσε βέβαια πως, προσεχώς, για το μονοδοσικό, “θα υπάρχουν εμβολιαστικές γραμμές και στην υπόλοιπη χώρα” επαναλαμβάνοντας πως, “όπως θα έρχονται οι παραδόσεις των εμβολίων όλων των εταιρειών, έτσι θα συνεχίσουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, για να εμβολιάσουμε όλους τους συμπατριώτες μας”.

Ο Βασίλης Κικίλιας από τη Σύρο θέλησε για μία ακόμη φορά να προτρέψει τους πολίτες της χώρας συνολικά, ώστε να εμβολιαστούν, αλλά και να τηρούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

“Ζητώ για μία ακόμη φορά από όλους τους Έλληνες να προσέχουν, να περιφρουρήσουμε τη χώρα μας, τα νησιά μας, τις ομορφιές μας. Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος της Covid-19, γι αυτό θα προχωρήσουμε βήμα βήμα, σωστά και οργανωμένα και στο τέλος, νομίζω θα έχουμε χαρεί όλοι την τουριστική περίοδο με κανόνες δημόσιας υγείας” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στηρίζουν την απόφαση για νέο Νοσοκομείο

Θετικές εξελίξεις καταγράφηκαν στην εκδήλωση για το ψηφιακό Νοσοκομείο από την πλευρά αιρετών και υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δημοσίως τοποθετήθηκαν για την πρόταση της δημιουργίας νέου Νοσοκομείου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Υπενθυμίζεται πως τη συγκεκριμένη πρόταση έχει γνωστοποιήσει ο Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των μελών του Δ.Σ του Νοσοκομείου Σύρου.

“Θέλω να καταθέσω τις σκέψεις μου για το πρώτο Νοσοκομείο της Ελλάδας και του ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίσει στο μέλλον για τη Σύρο και τον νομό Κυκλάδων. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες του παρελθόντος, που μας κάνουν περήφανους. Πρέπει να προβληματιστούμε, να αφυπνιστούμε και να μιμηθούμε το έργο των πρώτων οικιστών. Γι αυτό ενώνουμε τη φωνή μας με το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας, τον Διοικητικό Διευθυντή ώστε να γίνει πραγματικότητα η λειτουργία ενός σύγχρονου Νοσοκομείου που θα παίξει ουσιαστικό ρόλο. Ελπίζω η πρόταση να πέσει σε ευήκοα ώτα” δήλωσε παρουσία του Υπουργού Υγείας, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ενώ σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου, Μάκης Δαδάος.

“Δεν είμαι αντίθετος με το όραμα που υπάρχει για ένα νέο Νοσοκομείο το οποίο θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες των νησιών μας. Το Νότιο Αιγαίο είναι ένα σύμπλεγμα 48 νησιών το οποίο περιμένει πολλά στο θέμα της Υγείας. Πιστεύω κι ελπίζω ότι το ενδιαφέρον του Υπουργού θα συνεχιστεί με την ίδια δύναμη” σχολίασε ο περιφερειακός σύμβουλος, λέγοντας κατηγορηματικά πως η ΠΝΑι συνολικά μεριμνά και νοιάζεται σταθερά για την ασφάλεια των νησιωτών και κατ΄ επέκταση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και την ενίσχυσή τους.

Για το ίδιο θέμα, τοποθετήθηκε και ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της ΠΝΑι, Αντώνης Βουτσίνος, εστιάζοντας στο θέμα της εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων.

