“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ασφαλισμένοι και πάσχοντες στα κάγκελα

  • Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:24

Ταμπλάς για ασφαλισμένους και χρόνια πάσχοντες στον Βόλο. Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να διακόψει αιφνιδιαστικά τις συμβάσεις που είχε με ιδιώτες γιατρούς παθολόγους, που δεν έχουν ενταχθεί στον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού, με αποτέλεσμα προγραμματισμένα ραντεβού να ακυρώνονται.

«Λυπάμαι, αλλά το ραντεβού που είχατε προγραμματισμένο μέσω του ΕΟΠΥΥ δεν ισχύει. Αν θέλετε να επισκεφτείτε το ιατρείο θα πληρώσετε την επίσκεψη», ενημερώθηκε από τη γιατρό του χθες συνταξιούχος και έμεινε «στήλη άλατος».

Ασφαλισμένος χρόνια ολόκληρα καλείται τώρα να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει την επίσκεψη στον γιατρό, επειδή μέσω του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά το υπουργείο Υγείας θέλει να πιέσει τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στους κόλπους των γιατρών, αλλά και των ασφαλισμένων, που ουσιαστικά πληρώνουν το τίμημα της κόντρας που έχει ανοίξει για το θέμα του προσωπικού γιατρού.

«Με τελεσίγραφο τώρα η αναλγησία τους: Με ειδοποίησε η γιατρός μου ότι τους ενημέρωσαν πως διακόπηκαν από χθες και όχι τέλος Σεπτεμβρίου οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ. Έτσι ακύρωσε το δωρεάν ραντεβού της Παρασκευής, που είχαμε ορίσει για συνταγογράφηση, αφού εφόσον δεν θα πληρωθεί από τον δημόσιο φορέα, θα πρέπει να την πληρώσω εγώ. Το ίδιο θα συμβεί με το σύνολο εκείνων των χιλιάδων που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στους 30 όλους κι όλους γιατρούς που μπήκαν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού. Προφανώς ετοιμάζουν τάφους, οι αδίστακτοι, σύμφωνα με το ιαπωνικό μοντέλο», αναφέρει σε ανάρτησή του ο συνταξιούχος δημοσιογράφος Δημήτρης Μπάτσιος, έμπλεος οργής.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των εγγεγραμμένων πολιτών αναφορικά με τις περιοχές της χώρας όπου καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα η μεγαλύτερη προσέλευση η Θεσσαλία βρίσκεται στην τρίτη θέση, όπου το 32,70% των κατοίκων επέλεξε ήδη προσωπικό γιατρό. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών για ένταξή τους στον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι χαμηλό, προκαλώντας αρρυθμίες. Στη Μαγνησία στο νέο σύστημα έχουν ενταχθεί μόνο 30 παθολόγοι και γενικοί γιατροί, εκ των οποίων οι 10 από τις ΤΟΜΥ.

Τι λέει το υπουργείο Υγείας για τον θεσμό

Ο ρόλος του προσωπικού γιατρού είναι κομβικός όχι μόνο για την παρακολούθηση και την πρόληψη της υγείας των πολιτών, που θα είναι δωρεάν, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, επεσήμανε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Θανάσης Πλεύρης, λέγοντας πως «η έλλειψη προσωπικού γιατρού έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από την παραμέληση της υγείας των πολιτών, τη μαζική τους προσέλευση στα επείγοντα των νοσοκομείων, με τη δυσλειτουργία στο σύστημα υγείας και την ταλαιπωρία των πολιτών που αυτό συνεπάγεται».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η επίσκεψη των πολιτών στα νοσοκομεία θα καθορίζεται εν πολλοίς από την επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό, καθώς το παραπεμπτικό που θα λαμβάνουν από αυτόν -εφόσον χρειάζεται να υποβληθούν σε εξετάσεις ή επεμβάσεις σε δημόσιες δομές υγείας- θα αποτελεί ουσιαστικά «διαβατήριο» για την ταχύτερη κυκλοφορία τους μέσα στο σύστημα υγείας. Έτσι, οι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό θα έχουν προτεραιότητα από τον Ιανουάριο του 2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία.

Την 1η Οκτωβρίου πάντως θα ενεργοποιηθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό που έχει επιλέγει από τον πολίτη, με τον ίδιο τρόπο που έγινε για τις ανάγκες της εμβολιαστικής επιχείρησης μέσα στην πανδημία. Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για επίσκεψη όπως έκλειναν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και της λοίμωξης Covid-19.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