“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Ξέμειναν από απλά παυσίπονα και αντιβιώσεις οι φαρμακοποιοί στο Ρέθυμνο

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
  • Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:24

Ο …πονοκέφαλος της έλλειψης φαρμάκων, ακόμη και των μη συνταγογραφούμενων, καλά κρατεί! Μέχρι και το πιο απλό και δημοφιλές παυσίπονο τείνει να χαρακτηριστεί είδος υπό εξαφάνιση! Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και η πιο κινήσιμη αντιβίωση.

Αρκετός κόσμος επισκέπτεται φαρμακεία του νομού και σχεδόν αμέσως κάνει… μεταβολή, αναζητώντας αλλού την… τύχη του: διότι, κάποια σκευάσματα πρέπει να είσαι τυχερός για να τα βρεις στην ώρα σου. Πρόκειται για ινσουλίνες, εισπνεόμενα, αντιυπερτασικά, κολλύρια, φάρμακα για το στομάχι και αντιψυχωσικά!

Οι φαρμακοποιοί εξακολουθούν κι εξυπηρετούν ο ένας τον άλλον, δανείζοντας σε συναδέλφους τους ό,τι χρειάζονται. Αλλά ως πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; αναρωτιούνται πολλοί.

«Δεν ησυχάζουμε ποτέ» σχολιάζει στα «Ρ.Ν.» ο γραμματέας του Φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου Ανδρέας Αντωνίου. «Υπήρξε μία ανακοίνωση, ότι ο υπουργός Υγείας κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους φορείς θα προχωρούσε σε μία ευρείας χρονικής διάρκειας απαγόρευση εξαγωγών. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Παλεύουμε με την καθημερινότητά μας».

Συνεχίζοντας, ο κ. Αντωνίου θα αναφέρει: «Μας δίνουν το γνωστό παυσίπονο με το σταγονόμετρο. Αναγκαζόμαστε και δανειζόμαστε μεταξύ μας. Παράλληλα, εξαντλήθηκαν τα αποθεματικά εταιρειών που βγάζουν παρόμοιες παρακεταμόλες! Έχουμε φτάσει στο σημείο να στέλνουμε πίσω ανθρώπους για να αλλάξουν τις συνταγές για γνωστή αντιβίωση. Δεν έχουμε ούτε το γενόσημό της – οι προμήθειες δεν είναι μεγάλες, εξαντλούνται κι αυτές! Οι εταιρείες είναι κλειστές τον Αύγουστο. Δεν έχει βελτιωθεί κάτι. Ψάχνουμε να βρούμε ποιος φταίει και σαφείς απαντήσεις δεν παίρνουμε».

Κάποιες αποθήκες βάζουν πλαφόν 10 και 20 φάρμακα την εβδομάδα, όπως μας ενημέρωσε ο γραμματέας του Φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου.

 «Δεν φαίνεται να βελτιώνεται άμεσα το ζήτημα» εκτιμά ο ίδιος. «Το κακό είναι ότι δεν έχουμε επίσημες ανακοινώσεις. Δεν βγαίνει η εταιρεία, η αποθήκη να εξηγήσουν τι συμβαίνει. Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες. Μπαίνει κόσμος και φεύγει χωρίς φάρμακο. Κι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους ηλικιωμένους, που δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα μετακίνησης, τους οποίους δυστυχώς δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε».

Όπως θα πει, «Ανά τρίμηνο – εξάμηνο, οι εταιρείες που έχουν την πλειοψηφία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων προχωρούν σε ανατιμήσεις. Για όλα τα υπόλοιπα, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όσο το καθεστώς τιμολόγησης στην Ελλάδα παραμένει σε αυτά τα επίπεδα, το συμφέρον πολλών θα είναι η εξαγωγή. Κι είναι κάτι που βάσει Ευρωπαϊκού Δικαίου, μπορείς να το τρενάρεις, αλλά δεν μπορείς να το απαγορεύσεις. Θα πρέπει να γίνει διαφορετική διαχείριση, να αλλάξουν πολλά πράγματα».

Η κρυφή ελπίδα του κ. Αντωνίου είναι ότι με την επιστροφή των εκδρομέων, «Ίσως σε ένα βαθμό το πρόβλημα μετριαστεί. Ίσως καταφέρουμε να πάρουμε μισή ανάσα».

Σε διαφορετική περίπτωση, αν πέσουν όλα μαζεμένα, ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία, «Γίνει καμία έκρηξη στις διασωληνώσεις ή προκύψει μια νέα μετάλλαξη, θα τρέχουμε και δεν φτάνουμε».

Το άνοιγμα των σχολείων και η κίνηση σε μάσκες και τεστ

Σε δύο εβδομάδες από τώρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Πολλοί ανησυχούν για το τι θα γίνει με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και μία ενδεχόμενη υπερμεταδοτικότητα στο σχολικό περιβάλλον.

«Ακούμε και διαβάζουμε να ανοίξουν με όσο το δυνατόν ηπιότερα μέτρα για τους μαθητές, αλλά όπως καταλαβαίνεται η πανδημία συνιστά μία δυναμική κατάσταση. Μπορούν εύκολα να αλλάξουν όλα τα δεδομένα» λέει ο κ. Αντωνίου και προσθέτει: «Αν ανοίξουμε στις 12 του Σεπτέμβρη και δούμε ότι στις 30 τα κρούσματα θα έχουν τετραπλασιαστεί ή οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί, ώστε να πιεστεί κατά πολύ το ΕΣΥ, θεωρώ ότι θα πάμε σε μία διαδικασία της υποχρεωτικότητας της μάσκας στου κλειστούς χώρους, σίγουρα».

Προς το παρόν «Δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση στις μάσκες. Εφόσον ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος να τη φοράει παρά μόνο σε συγκεκριμένους χώρους, θα την προμηθευτεί αν θα πάει σε κάποιο νοσοκομείο ή σε κάποιο χώρο που απαιτείται η χρήση της» προσθέτει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου.

Η διενέργεια τεστ έχει αυξηθεί πολύ το τελευταίο δίμηνο. Όσοι παίρνουν self test από τα φαρμακεία «Ψιλιάζονται ότι μπορεί να είναι θετικοί. Rapid κάνουμε σε όσες και όσους έχει προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα και θέλουν να το διπλοτσεκάρουν ή σε τουρίστες που κατά την έξοδό τους από την Κρήτη, θέλουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου» σημειώνει ο κ. Αντωνίου, παρατηρώντας τέλος: «Έχει πάει πίσω αρκετά και η διαδικασία της τέταρτης δόσης, γιατί είναι πολύς ο κόσμος που περιμένει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο δεν ξέρουμε εάν θα καταφέρουμε να το προμηθευτούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Αντώνης Παντινάκης