Προβληματισμός για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
- Πέμπτη, 8 Ιουλίου, 2021 - 06:24
Συνεχίζονται τα προβλήματα υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο της Δράμας, την ίδια ώρα που στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τίθεται ήδη ανοιχτά θέμα αναδιάρθρωσης των δομών της Δημόσιας Υγείας, κάτι που επισημάνθηκε πρόσφατα και από τα πλέον επίσημα χείλη, δηλαδή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη όταν σε συνέντευξή του δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία, μερικές φορές περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε ότι θα έχουμε τρία καλά νοσοκομεία. Δεν σημαίνει ότι θα κλείσει το νοσοκομείο, μπορεί να μετατραπεί σε μία μονάδα χρονίως πασχόντων. Αλλά θα τον ξαναφτιάξουμε τον υγειονομικό χάρτη».
Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα με φόντο τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο σύστημα της Δημόσιας Υγείας έχει θορυβήσει τους εργαζομένους στα νοσοκομεία και ειδικότερα στο Νοσοκομείο της Δράμας, καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι αισθητές και, τουλάχιστον από την πλευρά των σωματείων των εργαζομένων, συνδέονται ίσως και με σκόπιμη υποβάθμιση του Γ.Ν. Δράμας.
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα του Νοσοκομείου αφορά και την κλινική που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της υγειονομικής κρίσης, την Παθολογική Κλινική. Σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής, η διευθύντριά της κα Αικατερίνη Σακαλέρου ενημέρωσε ήδη από τα τέλη Ιουνίου τόσο τη διοίκηση όσο και τα σωματεία εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, λέγοντας ότι «η ασφαλής λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής αυτή τη στιγμή απειλείται, γεγονός το οποίο έχει κοινοποιηθεί κατά καιρούς προς όλους τους εμπλεκόμενους πολλάκις». Μάλιστα, η κα Σακαλέρου ζήτησε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Τόνισε δε ότι, προκειμένου να λειτουργήσει η Παθολογική Κλινική των 52 κλινών με στοιχειώδη ασφάλεια (υπενθυμίζοντας ότι υπηρετούν τρεις ενεργοί Παθολόγοι και ένας Παθολόγος με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και ότι οι υπάρχοντες ιατροί δεν παίρνουν τα ρεπό τους εδώ και χρόνια αλλά ούτε και τις κανονικές τους άδειες από το 2019, με ό,τι αυτό συνεπάγεται), είναι απαραίτητη:
-η άμεση ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό για την κάλυψη τουλάχιστον του προγράμματος εφημεριών.
-η ενσωμάτωση του Γενικού ιατρού Δαυίδη Γεωργίου στο πρόγραμμα εφημέρευσης της Παθολογικής κλινικής με απόφαση της Ιατρικής Υπηρεσίας.
-η αναστολή λειτουργίας του τακτικού παθολογικού ιατρείου και διαβητολογικού ιατρείου κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Σημειώνεται ότι για το θέμα της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν Αναφορά στη Βουλή με την επιστολή της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, μέσω της οποίας αιτείται να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της κλινικής με ιατρικό προσωπικό, ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια.
Οι πρόσφατες εξελίξεις ενισχύουν τις ανησυχίες των υγειονομικών και του προσωπικού στο νοσοκομείο
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος είπε στα «Χ» ότι το Σωματείο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου έχει θέσει έγκαιρα το πρόβλημα υποστελέχωσης που υπάρχει αλλά και τον κίνδυνο να περιοριστούν ή να κλείσουν τμήματα του Νοσοκομείου που παρουσιάζουν πληρότητα κάτω του 75%, καθώς αυτός ο σχεδιασμός έχει ήδη τεθεί στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Ορθοπεδική και την Οφθαλμολογική Κλινική, προσθέτοντας ότι η μικρή πληρότητα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υπαρκτές ανάγκες. Ειδικότερα για τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης του ότι: «Έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία, μερικές φορές περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε», o πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας είπε ότι η φράση αυτή επιβεβαιώνει αυτούς ακριβώς τους φόβους του.
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει κίνδυνος το Νοσοκομείο της Δράμας να λειτουργεί μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, για παράδειγμα λειτουργώντας μόνο εξωτερικά ιατρεία και οι υπόλοιποι ασθενείς να κατευθύνονται στο Νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο ήδη διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι όλα τα περιστατικά χειρουργούνται εκεί και δεν προλαβαίνει. Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι μπορεί το Νοσοκομείο της Δράμας να απέχει 35 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Καβάλας, ωστόσο, αν πάψει να εξυπηρετεί τους ασθενείς, τότε οι κάτοικοι του Νευροκοπίου, του Παρανεστίου ή της Προσοτσάνης θα πρέπει να διανύσουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν στο Νοσοκομείο της Καβάλας.
Συμπερασματικά, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Δράμας τόνισε ότι ο κίνδυνος που υπάρχει για το Νοσοκομείο της Δράμας και άλλα νοσοκομεία ξεπερνά τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος. Τονίζει δε ότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν θα πρέπει να απασχολήσουν πέρα από τους υγειονομικούς και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. «Εμείς, πάντως, θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν θα πρέπει να κλείσει το νοσοκομείο και να υποβαθμιστούν οι κλινικές, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθεί» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Βαγγέλης Ψωμάς
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Απρόβλεπτη η πανδημία στα σχολεία της Δράμας
20 Ιαν. 2022 - 6:25 - Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα από το Νοσοκομείο της Δράμας
3 Αυγ. 2021 - 6:24 - Νοσοκομείο Δράμας: Εκ νέου στη μάχη η κλινική covid
20 Απρ. 2021 - 6:23 - Προβληματισμός για τη χρήση των self test στο σπίτι
26 Μαρ. 2021 - 6:22 - Πεταμένα rapid test στη Μ. Αλεξάνδρου
24 Φεβ. 2021 - 6:24