Αγρίνιο: Το νοσοκομείο περιμένει θεραπεία και ο διοικητής θεωρεί φυσιολογικούς τους θανάτους
- Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021 - 06:22
Έντονος προβληματισμός επικρατεί μετά τη δημοσιοποίηση των υψηλότατων ποσοστών θνητότητας στο νοσοκομείο Αγρινίου. Προφανώς η παραίτηση του διοικητή δεν λύνει το πρόβλημα, το οποίο δεν αποτελεί τη μοναδική παθογένεια του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος.
Αίτημα της περιοχής είναι η αναδιοργάνωση του νοσοκομείου, ο έλεγχος της λειτουργίας του και η επαρκής στελέχωσή του. Βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσα και συντονισμένα ώστε οι πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς και να εμπιστευτούν το μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής τους.
ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η υπολειτουργία κλινικών και τμημάτων λόγω υποστελέχωσης και οργάνωσης, στο νοσοκομείο Αγρινίου, δεν προέκυψαν τώρα ή κατά την πανδημική περίοδο. Χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του συγκεκριμένου νοσοκομείου, από την πρώτη στιγμή που μεταφέρθηκε στις νέες κτιριακές του εγκαταστάσεις. Κανείς όμως δεν ανέλαβε το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογούσε ώστε να θεραπευτούν οι πληγές.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα υποστηρίζουν ότι πιθανόν ακόμα και σήμερα να μην είχαν ληφθεί μέτρα εάν δεν είχε σταλεί η επιστολή, που αποκάλυψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ η «Π», προς τον πρωθυπουργό και με την οποία οι αποστολείς αναδείκνυαν όλη τη διάσταση του προβλήματος και κυρίως τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ.
Η 6Η ΥΠΕ
Ανάλογη πάντως έγγραφη διαμαρτυρία ή έγγραφο αίτημα για έλεγχο, όπως διαβεβαιώνει ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, δεν είχαν σταλεί στην Υγειονομική Περιφέρεια. «Ουδέποτε έχω παραλάβει έγγραφο που να εκθέτει την κατάσταση και να ζητάει παρέμβαση. Το θέμα αναδείχτηκε από τη στιγμή που εμείς ζητήσαμε εξηγήσεις από τη διοίκηση τι συμβαίνει στη ΜΕΘ» μας είπε ο κ. Καρβέλης.
ΝΕΑ ΑΡΧΗ
Ο νομός περιμένει πλέον τη «νέα αρχή» για τη λειτουργία του νοσοκομείου που ανακοίνωσε προχθές από την Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο νοσοκομείο Αγρινίου κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) έτσι ώστε να αξιολογήσουμε τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας και σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια το νοσοκομείο πρέπει να κάνει μια καινούργια αρχή. Θα δούμε τι έχει συμβεί θα αξιολογήσουμε την κατάσταση, αλλά το τονίζω ξανά πρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση για το νοσοκομείο Αγρινίου. Να μην σπέρνουμε τον πανικό και τον φόβο στον κόσμο. Οι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς διότι όλες οι μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες υγείας. Χρειάζεται μια νέα αρχή».
«Φυσιολογικοί οι θάνατοι» λέει ο διοικητής
Για τη - σχεδόν απόλυτη - θνητότητα του νοσοκομείου Αγρινίου που απασχόλησε σε πανελλαδική κλίμακα την τελευταία εβδομάδα, παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα.
Το ζήτημα οδήγησε, ή καλύτερα, εξανάγκασε σε παραίτηση τον τέως διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου, Ανδρέα Τσώλη έπειτα από το τελεσίγραφο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδος Ευριπίδης Νικολάου με εισαγγελική διαταγή προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου ζήτησε να ερευνηθεί άμεσα η συγκεκριμένη υπόθεση για την θνητότητα της ΜΕΘ covid του ιδρύματος.
Ζητά συγκεκριμένα να ερευνηθεί, με εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού, σε επίπεδο διοικητικών και νοσοκομειακών παραγόντων αλλά και ιατρών, αν τα δημοσιεύματα του τοπικού και - όχι μόνο - τύπου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Από την πλευρά του ο κ. Τσώλης στην επιστολή παραίτησης του δήλωσε πως εξαναγκάσθηκε σε αυτή, για λόγους που δεν σχετίζονται με το έργο του, αλλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.
Όσον αφορά τη ΜΕΘ covid έκανε λόγο πως ουδέποτε δέχτηκε τον παραμικρό υπαινιγμό ότι κάτι δεν πάει καλά από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου (διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας και Επιστημονικό Συμβούλιο) που γνώριζαν τα πάντα για τους θανάτους, ενώ και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ δεν έκανε την παραμικρή νύξη για τους θανάτους θεωρώντας τους προφανώς ως φυσική συνέπεια της ασθένειας.
Μάλιστα, αναφέρεται και στα στοιχεία που αφορούν τους θανάτους. Συγκεκριμένα, οι 75-91 ετών που πέθαναν είναι 17 στους 41 και είχαν πάρα πολλά υποκείμενα νοσήματα. Οι κάτω από 75 που πέθαναν είναι 20 στους 41 και είχαν και αυτοί υποκείμενα νοσήματα. Δυο μόνο στους 41 από τους θανάτους της ΜΕΘ δεν είχαν άλλα προβλήματα υγείας.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Μάλιστα, χθες μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου και της Ένωσης των νοσοκομειακών ιατρών παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Παντελή Παπαθανάση.
Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως μετά απ' όλη τη δυσφήμιση του νοσοκομείου έχουν στοχοποιηθεί, επικρίνοντας ιδιαίτερα τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μ. Σαλμά για τις δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο Αγρινίου. Ασκήθηκε κριτική και στους χειρισμούς της 6ης ΥΠΕ, υπογραμμίζοντας πως όλοι γνώριζαν τα στοιχεία αναφορικά με τη θνητότητα.
Ο κ. Σαλμάς όπως και οι κύριοι, Λιβανός και Καραγκούνης, είχαν ζητήσει την παραίτηση του κ. Τσώλη την ίδια ημέρα.
Της Μαρίνας Ριζογιάννη και του Χρήστου Θεοδωρόπουλου
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συμβούλιο Επικρατείας: «Παράθυρο» επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών
25 Νοε. 2022 - 6:26 - Ο πανεπιστημιακός της Πάτρας που ανακάλυψε ότι το καρδιακό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί
25 Οκτ. 2022 - 6:24 - Καμπανάκι κινδύνου για τα τζάκια από την Αντικαρκινική Εταιρεία
12 Οκτ. 2022 - 6:23 - Πάτρα – Καραμανδάνειο Νοσοκομείο: Απειλή λουκέτου και στο χειρουργικό
26 Σεπ. 2022 - 6:22 - Προσωπικός Γιατρός: Τείχος αντίστασης από ιδιώτες γιατρούς της Πάτρας – Γιατί οξύνεται το πρόβλημα
23 Σεπ. 2022 - 6:24