Σημαντική ενίσχυση για το Κέντρο Υγείας Ίου

Μία νέα εποχή «ανατέλλει» στο κομμάτι της περίθαλψης της Ίου, καθώς το Ίδρυμα Ευγενίδου προχώρησε σε μία σπουδαία κίνηση, δωρίζοντας στο Κέντρο Υγείας του νησιού ένα ολοκαίνουργιο ασθενοφόρο. Πρόκειται για δωρεά δύο ασθενοφόρων μικρού όγκου, αξίας 117.120 ευρώ, που δόθηκαν με σκοπό να ενισχύσουν το Κέντρο Υγείας Ίου και το Κέντρο Υγείας στο Γενάδι της Ρόδου. Στην τελετή παράδοσης των δύο νέων οχημάτων στην 2η ΔΥΠΕ για Ίο και Ρόδο, παρέστησαν την Παρασκευή (13/1), ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και αρκετοί ακόμα εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του Ιδρύματος Ευγενίδου καθώς και οι Δήμαρχοι των δύο νησιών.

Γκίκας Γκίκας: “Πλέον νιώθουμε ασφαλέστεροι”

Ο δήμαρχος Ίου, Γκίκας Γκίκας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και αρχικά στάθηκε στην αναγκαιότητα τέτοιων πράξεων που είναι σπουδαίες για κάθε τόπο, “Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα Ευγενίδου, τέτοιες πράξεις και ενέργειες, τις χρειαζόμαστε και τις έχουμε ανάγκη. Η Ίος μπορεί να είναι ένα μικρό νησί τον χειμώνα, με 2.000 μόνιμους κατοίκους, όμως ο πληθυσμός το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται στο εικοσαπλάσιο τουλάχιστον” και τόνισε πόσο μεγάλη ήταν η ανάγκη για αυτό το δεύτερο ασθενοφόρο, “καταλαβαίνετε ότι υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο και πραγματικά οι ανάγκες μας ήταν για τουλάχιστον ακόμα ένα. Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει αυτή τη στιγμή το Ίδρυμα Ευγενίδου. Πραγματικά η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη και ευχαριστήσαμε και σε προσωπικό επίπεδο τους διοικούντες του Ιδρύματος, καθώς πλέον νιώθουμε ασφαλέστεροι”.

“Το μεγάλο μας στοίχημα είναι ο χειμώνας”

Στη συνέχεια ο κ. Γκίκας στάθηκε στο πως το νησί της Ίου θα καταφέρει να κάνει ακόμα πιο πολύ κόσμο να αποφασίσει να μείνει μόνιμα, “Το μεγάλο στοίχημα για το νησί μας είναι ο χειμώνας και τι εννοώ με αυτό. Αν νιώθουν οι κάτοικοι ασφαλείς, η Ίος των 2.000 κατοίκων τον χειμώνα, θα προσπαθήσουμε να γίνουν 3.000 και παραπάνω. Γιατί για να πετύχει και ο τουρισμός, θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού μας” ενώ ευχαρίστησε ξεχωριστά και τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας, Δημήτρη Αλβανό, ο οποίος, όπως ανέφερε, εδώ και 20 χρόνια στηρίζει το νησί με τη δουλειά του σαν γιατρός αλλά και με άλλες δράσεις.

“Η Ίος έχει ένα πολύ καλό Κέντρο Υγείας”

Αρκετά περήφανος έδειξε παράλληλα για το Κέντρο Υγείας του νησιού, αναφέροντας πως “πραγματικά η Ίος έχει ένα πολύ καλό Κέντρο Υγείας. Δεν πρέπει να γκρινιάζουμε μόνο αλλά πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα θετικά. Η Ίος έχει Παιδίατρο για τα παιδιά της, έχει πλέον και Καρδιολόγο μόνιμο που αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό”, ενώ μίλησε και για την προσφορά του Δήμου, “Ο Δήμος μας ετησίως δίνει τουλάχιστον 50.000 ευρώ για να νοικιάσει σπίτια, τα οποία έχουν χορηγηθεί στο Κέντρο Υγείας ώστε να μένουν εκεί οι αγροτικοί γιατροί μας και οι άλλοι γιατροί και επίσης γίνεται και χορήγηση επιδομάτων, ώστε να μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε όσο γίνεται.”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στο κλείσιμο της επικοινωνίας, ο Δήμαρχος Ίου αναφέρθηκε και στα ζητήματα που θα ήθελε ιδανικά να λυθούν το επόμενο διάστημα, “Σίγουρα θα ήθελα να καλυφθεί το κομμάτι του πληρώματος του Ε.Κ.Α.Β. καθώς στο νησί μας υπάρχει μόνο ένας επικουρικός υπάλληλος και πρέπει να κοιτάξουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως οφείλουμε να πούμε ότι και η συνεργασία μας με τον πρόεδρο της 2η ΔΥΠΕ, Χρήστο Ροϊλό, είναι όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετική.”

