Γιατί είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε για το Νοσοκομείο Ξάνθης
- Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021 - 06:24
Μετά την πρόσφατη παρέμβαση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης και τις συνεχείς εκκλήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης για συστράτευση και «οχύρωση» της παροχής φροντίδας υγείας στην Ξάνθης, μπροστά στα νέα προβλήματα έλλειψης ιατρών σε νευραλγικές κλινικές γίνεται πλέον απολύτως σαφές στους περισσότερους ότι η… λύση για το Νοσοκομείο Ξάνθης αποτελεί ένα διαχρονικό, αλλά εξαιρετικά κρίσιμο πρόβλημα. Συνήθως, οι διέξοδοι που δίνονται σε προβλήματα των κλινικών, εδώ και μία τουλάχιστον δεκαετία, αντιμετωπίζονται εσπευσμένα και κάποιες φορές, ακριβώς την τελευταία στιγμή. Αποτέλεσμα, αυτής της πρακτικής, όχι ιδιαίτερα ασυνήθιστης, στα περιφερειακά νοσοκομεία, είναι σήμερα η Ξάνθη, μετά από ένα (γεμάτο) χρόνο πανδημίας να μετρά «πληγές» και ελλείψεις, που μπορεί να καταστούν μοιραίες όχι μόνο σε ένα -απευχόμενο- επόμενο κύμα της πανδημίας του covid-19, αλλά συνολικά για την προοπτική νοσοκομειακής περίθαλψης στο νομό μας.
Αυτό το τοπίο διαμορφώνεται σε μια συνθήκη όπου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ιδρύει νέες εξειδικευμένες κλινικές, η Ροδόπη υποδέχεται το ευρωπαϊκών προδιαγραφών Νοσοκομείου, με τη χρηματοδότηση του «Σταύρος Νιάρχος» και η Καβάλα, εμπλουτίζει ένα Νοσοκομείο με σύγχρονες υποδομές και εξειδικευμένα team γιατρών σε κορυφαίας σημασίας κλινικές.
Το Νοσοκομείο Ξάνθης για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης ιατρικού προσωπικού απόλυτα αναγκαίων ειδικοτήτων, αναισθησιολόγων, παθολόγων, καρδιολόγων, ορθοπεδικών κλπ. Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας έχει παραιτηθεί, τακτικά χειρουργεία άρχισαν μετά από καιρό να εξυπηρετούνται ξανά, αλλά με δυσκολίες, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (δύο έμειναν), και οι προκηρύξεις για νέες θέσει ιατρών βαίνουν άκαρπες, αφού το νοσηλευτικό μας ίδρυμα δεν είναι ελκυστικό για νέους γιατρούς, ειδικούς και ειδικευόμενους.
Μπροστά σε αυτή τη συνθήκη, ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει και να αναδείξει την ευθύνη όλων των τοπικών αρχών, προκειμένου με συντονισμό, συστράτευση και κοινή στόχευση να διεκδικήσουν οριστική λύση για το Νοσοκομείο. Προμετωπίδα τους είναι όχι το «ποιος φταίει» για την κατάσταση, αλλά «ποιος, τελικά θα φταίει» αν η Ξάνθη μείνει με ένα Νοσοκομείο που δε θα είναι καν σε θέση να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο χειρουργείο ή μία επείγουσα νοσηλεία.
Για το σκοπό αυτό, μέλη του ΔΣ του ΙΣΞ συναντήθηκαν με το δήμαρχο, τις δημοτικές παρατάξεις, τον Μητροπολίτη, παραγωγικούς φορείς με σκοπό να αναδείξουν την υπερκομματική διάσταση αυτής της προσπάθειας που πρέπει να ξεκινήσει με μακροχρόνια πνοή και στόχο να υπάρξει μία σταθερότητα με ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ξάνθη. Για την πολυσύνθετη διάσταση του θέματος το «Ε» καταγράφει σήμερα τις απόψεις τριών μελών του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Τάσου Καραδέδου, Γιάννη Σπανόπουλου και Τάσου Φελεκίδη.
Τάσος Καραδέδος: Σκοπός του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης είναι να αναδείξει στους πολίτες το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ξάνθης. Θέλουμε να παρουσιάσουμε τον κίνδυνο που έχει να συρρικνωθεί τόσο που θα καταρρεύσει τελικά και δε θα είναι παρά ένα Κέντρο Υγείας. Αυτό μπορεί να συναρτάται μεν με τις συνθήκες του Μνημονίου, αλλά έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την αποψίλωσή του σε ιατρικό προσωπικό που οδηγεί προοδευτικά σε συνθήκες γενικότερης κρίσης. Το βασικότερο θέμα που τίθεται είναι η διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών υγείας με ποιότητα για τους πολίτες, καθώς οι εκπτώσεις στην υγεία αναπόφευκτα φέρνουν εκπτώσεις στην κοινωνία. Παράλληλα, τίθενται και θέματα γεωπολιτικής χροιάς, αλλά και ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή. Ακόμη και η προσέγγιση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην υγεία, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην Ξάνθη, καθώς η λειτουργία του Νοσοκομείου είναι άλλη, απολύτως δομική και αναγκαία. Από τον κόσμο της Ξάνθης και τις αρχές ζητάμε να αφυπνιστεί και να δημιουργηθεί μία ισχυρή συμμαχία προκειμένου να μην δεχθούμε καμία υποβάθμιση χωρίς επιστροφή. Σε αυτή την κατεύθυνση προβαίνουμε σε ενημερώσεις και επαφές και αρχές και φορείς, ώστε να μεταφερθούν τα προβλήματα της Ξάνθης στην Αθήνα ως κοινό αίτημα, ως δυναμική διεκδίκηση, μαζική χωρίς υποχωρήσεις και «ασπιρίνες».