“Ως προς το νέο Νοσοκομείο που ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς, να πω πως η Περιφέρεια προφανώς και θα είναι αρωγός σε όποια προσπάθεια ξεκινήσει με εξεύρεση καταρχήν χρηματοδότησης για την εκπόνηση μελετών. Το γνωρίζει ο Περιφερειάρχης και έχει εκφραστεί ήδη θετικά γι αυτήν τη διαδικασία. Και φυσικά στο μέλλον, εφόσον ωριμάσει αυτό, θα κοιτάξουμε μέσω ΕΣΠΑ αν μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και την υλοποίησή του για τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αίτημα για στελέχωση των νησιωτικών δομών

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Βουτσίνος εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έκανε αναφορά στο θέμα της στελέχωσης των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, προκειμένου όπως εξήγησε, αυτές να λειτουργήσουν, καθώς υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

“Γνωρίζουμε ότι γίνονται προσπάθειες να στελεχωθούν οι δομές υγείας στο Νότιο Αιγαίο. Και με τις ΤΟΜΥ που έγινε μία προσπάθεια να συσταθούν. Ενώ προβλέπονταν 8 ΤΟΜΥ, έχει συσταθεί μόνον μία στο νησί της Κω. Υπήρξε αδυναμία στελέχωσης κυρίως από ιατρούς. Το γνωρίζετε πολύ καλά” ανέφερε απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας, προσθέτοντας παρακάτω τα εξής: “Πρέπει να δείτε το θέμα των κινήτρων που δίδονται σε αυτούς τους ιατρούς προκειμένου να έρχονται να στελεχώσουν τις δομές για να λειτουργήσουν. Είναι κρίμα να έχουμε πόρους, συγκεκριμένα 5,5 εκ. ευρώ για τη λειτουργία αυτών των ΤΟΜΥ και να λειτουργεί μόνον μία”.

Σε επόμενο νομοσχέδιο κίνητρα για προσέλκυση ιατρών

Σχετικά με το σοβαρό θέμα των κινήτρων ο Βασίλης Κικίλιας γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση θα φέρει σε επόμενο νομοσχέδιο μία σειρά μέτρων με σκοπό την προσέλκυση ιατρών στα νησιά για τη στελέχωση των δομών Υγείας. Όπως εξήγησε ο Υπουργός, για πρώτη φορά θα υπάρξει οργανωμένη προσέγγιση στο θέμα, για να προκύψει και αποτέλεσμα.

“Το πρόγραμμα της στελέχωσης των δομών μας ειδικά στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές θα έρθει να υλοποιηθεί μέσα από ένα νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με όλους τους φορείς και θα περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, εκπαιδευτικά κίνητρα για τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων που θα έρθουν εδώ, κίνητρα για τα παιδιά που θα σπουδάσουν κ.α.”.

Στα ανωτέρω πρόσθεσε ακόμη πως, το σύνολο αυτών των προτάσεων, “έχουν ενσωματωθεί σε ένα “μπουκέτο” μέτρων τέτοιο, έτσι ώστε να είναι ελκυστικό για έναν ιατρό που παίρνει την ειδικότητά του, να πάει σε μία νησιωτική περιοχή”. Μάλιστα σκιαγράφησε πως θα υπάρχει η δυνατότητα “να μπορεί να συμπαρασύρει τον σύζυγο ή τη σύζυγο που δουλεύει στο Δημόσιο ή στον Στρατό, να μπορεί να έχει οικονομικές απολαβές τέτοιες που να μπορεί να ζήσει την οικογένειά του στην περιφέρεια και να μπορεί να έχει φορολογικές και ασφαλιστικές δυνατότητες, όπως και να ξέρει ότι παρόλο που είναι σε μία νησιωτική περιοχή θα μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά του”.

Ο κ. Κικίλιας αφού επανέλαβε πόσο σημαντική θα είναι αυτή η απόφαση – εξέλιξη για τα νησιά, έκλεισε τις δηλώσεις του, ευχαριστώντας για μία ακόμη φορά τους υγειονομικούς των δομών Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Νοσοκομείο Σύρου επισκέφθηκε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Παναγιώτα Βούλγαρη, η οποία ζήτησε από τον Υπουργό να δεχθεί ως βασικό συνομιλητή για το συγκεκριμένο θέμα των κινήτρων, τον Ιατρικό Σύλλογο του νομού.