Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου μιλά για την αυριανή κινητοποίηση, αλλά και με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες για τους ανεμβολίαστους στις δομές υγείας, ο Υπουργός, Β. Κικίλιας

Ούτε βήμα πίσω για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Σύρου

Ανησυχία για το “πέρασμα” υπηρεσιών του Νοσοκομείου σε ιδιώτες, με πρόσχημα τη μη ύπαρξη εμβολιασμένου προσωπικού

Σε αναστολή εργασίας θα τεθούν όσοι εργάζονται στις δομές Υγείας πανελλαδικά και παραμένουν ανεμβολίαστοι, από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη, στη νοσηλευτική δομή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων υπάρχουν σήμερα περί τους 32 ανεμβολίαστους εργαζομένους, οι οποίοι αν δεν εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτέμβρη, δεν θα μπορούν να συνεχίσουν στη νοσηλευτική δομή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αν η Διοίκηση τηρήσει τις Υπουργικές κατευθύνσεις.

Αν και όπως εξήγησε ο Σύλλογος τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού, ωστόσο, τόνισε πως το συγκεκριμένο μέτρο της κυβέρνησης έρχεται να απομακρύνει προσωπικό από τα Νοσοκομεία και κατ΄ επέκταση από το Νοσοκομείο Σύρου, την ίδια στιγμή αυτές οι δομές υγείας χρειάζονται – πάση θυσία – ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό.

Όπως γνωστοποίησε η πρόεδρος, η αποδυνάμωση προκύπτει την περίοδο που το Νοσοκομείο Σύρου δέχεται περιστατικά Covid-19 από όλον τον νομό Κυκλάδων, καθώς επιβλήθηκε από τη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου να λειτουργήσει περί τις 30 - τελικά - κλίνες για κορωνοϊό και όχι 10, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Με φόντο τη συγκεκριμένη κατάσταση, καθώς και με δεδομένο το πρόβλημα της υποστελέχωσης, ο Σύλλογος πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στην πανελλαδική κινητοποίηση της Πέμπτης, στην οποία καλεί η ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να διεκδικήσει ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με την κα Καλογεράκη δε, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να περάσουν ορισμένες λειτουργίες και υπηρεσίες των Νοσοκομείων σε ιδιώτες, με το πρόσχημα της έλλειψης εμβολιασμένου προσωπικού στις υγειονομικές δομές.

Από την Κοινή Γνώμη και αναφορικά με όλα τα παραπάνω ρωτήθηκε ο Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος διαβεβαίωσε πως ακόμη και αν τεθεί σε αναστολή εργασίας ένας αριθμός εργαζομένων, το Νοσοκομείο Σύρου δεν θα συναντήσει πρόβλημα στη λειτουργία του.

Στους 32 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σύρου

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων θέλησε να εξηγήσει πρωτίστως πως, “Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού ξεκάθαρα όμως τασσόμαστε κατά της υποχρεωτικότητας και της αναστολής που θέλουν να θέσουν συναδέλφους”.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, υπενθύμισε πως, “οι Υγειονομικοί είναι αυτοί που πρώτοι εμβολιάσθηκαν όταν ήρθε το εμβόλιο στη χώρα και μάλιστα σε περίοδο που υπήρχε επιφυλακτικότητα από την πλειονότητα των πολιτών και συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες”. Όσον αφορά δε τη νοσηλευτική δομή της Σύρου πρόσθεσε πως, “το ποσοστό συμμετοχής στον εμβολιασμό φθάνει στο 90%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό του γενικού πληθυσμού”.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε πως, “Στο Νοσοκομείο μας μιλάμε για 32 άτομα ανεμβολίαστους υπαλλήλους συνολικά” γνωστοποιώντας πως μέχρι και την περασμένη εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι ήταν στους 45.

Το προσωπικό ξεπέρασε τις αντοχές του

Δεδομένης της νέας αποδυνάμωσης που θα προκύψει αν απομακρυνθεί προσωπικό από το ήδη υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Σύρου, εξήγησε πως ο Σύλλογος θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των εργαζομένων.

