Δικαίωση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
- Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, 2023 - 06:20
Στα καθήκοντά τους επέστρεψαν από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπέρ των 1.700 υγειονομικών που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας από την 01/09/2022, λόγω της άρνησής τους να εμβολιαστούν κατά του Covid-19.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Μιχάλης Ζουλουφός μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την επιστροφή των εργαζομένων, κάνοντας λόγο για εφαρμογή του νόμου, ενώ την ίδια ώρα η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κατερίνα Καλογεράκη, μίλησε για δικαίωση των συναδέλφων της. Παράλληλα, σημείωσε πως τα προβλήματά στο νοσοκομείο παραμένουν, λόγω της υποστελέχωσής του.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, μετά από προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας από τις 14/4/22 έως τις 31/12/22.
Ικανοποίηση στο Γ.Ν. Σύρου αλλά και προβληματισμός για την υποστελέχωση
Συγκεκριμένα στο Γ.Ν. Σύρου, από τη Δευτέρα 02/01 επέστρεψαν έξι εργαζόμενοι που είχαν απομείνει σε αναστολή εργασίας και δεν είχαν ήδη επιστρέψει με πιστοποιητικό νόσησης καθώς και άλλοι τέσσερις στο νοσοκομείο της Νάξου.
Ο διοικητής του Γ.Ν. Σύρου Μιχάλης Ζουλουφός, μιλώντας για το θέμα στην “Κοινή Γνώμη”, σχολίασε ότι όπως ακριβώς εφαρμόστηκε ο νόμος περί αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υπαλλήλων έτσι εφαρμόζεται ο νόμος και για την επιστροφή τους. Σημείωσε δε, ότι κανένας εκ των υπαλλήλων του νοσοκομείου που είχαν προσληφθεί σε αντικατάσταση των ανεμβολίαστων υγειονομικών, δεν πρόκειται να αποχωρήσει.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη, έκανε λόγο για μία απόφαση η οποία έπρεπε να έχει παρθεί εδώ και πολύ καιρό. “Θεωρούσαμε κι εξακολουθούμε να θεωρούμε άδικη την αναστολή εργασίας που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση στους συναδέλφους μας. Ήταν ένα εκδικητικό μέτρο από την πλευρά του υπουργού Υγείας γιατί τους αφαίρεσε το δικαίωμα επιλογής και τους αντιμετώπισε χειρότερα και από εγκληματίες, διότι ακόμα και κάποια σοβαρή παράβαση να κάνει ένας δημόσιος υπάλληλος, του καταβάλλουν το 50% του μισθού του”.
Εκφράζοντας μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ και τους αγώνες των υγειονομικών, θέλησε ωστόσο να τονίσει πως το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα:
“Το ότι γυρίζουν οι συνάδελφοι είναι πολύ βασικό για εμάς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η υποστελέχωσή μας δεν υφίσταται. Πρέπει να ενισχυθούν τα νοσοκομεία. Επειδή από το 2023 θα ανοίξει η ΜΑΦ , θα χρησιμοποιούν το ήδη υπάρχον προσωπικό το οποίο έχει διαμελιστεί σε παθολογικό, ΜΑΦ και κλινική covid. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι συνθήκες είναι τραγικές για τους συναδέλφους μας και οι διαδικασίες των προσλήψεων καθυστερούν πάρα πολύ. Εξακολουθούμε να ζητάμε να ενισχυθεί το προσωπικό με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού”.
Σχετικά με τους υπαλλήλους που είχαν κληθεί εν μέσω πανδημίας να καλύψουν τα κενά των ανεμβολίαστων υγειονομικών, δήλωσε: “Χρειάζονται φυσικά κι αυτοί γιατί καλύπτουν πάγιες ανάγκες και θέλουμε να παραμείνουν. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, έχουν σταθεί με μεγάλη αξιοπρέπεια όλο αυτό το διάστημα και καλύπτουν μεγάλα κενά”.
Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους υγειoνομικούς
To υπουργείο Υγείας εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για την επιστροφή των 1700 εργαζομένων, εκ των οποίων οι οι 170 είναι γιατροί, οι 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 01/01/23, για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές υγείας ισχύουν τα εξής μέτρα:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ήN95 ή ΚΝ95)
Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Το εν λόγω προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.
Ειδικώς το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δομών του παρόντος δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών. , Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας δύναται να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας του πρώτου εδαφίου και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του.
Ο προϊστάμενος κάθε δομής υγείας οφείλει να υποβάλει στη Διοίκηση της δομής που προΐσταται, κάθε εβδομάδα, έκθεση περί τήρησης ή μη των ως άνω μέτρων για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
“Οι συνάδελφοί μας δικαιώθηκαν”
Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της στις 02/01, αναφέρθηκε στην επιστροφή των συναδέλφων της, χαρακτηρίζοντας μεγάλη επιτυχία την απόφαση του ΣτΕ: “Εάν δεν υπήρχαν οι δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σήμερα θα μιλάγαμε για τις απολύσεις των ανεμβολίαστων όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας και όχι για την επιστροφή τους. Με την μετριοπαθή στάση και την επιχειρηματολογία μας διευκολύναμε την λήψη της απόφασης επιστροφής καθ’ ότι δεν αναπτύξαμε αρνητικά αντανακλαστικά για τον εμβολιασμό που εν πολλοίς οφείλεται η σημερινή επιδημιολογική κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο”.
Σχετικά με ενδεχόμενο υγειονομικό ρίσκο που μπορεί να εμπεριέχει η επιστροφή των ανεμβολίαστων στα νοσοκομεία, διευκρίνισε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθ’ ότι πλέον δεν ισχύουν περιοριστικά μέτρα στην κοινωνία, τα πρωτόκολλα στα νοσοκομεία χαλάρωσαν και ταυτόχρονα οι υγειονομικοί εξακολουθούν να εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας προστατεύοντας τους ασθενείς αλλά κα τους ίδιους.
Η ΠΟΕΔΗΝ σχολίασε επίσης ότι απομένει η ρύθμιση της καταβολής των μισθών από 14/4/2022 έως 31/12/2022, όπως ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και χαρακτήρισε άδικη τη μη καταβολή του 50% του μισθού των ανεμβολίαστων εργαζομένων για το διάστημα 1/9/2021 έως 13/4/2022.
“Με μετριοπάθεια και επιχειρήματα δικαιωθήκαμε. Σήμερα οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι είναι μαζί μας στις θέσεις εργασίας” δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ενισχύονται με προσωπικό οι δομές υγείας
1 Σεπ. 2016 - 6:19 - Ιός HPV: Πώς μπορεί να μειωθεί η θνησιμότητα από σχετιζόμενους καρκίνους στην Ελλάδα
18 Ιαν. 2025 - 17:39 - ΑΜΚΑ: Ποια αλλαγή έρχεται για όλους σε λίγες ημέρες
18 Ιαν. 2025 - 16:42 - Νότιο Αιγαίο: Πρόγραμμα τηλεϊατρικής για ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
18 Ιαν. 2025 - 13:58 - Καμπανάκι ειδικών για το "κοκτέιλ" ιώσεων
18 Ιαν. 2025 - 11:35