“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Σκάνδαλο υπερκοστολόγησης ορθοπαιδικών στο Νοσοκομείο του Βόλου

  • Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, 2022 - 06:26

Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε χθες το Αχιλλοπούλειο στην κατ΄ έφεση ποινική δίκη, που ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό για το σκάνδαλο με τις υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών υλικών της βρετανικής εταιρείας De Puy, θυγατρικής της Johnson & Johnson.

Οι υπερκοστολογήσεις αφορούν σε 114 νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο νοσοκομείο Βόλου την περίοδο 2000-2006.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αλλά και την ογκώδη δικογραφία, που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η εν λόγω εταιρεία πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό δίνοντας παράλληλα μίζες σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον πίνακα των νοσοκομείων, στα οποία δόθηκαν μίζες, περιλαμβάνεται και το Νοσοκομείο Βόλου, ωστόσο δεν έχουν ασκηθεί διώξεις κατά γιατρών ή άλλων στελεχών του Αχιλλοπουλείου.

Για το Νοσοκομείο Βόλου έχει καταγραφεί το ποσό των 81.506,45 ευρώ ως διαφορά υπερτιμολόγησης από την προμήθεια υλικών από την επίμαχη εταιρεία.

Μεταξύ των προσώπων που διατάσσει το βούλευμα την παραπομπή σε δίκη, είναι στελέχη και γιατροί διαφόρων νοσοκομείων, στελέχη της εταιρείας, θυγατρικής της αμερικανικής Johnson & Johnson, αντιπρόσωποι και συνεργάτες της στην Ελλάδα, καθώς και επιχειρηματίες.

Στην περίπου 1.500 σελίδων πρόταση της εισαγγελέως το μεγάλο φαγοπότι είχε στηθεί από το 2000 μέχρι το 2006 σε 114 δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια, με γιατρούς που φέρονται ότι δωροδοκήθηκαν με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές και δώρα για να χρησιμοποιούν στις χειρουργικές επεμβάσεις ορθοπεδικά είδη (ειδικά επιθέματα και εμφυτεύματα γονάτων, ισχίων, τραύματος και σπονδυλικής στήλης) της βρετανικής εταιρείας, τα οποία επωλούντο υπερκοστολογημένα κατά 35%!

Από το ποσό της υπερκοστολόγησης των υλικών που χρησιμοποιούνταν σε κάθε χειρουργείο, οι εμπλεκόμενοι γιατροί φέρονται ότι εισέπρατταν το 20%, εξασφαλίζοντας τις παράνομες αμοιβές τους. Στην εισαγγελική πρόταση, που βασίστηκε στο υλικό της δικογραφίας, το οποίο συγκέντρωσαν μετά από πολύμηνη έρευνα οι ανακριτές διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας, Νίκος Τσιρώνης και Χριστόφορος Μάρκου, περιγράφεται με λεπτομέρειες το κόλπο με τις «λευκές μπλούζες», που στοίχισε στο Δημόσιο 11.593.452,80 ευρώ, όσο ακριβώς ήταν η διαφορά ανάμεσα στα ποσά των υλικών, που χρεώνονταν υπερκοστολογημένα, και στην πραγματική εμπορική τους αξία.

Σε πρώτο βαθμό στο εδώλιο κάθισαν 24 κατηγορούμενοι. Τον Ιούνιο του 2019 το δικαστήριο κήρυξε ενόχους 13 γιατρούς και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων, επιχειρηματίες αλλά και αλλοδαπούς στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες τους, για τα αδικήματα κατά περίσταση της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Λόγω παραγραφής, το δικαστήριο απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους που ήταν αντιμέτωποι το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.

Οι υπόλοιποι αθωώθηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου, είτε λόγω αμφιβολιών, είτε λόγω παραγραφής, είτε λόγω δεδικασμένου.

Οι κατηγορίες για την υπόθεση αφορούσαν σε απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελουμένη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στην απάτη από κοινού, άμεση συνέργεια σε απάτη, δωροδοκία, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε δωροδοκία.