“ΕΜΠΡΟΣ” ΞΑΝΘΗΣ

Αδύναμο νοσοκομείο στη δίνη του τέταρτου κύματος της πανδημίας

  • Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου, 2021 - 06:24

«Βράζει» από κορωνοϊό ο νομός μας με τα καθημερινά κρούσματα να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από την αρχή της πανδημίας και τα επιδημιολογικά στοιχεία να επιδεινώνονται συνεχώς. Αυτό βέβαια είναι πανελλαδικό και όχι τοπικό φαινόμενο αλλά στο νομό μας υπάρχει ένα επιπλέον μειονέκτημα που επιδεινώνει την κατάσταση και γιγαντώνει το πρόβλημα στην διαχείριση: Ένα αδύναμο υποστελεχωμένο νοσοκομείο, με μια ΜΕΘ 7 κλινών κλειστή λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και μια πτέρυγα covid που επαναλειτουργεί εσχάτως χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών για να καλύπτουν τις εφημερίες αλλά με αποσπασμένους από το Κέντρο Υγείας που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των ωρών λειτουργίας του και από τα περιφερειακά ιατρεία με αποτέλεσμα την αναστολή τους λειτουργία τους.

«Πληγή» που αιμορραγεί η έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών για το νοσοκομείο Ξάνθης

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι γιατροί του νοσοκομείου Ξάνθης με την πτέρυγα covid να γεμίζει όπως και την αίθουσα αναμονής και να δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να βγουν οι εφημερίες. Όσοι έφυγαν με αναστολή αντιδρώντας στον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν επέστρεψαν και οι νέες προκηρύξεις κατέληξαν άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους γιατρούς. Μια «πραγματική «πληγή» για τον νοσοκομείο της Ξάνθης που δεν λέει να γιατρευτεί και συνεχώς αιμορραγεί! : «Η κατάσταση συνεχώς γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Έχουμε πάνω από 20 νοσηλείες στην covid. Ολοένα αυξάνονται τα κρούσματα αλλά και τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας», αναφέρει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης κ. Γιώργος Γεωργίου, σημειώνοντας ότι για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά χρειάζονται περισσότεροι γιατροί γι αυτό και αποσπάστηκαν από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων και τα περιφερειακά Ιατρεία: «Χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς αλλά όσες προκηρύξεις γίνονται βγαίνουν άγονες. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον επειδή το μισθολόγιο είναι χαμηλό και οι συνθήκες εργασίας πολύ δύσκολες ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία».

«Μαύρος» Οκτώβρης με 8 θανάτους Ξανθιωτών από κορωνοϊό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε ο κ. Γεωργίου μέσα στον Οκτώβριο διακομίστηκαν 15 άτομα διασωληνωμένα από το νοσοκομείο Ξάνθης στις ΜΕΘ της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Απ’ αυτούς οι 8 έχουν καταλήξει. Κι απ’ αυτούς οι έξι ήταν ανεμβολίαστοι: «Είναι πολύ αρνητικό ότι υπάρχει μια αντίδραση στο εμβόλιο που την ενισχύουν ιερείς και διάφοροι συνωμοσιολόγοι. Πολύ σωστά το επεσήμανε ο μητροπολίτης μας. Έχουν πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό τους ιερείς αρνητές. Πρέπει πάση θυσία να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές. Διαφορετικά συντηρούμε σε υψηλά επίπεδα το επιδημιολογικό φορτίο. Πρότεινα στην αναπληρώτρια υπουργό κα Γκάγκα το υπουργείο να εξετάσει ως μέσο την αρνητική διαφήμιση. Πρέπει οι ανεμβολίαστοι να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα. Να μάθουν πως είναι να μην μπορεί να πάρει ανάσα κάποιος για να καταλάβουν σε τι κίνδυνο θέτουν το εαυτό τους και τους άλλους», καταλήγει ο κ. Γεωργίου.

Καταπέλτης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κατά της κυβέρνησης και της διοίκησης του νοσοκομείου

Την μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση καθώς επίσης και στην διοίκηση του νοσοκομείου για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για τα χαμηλά επίπεδα του εμβολιασμού: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει …Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Το νοσοκομείο είναι ένα δράμα. Αυτό που έκαναν με το Κέντρο Υγείας ήταν μεγάλο λάθος. Ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Απέσπασαν όλο κι όλο 2 γιατρούς και θεωρούν ότι έλυσαν το πρόβλημα υποστελέχωσης. Άλλο μεγάλο λάθος είναι αυτό που έγινε με την υποχρεωτικότητα. Πέντε γιατροί είναι σε αναστολή την ώρα που το νοσοκομείο δεν έχει γιατρούς. Άνοιξαν κλινική covid χωρίς να ανοίξουν τη ΜΕΘ. Λένε ότι θέλουν να προσλάβουν γιατρούς αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Γιατί άραγε; Με 1500 ευρώ και συνεχείς εφημερίες ποιος θα πάει; Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυβέρνηση εχθρεύεται το ΕΣΥ και θέλει να το ξεφορτωθεί. Το νοσοκομείο Ξάνθης είναι διαλυμένο. Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Ας αναρωτηθούν όσοι έχουν την διοικητική ευθύνη. Χρειάζονται ειδικά κίνητρα για τους γιατρούς όπως ειδικά κίνητρα, ειδικά επιδόματα για να έρθουν γιατροί».

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων έχουν αποσπαστεί 8 – 10 άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

77,23% το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στον δήμο Ξάνθης – Ουραγός με μόνο 17,74% δήμος Αβδήρων

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία ο δήμος Ξάνθης έχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού που φτάνει στο 82,37% στην πρώτη δόση και στο 77,23% και με δεύτερη δόση. Αντίθετα απογοητευτικά χαμηλά είναι τα ποσοστά του δήμου Αβδήρων που είναι ουραγός με18,87% και 17,74% την δεύτερη δόση. Ακολουθούν οι δήμου Τοπείρου με 42,64% και ο δήμος Μύκης με 31,65% ολοκληρωμένο εμβολιασμό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου