Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους από 1η Σεπτέμβρη μέχρι 31η Μαρτίου

  • Τρίτη, 24 Αυγούστου, 2021 - 12:34

Τα νέα μέτρα δημόσιας υγείας που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες από 1η Σεπτεμβρίου του 2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2022, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. 

Στις ανακοινώσεις συμμετείχε και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ "Ευαγγελισμός" και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια, Αναστασία Κοτανίδου.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως θα τηρηθεί η απόφαση για αναστολή εργασίας σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και εργάζονται σε δομές Υγείας, προκειμένου να προστατευθούν οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί. Σχετικά με τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς εξήγησε πως θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες κυρώσεις ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε σε όσα θα ισχύσουν για ανεμβολίαστους εργαζομένους σε χώρους εργασιας πλην τουριστικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα (κόστος 10 ευρώ με επιβάρυνση εργαζομένου). 

Ακόμη υποχρεωτικά κρίνονται τα δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και φοιτητές από 13 Σεπτεμβρίου ενώ δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. 

Ο Υπουργός σημείωσε επιπλέον πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν ενώ σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι. 

Τέλος, ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.