“ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ”

«Σάκοι του μποξ» τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

  • Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, 2022 - 06:26

Με την πανδημία να οδεύει στην τρίτη χρονιά, αλλά και τη διάδοση στην κοινότητα να είναι ιδιαίτερα αυξημένη εξαιτίας και της μεγάλης μεταδοτικότητας λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», η επέκταση της επιδημιολογικής παρακολούθησης αποτελεί καθολικό αίτημα όχι μόνο της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των συνδικαλιστικών φορέων.

Η χρησιμότητα της επέκτασης των διαγνωστικών τεστ φάνηκε και από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων, με δεδομένο και τον μεγάλο αριθμό παιδιών, αλλά και ενηλίκων, που είναι ασυμπτωματικοί.

Η διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ, με αύξηση των σημείων ελέγχου, τόσο στην κοινότητα όσο και σε επιλεγμένους χώρους, όπως σχολεία, μονάδες υγείας και χώρους εργασίας, φαίνεται πως είναι ο μοναδικός τρόπος για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Η ανάγκη αυτή είναι πλέον κατανοητή και από την κυβέρνηση και έτσι θα μπορούσε να ερμηνευθεί η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για αύξηση των σημείων ελέγχου με δωρεάν PCR test, με τη συνδρομή του Στρατού.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, την «ανακούφιση» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου εδώ και αρκετές εβδομάδες τα ΤΕΠ γεμίζουν κυριολεκτικά από πολίτες που θέλουν να κάνουν δωρεάν μοριακό έλεγχο, όπως αναδείχθηκε και κατά τη χθεσινή ημέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Συλλόγων Εργαζομένων των δύο νοσοκομείων.

Βέβαια, στα αιτήματα περιλαμβάνονται και οι πάγιες διεκδικήσεις για ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, μέσω της μονιμοποίησης των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων, αλλά και η χρηματοδότηση της υγείας.

«Τα ΤΕΠ έχουν γίνει σάκοι του μποξ, δέχονται περιστατικά για διάγνωση, για μοριακό έλεγχο, για κάθε λόγο. Υπάρχει μεγάλη πίεση», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ Γιώργος Φλούδας, επισημαίνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα γίνονται rapid test σε όλους τους εργαζόμενους κατά την είσοδό τους, όπως ζητούσαν.

Αυτό έχει να κάνει και με την επιστροφή των νοσούντων υγειονομικών, προκειμένου, ανεξάρτητα από τον χρόνο απομόνωσης και καραντίνας, που τυπικά ισχύει, να μην κινδυνεύσει το νοσοκομείο με διασπορά.

Την παραμονή τους στην εργασία ζητούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που προσέφεραν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και όχι μόνο, όπως τόνισε ο εκπρόσωπός τους Αλέξανδρος Μάρκου, ενώ από την πλευρά της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών, ο Γιώργος Πρέντζας επανέλαβε πως η κατάσταση στη δημόσια υγεία είναι «ποσοτικά και ποιοτικά χειρότερη» σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας.

Αντίστοιχοι είναι οι προβληματισμοί που υπάρχουν και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», αφού οι ελλείψεις έχουν χτυπήσει «κόκκινο», αφενός λόγω των ανεμβολίαστων υγειονομικών που έχουν τεθεί σε αναστολή, αφετέρου λόγω του ιατρικού και λοιπού προσωπικού που νοσεί.

Χώροι εργασίας

Μεγάλη είναι διασπορά και στους χώρους εργασίας, καθώς δεν υπάρχει έλεγχος για την τήρηση των μέτρων, αλλά και για την απομόνωση εργαζομένων που νοσούν, σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κώστα Ηλία.

Η δήλωση αυτή προέκυψε μετά την κινητοποίηση έξω από το διοικητήριο της περιφέρειας αλλά και την παράσταση διαμαρτυρία που ακολούθησε με τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

Στην συνάντηση, όπως είπε, αναδείχθηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό για τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τους ελέγχους, με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης.

Γεωργία Χαλάτση