Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου μιλά στην «Κοινή Γνώμη»

Ολοένα αυξανόμενος ο αριθμός των κρουσμάτων covid στις Κυκλάδες

Συνεχώς αυξανόμενος καταγράφεται ο αριθμός των κρουσμάτων στα νησιά, με το φαινόμενο να εντείνεται λόγω και της μεγάλης επισκεψιμότητας που παρουσιάζουν οι τουριστικοί προορισμοί κατά την θερινή περίοδο.

Την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα νησιά επιβεβαιώνει και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος αναφέρεται στα περιστατικά που νοσούν από covid και νοσηλεύονται στις δύο μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες του νομού, σε Σύρο και Νάξο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε “Αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες είναι μία αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και παράλληλα μία αύξηση των νοσηλειών τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου όσο και στο Νοσοκομείο Νάξου είτε από κατοίκους των νησιών είτε από επισκέπτες. Σήμερα και τα δύο νοσοκομεία είναι πλήρη από ασθενείς στις απλές κλίνες covid, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας. Συγκεκριμένα, σήμερα νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου 12 περιστατικά covid και στο Νοσοκομείο Νάξου 6. Το τελευταίο διάστημα, αναλογικά και στατιστικά, δεν έχουμε βαριές νοσηλείες, είναι πιο ήπιες».

Η μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στα νησιά λόγω καλοκαιριού, σε συνδυασμό και με την πλήρη αναστολή των μέτρων, αυξάνει και τη μεταδοτικότητα, με αποτέλεσμα αυτό να μετακυλίεται και στις υγειονομικές μονάδες, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζουλουφό «Λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας, λόγω τουριστικής περιόδου, είναι δεδομένη η επιβάρυνση των δομών υγείας με αυτό τον φόρτο. Ζούμε το πιο έντονο καλοκαίρι των τελευταίων χρόνων. Θα το αντιμετωπίσουμε με υπομονή και υπευθυνότητα».

Την στιγμή που ο αριθμός των απλών κλινών covid στα δύο νοσοκομεία είναι ήδη κατειλημμένος, με την ολοένα αυξανόμενη τουριστική κίνηση στα νησιά αναμένεται να αυξηθεί και η ανάγκη περισσότερων κλινών, σε υγειονομικές δομές που έχουν ήδη ελλείψεις προσωπικού.

Για την αντιμετώπιση μίας τέτοιας αύξησης και για τη δυνατότητα ανταπόκρισης του νοσοκομείου ο κ. Ζουλουφός ανέφερε ότι αυτό θα γίνει με «τροποποίηση της λειτουργίας του νοσοκομείου, με πιθανή διάθεση νέων κλινών νοσηλείας covid και τροποποίηση της λειτουργίας λοιπών τμημάτων, όπως κάναμε και πέρυσι και όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Η όποια τροποποίηση λειτουργίας θα γίνει εντός των ορίων λειτουργίας του νοσοκομείου. Λειτουργούμε σε πολύ υψηλό επίπεδο προσφοράς και παροχής υπηρεσιών από την πρώτη στιγμή αυτής της πανδημίας. Μέσα στην πανδημία έχει ενισχυθεί σημαντικά το νοσοκομείο μας και λειτουργούμε, όχι μόνο για τη διαχείριση του κορωνοϊού, σε υψηλά επίπεδα. Ασφάλεια πρέπει να νιώθουν όλοι. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε στο νοσοκομείο μας κατοίκους της Σύρου, κατοίκους των Κυκλάδων και επισκέπτες».

Για την προσέλευση στις νοσοκομειακές δομές των ατόμων που νοσούν από covid και την αναγκαιότητα της διαγνωστικής διαδικασίας από το ιατρικό προσωπικό, ο κ. Ζουλουφός, επεσήμανε πως «Όλοι οι ασθενείς, πρέπει να εξετάζονται, πολύ δε περισσότερο αν τα συμπτώματα επιμένουν και αν νιώθει την ανάγκη εξέτασης και ο ασθενής».

