“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Πανδημία: Φόβοι για την έλευση της μετάλλαξης «Κένταυρος»

  • Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022 - 06:22

Εν αναμονή του… Κένταυρου βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς η πορεία την πανδημίας μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται «διαχειρίσιμη».

Μετά από μια τεράστια έξαρση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τον τελευταίο μήνα, παρατηρείται μια σταδιακή τάση αποκλιμάκωσης και αποσυμπίεσης του συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά μάλιστα, Ματίνας Παγώνη, τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες οι νοσηλείες σε πανελλαδικό επίπεδο μειώνονται, ενώ η κατάσταση στις κλίνες COVID και στις εντατικές Covid είναι λιγότερο δύσκολη.

«Χαλαροί όμως θα είμαστε μέχρι την εμφάνιση της υποπαραλλαγής Κένταυρος, που έχει δημιουργήσει ο κοροναϊός» διευκρινίζει η κ. Παγώνη και προσθέτει:

«Αυτή δεν έχει φθάσει ακόμα στην χώρα μας και δεν έχουμε δει το «αποτύπωμά» της. Αυτό είναι αναμενόμενο, διότι σε εμάς έρχονται (οι νέες παραλλαγές) περίπου τρεις μήνες αργότερα».

Όπως διευκρίνισε πάντως, δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγουμε τα κρούσματα από αυτή την υποπαραλλαγή.

«Λόγω του τουρισμού και των διακοπών θα υπάρξουν και εδώ κρούσματα», εκτίμησε. «Υπολογίστε τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου… που σημαίνει πως η κορύφωσή της θα φανεί στις αρχές του Οκτωβρίου».

Η παραλλαγή Κένταυρος που έχει δημιουργήσει ο κοροναϊός, είναι πολύ μολυσματική, πρόσθεσε. Τα συμπτώματά της δεν είναι απλά. «Κάνει πολύ υψηλούς πυρετούς, κάνει έντονο βήχα που διαρκεί αρκετές μέρες» ανέφερε. Και υπογράμμισε πως όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν self test.

Η κυρία Παγώνη εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση θα παραμείνει ελεγχόμενη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ύστερα, με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν.

Ωστόσο με τη βοήθεια των επικαιροποιημένων εμβολίων, «που θα έρθουν Νοέμβριο στη χώρα μας» μπορεί να έχουμε έναν «λιγότερο πιεσμένο χειμώνα», κατέληξε.

Την ίδια ώρα ωστόσο, «καμπανάκια» κινδύνου εξακολουθούν να κρούουν οι ειδικοί σε σχέση με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και ειδικότερα τους γάμους και τις βαπτίσεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν η συμμετοχή στις εκδηλώσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και ειδικά oι ομάδες υψηλού κινδύνου να αποφεύγουν χαιρετισμούς και να παραμένουν στις θέσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Όπως τονίζεται, οι γάμοι και οι βαπτίσεις αποτελούν τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο υπερμεταδόσεων, αλλά και τους χώρους στους οποίους είναι πιο εύκολο να υπάρξει μετάδοση κάποιας νέας μετάλλαξης.