“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Αποχαιρετούν την ΕΜΑΚ οι ανεμβολίαστοι

  • Πέμπτη, 22 Ιουλίου, 2021 - 06:23

Εφτά πυροσβέστες της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης, οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν, παίρνουν «φύλλο πορείας» για άλλες υπηρεσίες. Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έκανε πράξη την προειδοποίηση που είχε απευθύνει πριν μερικές εβδομάδες και σύμφωνα με την οποία όσα στελέχη δεν εμβολιαστούν εγκαταλείπουν τις ειδικές μονάδες της Πυροσβεστικής.

Για την Κρήτη η μετακίνηση εφτά ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών αποτελεί πλήγμα. Κι αυτό γιατί στη θέση τους, σύμφωνα με τη σχετική διαταγή που έγινε γνωστή, τρεις μόνο πυροσβέστες έρχονται να καλύψουν το κενό που δημιουργείται.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των εφτά στελεχών της ΕΜΑΚ συγκαταλέγεται κι ένας πυροσβέστης, ο οποίος νόσησε προ ημερών εν ώρα υπηρεσίας και είναι εκτός υπηρεσίας. Για τον συγκεκριμένο πυροσβέστη γίνονται πάντως προσπάθειες να παραμείνει προς το παρόν στην υπηρεσία του.

Αναφορικά με τους τρεις πυροσβέστες που θα ενταχθούν στο δυναμικό της ΕΜΑΚ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ειδική εκπαίδευση, έχουν υπηρετήσει σε ειδικές υπηρεσίες, είναι απόφοιτοι γυμναστικής ακαδημίας και δεν είναι άνω των 35 ετών. Άλλωστε όπως μας είπαν πυροσβέστες, η προκήρυξη που είχε βγει για να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι το επιθυμούσαν να ενταχθούν στις Μονάδες αυτές της χώρας, έθετε και συγκεκριμένα κριτήρια.

Το ερώτημα που παραμένει σε αυτή τη φάση αναπάντητο είναι εάν θα καλυφθούν και οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις από πυροσβέστες στην ΕΜΑΚ Κρήτης. Αξιωματικοί που ρωτήθηκαν σχετικώς μας είπαν ότι αν και δεν υπάρχει καμία τέτοια ενημέρωση, αυτό μπορεί να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με την απόφαση, στο πλαίσιο ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών, κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις εν λόγω Υπηρεσίες.

Τι λέει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής

«Επτά πυροσβέστες της ΕΜΑΚ Κρήτης, που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού, μετακινούνται απλώς σε άλλη υπηρεσία εντός του νομού τους, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη επίπτωση σε βάρος τους.

Όπως έχουμε τονίσει, όλοι όσοι υπηρετούν στην ΕΜΑΚ πρέπει να είναι εμβολιασμένοι», τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, σχετικά με το θέμα της μετακίνησης των επτά πυροσβεστών της ΕΜΑΚ Κρήτης.

«Εφαρμόστηκε απλώς η σχετική διαταγή», προσθέτει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κολοκούρης και τονίζει: «Είχαμε δώσει ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο σέ όσους υπηρετούν στην υπηρεσία για να εμβολιαστούν. Η ΕΜΑΚ παρέχει συνδρομή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όποιο μέρος του κόσμου, αν κριθεί αναγκαίο. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να είναι ανεμβολίαστοι».

Σημειώνεται, ότι οι θέσεις των επτά ατόμων θα καλυφθούν άμεσα από άλλους πυροσβέστες.

Αδειάζει η ΕΜΑΚ

Πάντως η μετακίνηση των εφτά πυροσβεστών από την 3η ΕΜΑΚ δεν είναι η μόνη που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Πριν από λίγες εβδομάδες πέντε με έξι στελέχη της συγκεκριμένης υπηρεσίας προήχθησαν σε ανθυποπυραγούς και μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, ακόμα και εκτός Κρήτης. Είναι εντυπωσιακό το στοιχείο ότι η ΕΜΑΚ μέχρι και πριν τις μεταθέσεις και τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων στελεχών της, αριθμούσε περίπου 45 άτομα.