“Φτάνει πια. Δεν αντέχουμε άλλο. Όχι μόνον δεν πρέπει να βγουν άτομα σε αναστολή, αλλά πρέπει να ενισχυθεί πολύ το Νοσοκομείο. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω συναδέλφους μου να έχουν ξεπεράσει σε αυτόν τον βαθμό τα όρια και τις αντοχές τους. Και πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως η εξουθένωση μπορεί να οδηγήσει σε λάθος” ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, τονίζοντας μάλιστα δημοσίως ξανά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν από τη 2η ΔΥΠΕ ως προς τον αριθμό των κλινών Covid-19 στο Νοσοκομείο Σύρου.

“Ο προγραμματισμός ήταν αρχικά για 10 κλίνες Covid – 19, οι οποίες θα απομονώνονταν από την υπόλοιπη παθολογική κλινική. Τελικά και ενώ έχουν πει για 10 κλίνες, η 2η ΔΥΠΕ αποφάσισε για 30 κλίνες χωρίς να εξετάσει αν επαρκεί το προσωπικό” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Κίνδυνος διασποράς εντός Νοσοκομείου

Πέραν των ανωτέρω, η κα Καλογεράκη έθιξε ένα ακόμη σοβαρό θέμα αναφορικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε υπάρχει ορατός ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού εντός του Νοσοκομείου καθώς νοσηλευτές και ιατροί ασχολούνται αδιακρίτως με όλα τα περιστατικά.

“Αυτή τη στιγμή ασχολούνται όλοι με όλα. Υπάρχει κίνδυνος εξουθένωσης και κίνδυνος λάθους. Δεν μπορεί ο ιατρός που βλέπει το περιστατικό Covid-19 να βλέπει και το επείγον περιστατικό. Αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο μας έχει χωριστεί σε κλινική Covid-19 και κλινική στον α΄ όροφο που νοσηλεύει τα πάντα. Δηλαδή νοσηλεύει παθολογικά περιστατικά, παιδιατρικά, ουρολογικά, ορθοπεδικά. Το βράδυ δε είναι μία νοσηλεύτρια στον όροφο, η οποία δεν ξέρει πού να εξυπηρετήσει πρώτα. Επίσης, έρχονται νοσηλεύτριες οι οποίες δεν ξέρουν πού εργάζονται. Αν θα είναι στην κλινική Covid-19 ή αν θα είναι στην κλινική μη Covid-19 περιστατικών” σχολίασε η πρόεδρος, τονίζοντας πως, σήμερα στο Νοσοκομείο Σύρου “δεχόμαστε περιστατικά Covid-19 που είναι για χειρουργείο, για κατάγματα” ενώ παλαιότερα, “αυτά τα περιστατικά δεν έρχονταν”. Πρόσθεσε δε, πως, ένα περιστατικό κορωνοϊού πλέον μπορεί να απαιτηθεί να μπει στο χειρουργείο, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνονται εκτεταμένες απολυμάνσεις.

“Σήμερα, δεν μπορεί ένας ιατρός να καλείται να καλύψει την Covid-19 κλινική και τα επείγοντα. Υπάρχει κίνδυνος διασποράς” επανέλαβε, τονίζοντας παράλληλα πως, “Δεν ξέρουμε αν είμαστε Covid-19 Νοσοκομείο. Δεν έχουμε καμία γραπτή εντολή. Μας δίνονται προφορικές εντολές”.

Η κα Καλογεράκη επεσήμανε δε, πως, αν από τη Διοίκηση της 2ης ΔΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας έχει οριστεί το Νοσοκομείο Σύρου ως κλινική Covid-19, αυτή η απόφαση θα πρέπει να συνοδευτεί από ενισχύσεις σε προσωπικό.

“Αν είμαστε Νοσοκομείο Covid-19, να μας δοθεί γραπτώς από τη 2η ΔΥΠΕ, να το στηρίξουμε, αλλά με ενίσχυση προσωπικού. Μας είπαν ότι οι 30 κλίνες Covid-19 θα είναι μέχρι 15 Σεπτέμβρη. Εγώ αυτό δεν το πιστεύω. Έχουμε μπει ήδη στο τέταρτο κύμα και θεωρώ ότι όλα τα περιστατικά των Κυκλάδων θα έρχονται στη Σύρο για μεγάλο διάστημα” εκτίμησε η πρόεδρος.

