Μηνιγγίτιδα Β: Η ανάγκη για εμβολιασμό των παιδιών μεγαλύτερη από ποτέ

  • Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 2023 - 12:50

Η πανδημία και η διαχείρισή της έχει απορροφήσει την προσοχή όλων τα τελευταία τρία χρόνια με τους γονείς να έρχονται αντιμέτωποι στην πορεία αυτών των χρόνων, με νέες προτεραιότητες και πλήθος διλημμάτων στο κομμάτι της υγείας, που αφορούν στην αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών, αλλά και των ιδίων, μέσω του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Κι ενώ στο επίκεντρο του υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ακόμα ο SARS-CoV-2 και το εμβόλιο που θωρακίζει τον οργανισμό από την εισβολή του, σε συνδυασμό με την κατάσταση που βιώσαμε κατά την έξαρση της πανδημίας, οδήγησαν σε ένα ανησυχητικό κενό όσον αφορά στα εμβόλια ρουτίνας παιδιών και εφήβων.

Οι ειδικοί τονίζουν, ακόμα και σήμερα, ότι παρατηρείται πλέον μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη για νοσήματα που θα μπορούσαν να προλαμβάνονται μέσω εμβολιασμών. Ήδη τα στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας πρόβαλαν μία από τις παράπλευρες απώλειες του κορωνοϊού στους παιδιατρικούς εμβολιασμούς: η πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας επηρέασε ιδίως τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, ένα νόσημα για το οποίο υπήρχε κάλυψη που άγγιζε το 40% προ πανδημίας.

Με την υποχώρηση της πανδημίας οι συνέπειες του εμβολιαστικού κενού γίνονται πλέον αντιληπτές στις πραγματικές τους διαστάσεις. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: το 2022 η μηνιγγίτιδα Β έκανε την επανεμφάνισή της με πέντε κρούσματα σε διάφορες ηλικίες, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες, καταγράφηκε κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε βρέφος κάτω τους ενός έτους. Η μείωση στην εμβολιαστική κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα παρατηρήθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία. Στις συγκεκριμένες χώρες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β.

Μια ύπουλη νόσος

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια σπάνια αλλά ιδιαιτέρως σοβαρή και επικίνδυνη νόσος, η οποία μπορεί να προσβάλλει βρέφη και παιδιά κάθε ηλικίας. Επίσης, πρόκειται για μια ύπουλη νόσο που μπορεί να «ξεγελάσει» με δεδομένο ότι τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα (π.χ. πυρετός, νωθρότητα, κεφαλαλγία, φωτοφοβία). Δυστυχώς η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα μέσα σε ένα μόλις 24ωρο.

Εκτιμάται ότι 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας Β μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες. Ιδιαίτερα τα βρέφη και παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών αποτελούν τις ηλικιακές ομάδες υψηλότερου κινδύνου με τους έφηβους να ακολουθούν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κίνδυνος για τα βρέφη είναι ακόμη μεγαλύτερος επειδή λόγω και του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, αυξάνεται η πιθανότητα να κινδυνεύουν από τον κοινωνικό περίγυρο καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή τους, μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του βακτηρίου του μηνιγγιτιδόκοκκου Β, με αποτέλεσμα να το μεταδώσουν μέσω στενών επαφών όπως το φιλί, ο βήχας ή το φτέρνισμα.

Η αξία της πρόληψης

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού ήδη από την βρεφική ηλικία.

Ο παιδίατρος είναι ο κατάλληλος να μας ενημερώσει για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό και να μας εξηγήσει αν το παιδί μας είναι προστατευμένο από τον συγκεκριμένο τύπο μηνιγγίτιδας καθώς υπάρχουν διαφορετικά εμβόλια που προστατεύουν από τους υπόλοιπους τύπους.

Ειδικότερα για την μηνιγγίτιδα Β ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψή της  είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών. Ο εν λόγω εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Με τον εμβολιασμό παράγονται αντισώματα έναντι των αντιγόνων/πρωτεϊνών που περιέχονται στο εμβόλιο. Επομένως σε μια έκθεση του οργανισμού στον μηνιγγιτιδόκοκκο Β υπάρχουν «έτοιμα» αντισώματα που σε συνεργασία με το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού καταφέρνουν να εξουδετερώσουν το μικρόβιο. Το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγιτιδοκόκκου Β αποτελεί ασπίδα προστασίας στα χέρια μας απέναντι σε μια σοβαρή απειλή για την υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Τη σημαντικότητα της πρόληψης της βακτηριακής μηνιγγίτιδας –  της νόσου που σκοτώνει περίπου 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο – υπογραμμίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μέσα από το όραμά του για έναν «κόσμο ελεύθερο» από μηνιγγίτιδα μέχρι το 2030 με τον εμβολιασμό να αποτελεί το μοναδικό όπλο που βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μην το αναβάλλουμε, σήμερα κιόλας ας ρωτήσουμε τον παιδίατρό μας για το εμβόλιο και ας προστατεύσουμε τη ζωή του παιδιού μας από μια τόσο σοβαρή νόσο.

 

 

Πηγή: ygeiamou.gr