Γιάννης Σπανόπουλος: Η υποβάθμιση στο Νοσοκομείο μας είναι υπόθεση αρκετών ετών. Παρότι είχαμε δυνατές κλινικές, όπως η Ορθοπεδική, η Καρδιολογική και η Παθολογική σταδιακά έχασαν τη δυναμική τους με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και στην κινητροδότηση για την παρουσία νέων γιατρών. Το Νοσοκομείο Καβάλας παρουσιάζει πολύ καλή στελέχωση, η Ροδόπη αντίστοιχα διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση για ένα Νοσοκομείο, με εξαιρετική προοπτική. Δεν μπορούμε να είμαστε οι «φτωχοί συγγενείς» που μοιραία θα απορροφηθούμε και θα υποβαθμιστούμε στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε επείγοντα και περιστατικά βραχείας νοσηλείας. Το πρόβλημα δεν μπορεί πάντα να λύνεται με επικουρικούς γιατρούς, γιατί έτσι θα επανέρχεται. Το ζητούμενο για εμάς είναι να γίνουν ενέργειες τώρα, από όλους για να μην γίνει μη αναστρέψιμη η κατάσταση. Δεν είναι θέμα μίας Διοίκησης ή μίας τοπικής αρχής. Είμαστε όλοι «χρήστες» των υπηρεσιών υγείας και γι’ αυτό το θέμα μας αφορά όλους. Γι’ αυτό το αίτημα είναι υπερκομματικό και δεν πρέπει να προσφέρεται για μικροσυμφέροντα. Στοχευμένα πρέπει να διεκδικηθούν κίνητρα, όπως στην περίπτωση των νησιών που προβλέπεται επίδομα ή την περίπτωση της Δράμας, όπου ο δήμος επιδοτεί τμήμα του κόστους ενοικίων για τους γιατρούς. Η προσέγγιση δεν πρέπει να είναι «σπριντ», αλλά μαραθωνίου, καθώς δυνητικά όλες οι κλινικές μπορεί να βρεθούν σε δύσκολη θέση, διασαλεύοντας τη λειτουργία του ιδρύματος».
Τάσος Φελεκίδης: Η εικόνα της αποδυνάμωσης στο Νοσοκομείο Ξάνθης ασφαλώς δεν είναι σημερινή. Διαμορφώνεται εδώ και μερικά χρόνια με συνταξιοδοτήσεις ιατρών που δεν αντικαταστάθηκαν και αποχωρήσεις άλλων. Σήμερα, που παγκοσμίως αναβαθμίζεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, με τη βοήθεια καινοτομιών και της σύγχρονης τεχνολογίας, δεν μπορούμε να έχουμε μικρότερες απαιτήσεις για την Ξάνθη. Οπωσδήποτε η απαίτηση δεν είναι να γίνει η Ξάνθη τριτοβάθμιο κέντρο, με εξειδικευμένες κλινικές, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία καίριων κλινικών όπως η Παθολογική, η Ορθοπεδική, η Καρδιολογική, η Χειρουργική. Το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως και παιδείας, διαμορφώνει σε καθοριστικό βαθμό το περιβάλλον στο οποίο ζει ο καθένας. Έτσι, η παροχή υπηρεσιών υγείας σχετίζεται με τις επενδύσεις, τους εργαζόμενους, τον τουρισμό, αφορά τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη, αφορά τις αρχές, εμάς τους ιδιώτες γιατρούς, όλους. Προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα μακρόπνοης λύσης για το Νοσοκομείο, οφείλουμε να εξετάσουμε και να εξηγήσουμε πώς οδηγηθήκαμε εδώ. Να ψάξουμε βαθύτερα, να ανατρέξουμε στο παρελθόν, να δούμε το ρόλο των ανθρώπων του ΓΝΞ τα προηγούμενα χρόνια, να δούμε τι έφταιξε, να αναδείξουμε τη διαχρονικότητα του προβλήματος. Είμαστε στο στάδιο που λύση πια δε δίνεται με λίγο… «σοβάτισμα». Για να έρθουν νέοι γιατροί, πρέπει να δοθούν κίνητρα τα οποία δεν είναι απαραίτητα οικονομικά, αλλά σχετίζονται με την προοπτική στο Νοσοκομείο. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος δεν έχουμε την ευθύνη να βρούμε τη λύση, αλλά να αναδείξουμε το θέμα, να προβληματίσουμε, να φωνάξουμε και να σταθούμε αρωγός και υποστηρικτής σε κάθε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση».
Ελένη Διαφωνίδου
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Φρενίτιδα χωρίς λόγο για τα χάπια ιωδίου
11 Μαρ. 2022 - 6:22 - Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν ν’ ανοίξει η ΜΕΘ
24 Ιαν. 2022 - 6:22 - Διαφωνούν οι γιατροί της Ξάνθης με τις επιτάξεις
17 Νοε. 2021 - 6:26 - Αδύναμο νοσοκομείο στη δίνη του τέταρτου κύματος της πανδημίας
4 Νοε. 2021 - 6:24 - Δεν κινδυνεύει το νοσοκομείο από τις αναστολές στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
20 Αυγ. 2021 - 6:22