Πλέον με τις μετακινήσεις αυτές, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι το δυναμικό της θα πέσει στα 35 άτομα ή σύμφωνα με κάποιες αναφορές στα 32. Τι σημαίνει αυτό;

Πέρα από τα κενά που δημιουργούνται στις βάρδιες, δεν θα μπορούν να βγαίνουν οι ομάδες σε πλήρη σύνθεση όπως παλιά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δίνονται οι προβλεπόμενες άδειες, τα ρεπό κοκ. Πρόβλημα όμως θα υπάρξει και στα εξειδικευμένα καθήκοντα που θα κληθούν να καλύψουν οι εναπομείναντες ή και οι νεοεισερχόμενοι.

Για παράδειγμα ένα εκ των στελεχών που δεν εμβολιάστηκε και πήγε σε άλλο πόστο είχε ειδικό ρόλο στην υπηρεσία. Αξιωματικοί που ρωτήθηκαν γι αυτή τη δυσλειτουργία που δημιουργείται, παραδέχτηκαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες εκπαιδεύσεις και των νέων πυροσβεστών που θα ανήκουν στο εξής στην 3η ΕΜΑΚ Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα

Τουλάχιστον 54 στελέχη και από τις οκτώ ΕΜΑΚ έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν και ήδη έχουν πάρει φύλλο πορείας για άλλες υπηρεσίες. Η περίπτωση της 3ης ΕΜΑΚ δεν είναι η μοναδική από την οποία 7 στελέχη της μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες επειδή έχουν αρνηθεί τον εμβολιασμό. Από την Αττική έχουν μετακινηθεί τουλάχιστον 15 ενώ άλλα 30 από άλλες ΕΜΑΚ όπως της Λαμίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Κομοτηνής.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλληλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Νικόλαο Λαυράνο ο οποίος μίλησε στο protothema.gr, λόγω του ότι η ΕΜΑΚ συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές, το αρχηγείο και το αρμόδιο Υπουργείο θεωρεί μετά και τις εισηγήσεις των επιστημόνων ότι δεν γίνεται μέλη των ΕΜΑΚ που καλούνται σε διεθνείς αποστολές, κυρίως, να είναι ανεμβολίαστοι.

“Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μετακινούνται από την ΕΜΑΚ σε σταθμούς της πόλης. Δίνεται φύλλο πορείας και μετακινούνται σε υπηρεσίες του νομού τους. Αυτοί οι συνάδελφοι αντικαθίστανται με άλλους συναδέλφους που έχουν εμβολιαστεί και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον”.

“Ήταν γνωστό αυτή η μετακίνηση σε όσους αρνούνταν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους να εμβολιαστούν και μάλιστα είχε δοθεί και παράταση από το αρχηγείο για να αποφασίσουν οι συνάδελφοι να εμβολιαστούν. Ήταν, λοιπόν γνωστό ότι θα γινόταν αυτή η μετακίνηση σε όσους δεν εμβολιάζονταν”, λέει ο κ. Λαυράνος.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία της Ομοσπονδίας από τις 8 ΕΜΑΚ ένα μεγάλο ποσοστό γύρω στο 85% είχαν κάνει εμβόλιο ή είχαν σκοπό να κάνουν. Έμεινε ένα 10%-15%. Από αυτό το ποσοστό κάποιοι πείστηκαν να κάνουν κάποιοι όχι.

Να επισημανθεί ότι από τα τέλη Ιουνίου δεν έχει γίνει δεκτή από το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η διαταγή του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού που υπηρετεί στις ΕΜΑΚ.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών επιβάλουν τον εμβολιασμό τους.

Όπως αναφέρεται δε στην απόφαση: «Η λειτουργία μάλιστα αυτή δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, ενόψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από τον κορωνοϊό covid-19».

Θάνος Περβολαράκης