Αμφίβολη η συνέχιση της ιδιωτικής μονάδας αιμοκάθαρσης στο νησί

Αγωνιώδης έκκληση από τους νεφροπαθείς της Μυκόνου

Με έκδηλη την αγωνία τους, οι νεφροπαθείς της Μυκόνου, που εξυπηρετούνται από την ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης στο νησί, απέστειλαν επιστολή σε υψηλά κλιμάκια και στον πρωθυπουργό, καθώς όπως αναφέρουν η μονάδα που τους εξυπηρετεί σε λίγους μήνες θα κλείσει λόγω οικονομικών προβλημάτων. 

Την ίδια στιγμή αιτούνται τη δημιουργία δημόσιας μονάδας αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας του νησιού, κάτι το οποίο φαντάζει δύσκολο. Η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας, ο διευθυντής της ιδιωτικής μονάδας αιμοκάθαρσης αλλά και ο δήμαρχος Μυκόνου, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για το πολύ σημαντικό ζήτημα και για το ποιες είναι οι πιθανές λύσεις, που θα κάνουν τους ασθενείς να νιώσουν πιο ήρεμοι και ασφαλείς.

Κ. Κουκάς: “Η υγεία και η καθημερινότητα δεκάδων ανθρώπων είναι αδιαπραγμάτευτη”

Ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα τον αιμοκαθαιρομένων κατοίκων του νησιού, που εξυπηρετούνται από την συγκεκριμένη ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η λειτουργία ιδιωτικής μονάδας αιμοκάθαρσης εδώ και τρία χρόνια, είναι καθοριστική για την ποιότητα ζωής, για τους συνανθρώπους μας, είτε κατοίκους του νησιού και γειτονικών νησιών, είτε ακόμα και επισκεπτών. Γι αυτό και αγωνίστηκα και προσωπικά πολλά χρόνια για να ανοίξει και να λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Σεβόμαστε απολύτως τη δυσκολία ή και το οικονομικό αδιέξοδο του κάθε ιδιώτη, αλλά η υγεία και η καθημερινότητα δεκάδων ανθρώπων είναι αδιαπραγμάτευτη. Στο πλαίσιο αυτό ήδη, έχει ζητηθεί η παρέμβαση της Πολιτείας. Σε συνεργασία με τους βουλευτές Κυκλάδων σε πρώτη φάση, για τη στήριξη αυτής της μονάδας με κάθε μέσο,  ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία της. Αφού διασφαλισθεί αυτό, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις, για τη λειτουργία μιας δημόσιας μονάδας, εφόσον αυτό είναι εφικτό.”. 

Ν. Σαμψούνη: “Είναι πολυσύνθετο και δεν είναι καθόλου απλό το ζήτημα”

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας, Ντίνα Σαμψούνη, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το πλέον, γνωστό πρόβλημα, των νεφροπαθών του νησιού και για το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει μία δημόσια μονάδα αιμοκάθαρσης, αλλά και πότε. Συγκεκριμένα, τόνισε: “Έχω εξηγήσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ΦΕΚ, συγκεκριμένες διαδικασίες, που δεν είναι  άμεσες. Δεν μπορεί να γίνει άμεσα κάτι τέτοιο. Το όλο ζήτημα είναι υπόψιν και του Υπουργείου Υγείας και της 2ης ΔΥΠΕ, γιατί αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι αυτό χρειάζεται μία σειρά εγκρίσεων. Δεν είναι απλή διαδικασία, και αυτό που ακούγεται ότι απλά μεταφέροντας τον εξοπλισμό, θα έχει λυθεί το πρόβλημα, δεν αληθεύει. Υπάρχουν ελάχιστες προϋποθέσεις, σε ότι αφορά, καταρχάς το προσωπικό, καθώς η ανεύρεση ιατρικού προσωπικού και μάλιστα Νεφρολόγου στα νησιά, είναι ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα,  είναι αυτό του χώρου και ένα τρίτο ζήτημα είναι αυτό, της Ασφάλειας των ασθενών, και ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι ότι καμιά μονάδα αιμοκάθαρσης, δεν υπάρχει μέσα σε Κέντρο Υγείας πανελλαδικά. Όλα τα ΦΕΚ μιλάνε για διασύνδεση με Νοσοκομεία. Είναι πολυσύνθετο και δεν είναι καθόλου απλό το ζήτημα.”. 