Θάνος Πλεύρης: “Σημαντική η προσφορά αυτή για τα νησιά μας”

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στο πλαίσιο της παράδοσης των δύο ασθενοφόρων ανάφερε στις δηλώσεις του, “Είναι σημαντική η προσφορά αυτή για τα νησιά μας και ευχαριστούμε για τη δωρεά των δύο ασθενοφόρων. Με πρωτοβουλίες που ψηφίσαμε το προηγούμενο διάστημα δίνουμε κίνητρα κυρίως τους θερινούς μήνες να έχουμε παραπάνω προσωπικό προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες. Υπάρχει και η ιδιαιτερότητα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όπου έχουμε δεσμεύσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ.”

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, “Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ευγενίδη γιατί τα χρήματα που δίνονται από δωρεές είναι χρήματά που γυρίζουν πίσω στην κοινωνία. Είναι δωρεές που έχουμε πλήρη εξάρτηση με την διακομιδή του ασθενούς. Επεξεργαζόμαστε ένα ευρύτερο πλαίσιο για να έχουμε ένα άρτιο σύστημα αεροδιακομιδών από τα νησιά μας με περισσότερα ελικόπτερα και σταθμούς που θα το παρουσιάσουμε άμεσα”.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι «το ίδρυμα Ευγενίδου προσέφερε και προσφέρει υπηρεσίες υγείας, χωρίς καν να του το ζητήσουν. Η Ελλάδα έχει αυτό το μεγάλο δώρο του Θεού, τα νησιά και το θέμα είναι πώς φροντίζουμε να έχουμε καλές υπηρεσίες υγείας και υγειονομικό προσωπικό. Θεωρούμε κεφαλαιώδη θέματα την ασφαλή αντιμετώπιση τόσο των χρονίων όσο και των Επειγόντων περιστατικών καθώς και τις ασφαλείς διακομιδές σε κάθε μέρος, για να έχει ο κάθε πολίτης τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται. Ευχαριστούμε πολύ τον Λεωνίδα Ευγενίδη για τη δωρεά».

Λεωνίδας Ευγενίδης: “Είμαι νησιώτης, είμαι Κυκλαδίτης και γνωρίζω καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας”

Από την δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, σημείωσε πως “η σημερινή μας δωρεά νιώθουμε ότι είναι μία υποχρέωση που έχουμε προς την ελληνική κοινωνία. Το Ίδρυμα Ευγενίδη, ενώ έχει ως κύριο σκοπό λειτουργίας και δράσης του την τεχνική, επιστημονική και επαγγελματική εκπαίδευση, διαχρονικά όταν υπήρχαν σοβαρές δυσκολίες και κρίσεις στην πατρίδα μας ήταν παρόν. 

Είμαι νησιώτης, είμαι Κυκλαδίτης και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. Η δωρεά ενός ασθενοφόρου στην Ίο, είναι αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας μας με το Κέντρο Υγείας της Ίου, ενός νησιού όπου κατά τους καλοκαιρινές μήνες εικοσαπλασιάζεται ο πληθυσμός του.

Ταυτόχρονα η καθοριστική συμβολή του διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, του κ. Χρήστου Ροϊλού όπου μας επισήμανε τις τεράστιες ελλείψεις σε ασθενοφόρο στη Νότια Ρόδο, μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι η δωρεά αυτή έχει μεγάλο αντίκρισμα. Είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι πράξεις θα πιάσουν τόπο, με ολιστικό τρόπο.”