“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Στο κενό η παρέμβαση να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στην ύπαιθρο της Αιτωλοακαρνανίας – Φθίνουν οι εμβολιασμοί

  • Δευτέρα, 5 Ιουλίου, 2021 - 06:25

Μόνο 11 ενδιαφερόμενοι να εμβολιαστούν καταγράφηκαν από το Δήμο Αγρινίου στις κοινότητες και τις απομακρυσμένες περιοχές.

Από περίπου 2.000 πριν λίγες εβδομάδες, οι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία τώρα είναι περίπου 1.400 ημερησίως.

Μηδαμινή ανταπόκριση φαίνεται ότι βρίσκει στην Αιτωλοακαρνανία το επικείμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία για τις «καταδρομικές» επισκέψεις συνεργείων του Υπουργείου σε απομακρυσμένες περιοχές, που θα εμβολιάζουν όσους μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να εμβολιαστούν (π.χ. δεν μπορούσαν να μετακινηθούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο ή έπρεπε να μετακινηθούν σε γειτονικό δήμο).

Ο Δήμος Αγρινίου κινητοποιήθηκε άμεσα τις προηγούμενες ημέρες βάσει σχετικής εντολής 6ης ΥΠΕ, προκειμένου να καταγράψει τους ενδιαφερόμενους, που θα ήθελαν να εμβολιαστούν με προσφερόμενο μάλιστα εμβόλιο αυτό της Pfizer, που φαίνεται ότι έχει και τη μεγαλύτερη απορρόφηση.

Το αποτέλεσμα είναι μάλλον αποθαρρυντικό. Όπως αναφέρει στη «Σ», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Κ. Καλαντζής, ο Δήμος Αγρινίου μέσω των προέδρων περισσότερων από 60 τοπικών κοινοτήτων, αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, κατάφερε να καταγράψει μόνο 11 ενδιαφερομένους σε όλο το εύρος του Δήμου Αγρινίου. Σημειωτέον ότι μιλάμε για μια περιοχή με πληθυσμιακό μέγεθος της τάξης των 100.000 κατοίκων, άρα ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί σχεδόν με το… τίποτα.

Ενδεχομένως επειδή η διαδικασία κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα μέσα σε μόνο τρεις ημέρες, κάποιοι να μην ενημερώθηκαν έγκαιρα για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Ωστόσο αρκετά έμπειροι υγειονομικοί ανέφεραν στη «Σ» ότι η εικόνα της υπαίθρου της Αιτωλοακαρνανίας είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα συναντήσει κανείς υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων σε μεγάλες ηλικίες και πολύ μικρότερα ποσοστά στις μέσες και μικρότερες ηλικίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ηλικιωμένων φαίνεται ότι «αποθαρρύνονται» από τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. Είτε την εκδοχή του αντιεμβολιαστικού κινήματος πάρει κανείς υπ’όψιν, είτε οποιαδήποτε άλλη, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μέσα σε έξι μήνες εμβολιασμών η εμβολιαστική κάλυψη (με τουλαχ.1η δόση) στην Αιτωλοακαρνανία ανέρχεται σε 35,32%, όταν με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο αντίστοιχος μέσος όρος των εμβολιασμών στη χώρα είναι 45,72% . Αυτή η διαφορά του 10,4% από το πανελλαδικό μέσο όρο κατατάσσει την Αιτωλοακαρνανία στις τελευταίες θέσεις της επιχείρησης «Ελευθερία» (στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς η υστέρησης της Αιτωλοακαρνανίας είναι λίγο μικρότερη 26,81% έναντι 35,54% στο σύνολο της χώρας). Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι οι καθημερινοί εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία πριν λίγες εβδομάδες άγγιζαν του 2.000 και τώρα είναι περίπου 1.400 καθημερινά.

Σημάδια κάμψης, φέρνουν διαφορετική αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων από την κυβέρνηση

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια κάμψη, ένα ξεφούσκωμα των εμβολιασμών στο σύνολο της χώρα. Σχεδόν καθημερινά το τελευταίο δίμηνο γίνονται λίγο περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί στην χώρα, ωστόσο ο αριθμός αυτός τις τελευταίες ημέρες έχει περιοριστεί σε λίγο περισσότερους από 80.000. Ακόμη βέβαια δεν είναι βέβαιο αν η κάμψη αυτή οφείλεται σε κάποιο βαθμό π.χ. στον παρατεταμένο καύσωνα των τελευταίων ημερών ή στην πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 ετών στο εξής.

Σε κάθε περίπτωση όμως η κάμψη αυτή εξηγεί τον ανησυχία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και την «επιθετική γραμμή» που αποφασίζει μέρα με την μέρα να ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στους ανεμβολίαστους.

Έτσι ήρθε ήδη η αυστηροποίηση των μέτρων για τις μετακινήσεις των πολιτών, σε πρώτη φάση στα νησιά, την ίδια στιγμή που ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος διεμήνυσε ότι τα επόμενα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, θα είναι αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. «Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Του Δημήτρη Παπαδάκη