Δεν λειτουργούν όλες οι κλινικές

Σε συνέχεια των ανωτέρω και προκειμένου η πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου να καταδείξει την αναγκαιότητα ενισχύσεων με ανθρώπινο δυναμικό, μίλησε για “ανενεργά” τμήματα εντός της νοσηλευτικής δομής.

“Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί. Κόψαμε κορδέλες, κάναμε εγκαίνια, αλλά δεν λειτουργεί” σχολίασε η ίδια, αναδεικνύοντας το γεγονός της έλλειψης προσωπικού, ενώ επιπλέον εξήγησε πως, “Και επί της κ. Μπουραντά δημιουργήθηκε και Παιδιατρική κλινική και τη στηρίξαμε, όμως ήρθαν νοσηλεύτριες από τα υπόλοιπα Τμήματα. Αποδυναμώθηκαν άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου”.

Η κα Καλογεράκη υπήρξε ξεκάθαρη ως προς τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ένα Νοσοκομείο.

“Όταν φτιάχνεται μία νέα κλινική για να έχει διάρκεια πρέπει να φτιάξεις γερές βάσεις.

Είμαστε υπέρ της εξέλιξης του Νοσοκομείου όλοι οι εργαζόμενοι και το έχουμε αποδείξει. Και αν κρατιέται αυτό, κρατιέται από το φιλότιμο όλων των ιατρών, των νοσηλευτών και γενικά του προσωπικού. Όμως οι αρμόδιοι ήρθε η ώρα να κάνουν κάτι”.

Σε ιδιώτη η πλύση ιματισμού

Δεδομένων των μέτρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, η κα Καλογεράκη ανέδειξε και τον φόβο του Συλλόγου σχετικά με το σταδιακό “πέρασμα” λειτουργιών του Νοσοκομείου σε ιδιώτες.

“Για παράδειγμα στα πλυντήρια έχει εμβολιαστεί ένας εργαζόμενος μόνον. Δεν θα κρίνω αυτό, αλλά θα σταθώ στο γεγονός πως θα τα δώσουν σε ιδιώτη και μάλιστα με πολλαπλάσιο κόστος ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να φέρουν προσωπικό” σχολίασε η πρόεδρος, εκτιμώντας πως, “Θεωρώ ότι γίνεται και μία στοχευμένη κίνηση πλέον για να αρχίσουν να μπαίνουν ιδιώτες στα Νοσοκομεία. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε”.

Η ίδια γνωστοποίησε δε, πως, “εδώ και πολύ καιρό συζητούσαν να δώσουν σε ιδιώτες και το κομμάτι της τεχνικής υπηρεσίας”, εξηγώντας για μία ακόμη φορά πως, “βλέπουμε ότι αυτή η κατάσταση και η συνεχής αποδυνάμωση είναι ένας έντεχνος τρόπος να αρχίσουν να μπαίνουν ιδιώτες στα Νοσοκομεία”.

Επανέλαβε δε, πως μέριμνα του Συλλόγου είναι η προάσπιση της δωρεάν και δημόσιας υγείας.