Η χώρα βιώνει σταδιακά το έκτο κύμα της πανδημίας, με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και  Όμικρον 5 να εξαπλώνονται, οι οποίες καταγράφονται στην Ελλάδα σε ποσοστά έως και 50%.

Σημαντικός παράγοντας της μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού είναι τόσο οι μεταλλάξεις του ιού, όσο και η άρση των μέτρων, όπως η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, της χρήσης της μάσκας κ.λ.π. ευθύνονται κατά πολύ και στην καταγραφόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον Μ. Ζουλουφό «η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, με κύριο φυσικά την κατάργηση των περισσότερων περιορισμών, ήταν αναμενόμενο να φέρει αύξηση κρουσμάτων».

Η μεγάλη διασπορά του ιού δημιουργεί έντονο προβληματισμό στις τοπικές κοινωνίες για μία πιθανότητα “κλεισίματος” ολόκληρων νησιών, όπως έγινε και το προηγούμενο καλοκαίρι, στο γενικότερο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς.

Για την πιθανότητα λήψης τέτοιου είδους έκτακτων μέτρων ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου σχολίασε πως “στο επίπεδο των νοσοκομείων εφαρμόζουν τα μέτρα και τις διατάξεις όπως ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας, υπαγόμενοι στον γενικό σχεδιασμό αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας. Ούτε μπορούμε να ξέρουμε τι μέτρα θα ληφθούν ούτε τι έρχεται. Αυτό που συνιστούμε κι εμείς είναι να τηρούνται μέτρα προστασίας, μάσκες κατά κανόνα παντού, τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και εμβολιασμός».  

Η γενική επιδημιολογική εικόνα

Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, όπως αυτά καταγράφονται στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό, για τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου των τελευταίων 24 ωρών ήταν σε όλη τη χώρα 18.297. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.792.674 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.5% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.812 ενώ από την αρχή της πανδημίας ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 195.075 (4.9% του συνολικού

αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.400 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98 (62.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 έτη. To 91.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 38 (38.78%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 60 (61.22%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.741 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 333 (ημερήσια μεταβολή +18.09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 296 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από το σύνολο των 22.109 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 4 είναι εισαγόμενα.

Τα κρούσματα στις Κυκλάδες

Τα αποτελέσματα των ελέγχων των μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στις Κυκλάδες, τα στοιχεία αφορούν στο Κέντρο Υγείας Άνδρου όπου έγιναν 34 rapid test, με 9 θετικά (26.47%) τα οποία αφορούν σε 5 άνδρες και 4 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 62 έτη, στη Νάξο όπου πραγματοποιήθηκαν 116 rapid test με 22 θετικά (18.97%) τα οποία αφορούν σε 7 άνδρες και 15 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 51 έτη, στη Μάρπησσα της Πάρου, όπου έγιναν 21 rapid test με 11 θετικά (52.38%) τα οποία αφορούν σε 7 άνδρες και 4 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 61 έτη, στην Παροικιά της Πάρου, όπου πραγματοποιήθηκαν 11 rapid test με 4 θετικά (36.36%)τα οποία  αφορούν σε 3 άνδρες και 1 γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 60 έτη, στη Σύρο όπου έγιναν 158 rapid test με 35 θετικά (22.15%) τα οποία αφορούν σε 17 άνδρες και 18 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 45 έτη και στο Κέντρο Υγείας Τήνου όπου έγιναν 40 rapid test με 14 θετικά (35%) τα οποία αφορούν σε 8 άνδρες και 6 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη.

Από την κατανομή του συνόλου των νέων κρουσμάτων στα νησιά των Κυκλάδων προκύπτει πως το τελευταίο 24ωρο στην Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα, στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας 75 νέα κρούσματα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου 12 νέα κρούσματα, στην Περιφερειακή Ενότητα Μήλου 32 νέα κρούσματα, στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου 53 νέα κρούσματα, στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου 37 νέα κρούσματα, στην Περιφερειακή Ενότητα Πάρου 69 νέα κρούσματα, στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου 44 νέα κρούσματα και στην Περιφερειακή Ενότητα Τήνου 20 νέα κρούσματα.