Καλούν όλους τους Συριανούς στην κινητοποίηση

“Στην πορεία της Πέμπτης θα βγούμε όλοι μαζί να διαδηλώσουμε. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού. Λέμε όχι στην υποχρεωτικότητα και όχι στην αναστολή. Θα μπορούσαν να βρουν άλλους τρόπους να πείσουν τους εργαζόμενους πολίτες να εμβολιαστούν” δήλωσε η Κατερίνα Καλογεράκη μιλώντας στην εφημερίδα και τονίζοντας πως, “Ως σύλλογος εργαζομένων και στο πλαίσιο του αγώνα μας: α. Καλούμε τους συναδέλφους εμβολιασμένους και μη, να μην κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες πιστοποιητικό εμβολιασμού, συμμετέχοντας στην απεργία – αποχή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ. Σε περίπτωση που το προσκόμισαν σε προγενέστερό χρόνο, μη γνωρίζοντας πως θα χρησιμοποιηθεί, αλλά επιθυμούν να συμμετέχουν στην απεργία αποχή, τους καλούμε να το ζητήσουν πίσω ζητώντας παράλληλα να μην κρατηθεί αρχείο αυτών των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων από την υπηρεσία. β. Συμμετέχουμε την Πέμπτη 26 Αυγούστου Πανελλαδική Κινητοποίηση με Στάση Εργασίας 10πμ – 15μμ και γ. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας και τα σωματεία της Σύρου, την ίδια ημέρα στις 11:00 πμ σε συγκέντρωση μπροστά στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου”.

Μ. Ζουλουφός: Προσπάθεια να πείσουμε τους ανεμβολίαστους

Από την πλευρά του, κλήθηκε να μιλήσει για την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε αναστολή το ανεμβολίαστο προσωπικό και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός.

“Στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου από την αρχή αυτής της προσπάθειας καταγραφής του προσωπικού που έχει εμβολιαστεί και μη, είχαμε αρχικά διαπιστώσει την ύπαρξη περί των 60 ανεμβολίαστων μελών. Είχαμε ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια προσέγγισης και επαφών με το προσωπικό που δεν είχε εμβολιαστεί και καταφέραμε μέχρι σήμερα, να “πέσουμε” στους 32 ανεμβολίαστους συναδέλφους μας” ανέφερε ενημερωτικά προς την τοπική κοινωνία, εξηγώντας παράλληλα πως αυτό το προσωπικό δεν συγκεντρώνεται σε μία κατηγορία εργαζομένων.

“Αυτά τα 32 άτομα είναι κατανεμημένα στην ιατρική, νοσηλευτική και διοικητική υπηρεσία.

Τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί αυτή η προσπάθεια πειθούς των ατόμων αυτών για να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των ανεμβολίαστων” τόνισε ο ίδιος, απαντώντας παρακάτω και στο αν ο ίδιος θα τηρήσει όσα υπαγορεύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Εφαρμογή νόμου για αναστολή εργασίας

“Ωστόσο, θα προχωρήσουμε κι εμείς κανονικά την εφαρμογή του νόμου για να τεθούν σε αναστολή όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί” ανέφερε ο ίδιος, απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση αν η λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου κινδυνεύει να διαταραχθεί από τον αριθμό του προσωπικού που θα τεθεί εκτός.

Ο ίδιος λειτουργώντας καθησυχαστικά, δήλωσε τα εξής: “Έχει γίνει αναλυτικός σχεδιασμός ανά Τμήμα του Νοσοκομείου Σύρου κι έχει καταγραφεί το εμβολιασμένο και μη, προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Μέχρι τώρα και με τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή και συνεχώς βελτιώνεται ο δείκτης εμβολιασμού, θα συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου παρά την επιβολή αυτού του μέτρου”.

Τα νέα μέτρα από τον Β. Κικίλια

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας χθες ανακοίνωσε πως από 1η Σεπτεμβρίου, “θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο της αναστολής εργασίας, όσων υγειονομικών και εργαζομένων σε νοσοκομείο και πρωτοβάθμιας δομές υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου”.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στα μέτρα που θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

Συγκεκριμένα: Α. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, με κόστος 10 ευρώ, σε ιδιωτικές δομές. Το τεστ αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαιωση από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Β. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, καθώς και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Γ. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα. Δ. Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δική τους δαπάνη (10 ευρώ). Ε. Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ οι ταξιδιώτες 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test. ΣΤ. Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο οι εμβολιασμένοι και οι συμπτωματικοί πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και ταξιδιώτες θα πρέπει να μεταβαίνουν σε ιδιωτικές δομές.

Tι ισχύει για δημόσιους χώρους

Α. Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Β. Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Γ. Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές. Δ. Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες αλλά και για ανεμβολίαστους (οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό rapid test 48 ωρών).

Εργασία

Α. Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι. Β. Επισήμανση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.