“Σε τρεις μήνες να κάνουμε μονάδα αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας δεν γίνεται”

Παράλληλα, η κα Σαμψούνη, μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν, ώστε να λειτουργήσει μία μονάδα αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας. Συγκεκριμένα, τόνισε: “Εγώ είμαι η πρώτη που θέλω να εξυπηρετήσω τους ανθρώπους, γιατί ασχολούμαι με τη Δημόσια Υγεία πάρα πολλά χρόνια, και αν υπάρχει ένας άνθρωπος εδώ, που πραγματικά το θέλει πάρα πολύ, αυτός είμαι εγώ. Για να φτάσουμε στο σημείο που επιθυμούμε, θα πρέπει να υπάρξει ένα ΦΕΚ, με καινούργιο οργανόγραμμα για τα Κέντρα Υγείας. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος πόσες εγκρίσεις χρειάζεται αυτό, από πόσα διαφορετικά Υπουργεία, και έπειτα χρειάζονται άδειες σκοπιμότητας και λειτουργίας, προσωπικό κλπ. Εγώ από τη μεριά μου, είπα να το προσπαθήσουμε, αλλά θεωρώ αδύνατον, σε περίπτωση που κλείσει η ιδιωτική μονάδα, σε 2-3 μήνες, να μπορεί να δημιουργηθεί στο Κέντρο Υγείας αντίστοιχη μονάδα. Δεν γίνεται κάτι τέτοιο και όποιος το λέει, είναι ή ονειροπόλος ή δεν ξέρει τι γίνεται από διαδικασίες ή θέλει να κοροϊδέψει, που το ψέμα πάντα έχει κοντά ποδάρια. Αυτή είναι η κατάσταση. Εγώ είμαι σε άμεση επικοινωνία με τον διευθυντή της 2ης ΔΥΠΕ, Χρήστο Ροϊλό, ο οποίος ήταν στο νησί μας προχθές και κουβεντιάσαμε εκτενώς το θέμα, και είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει τρόπο, μήπως παραταθεί η λειτουργία του ιδιωτικού. Η πραγματικότητα είναι αυτή. Είναι σκληρή αλλά είναι αυτή. Σε τρεις μήνες να κάνουμε μονάδα αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας δεν γίνεται.”. 

Η γεμάτη αγωνία επιστολή των νεφροπαθών

Η υπογεγραμμένη επιστολή των νεφροπαθών που απευθύνεται στον πρωθυπουργό και τον δήμαρχο Μυκόνου, μέχρι και τους βουλευτές, το Κέντρο Υγείας και την Ιερά Μητρόπολη, αναφέρει τα παρακάτω:

“Σας γνωρίζουμε ότι από τις 15 Ιουλίου 2020, έχει τεθεί σε λειτουργία η Ιδιωτική Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο SEA στην Μύκονο. Η Μονάδα τέθηκε σε λειτουργία σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα την μικρή της επισκεψιμότητα από ασθενείς τα δύο πρώτα καλοκαίρια. Το καλοκαίρι του 2022 η Μονάδα φιλοξένησε συνολικά ογδόντα (80) τουρίστες - ασθενείς πέραν των δώδεκα μονίμων κατοίκων του νησιού. Την περίοδο που διανύουμε η Μονάδα φιλοξενεί Δώδεκα (12) ασθενείς, μόνιμους κατοίκους του νησιού. Αναμένονται εξάλλου, τουλάχιστον έντεκα ακόμα ασθενείς από την Τήνο και την Πάρο, οι οποίοι θα είναι μόνιμοι ασθενείς της Μονάδας για τους τρεις - τέσσερις θερινούς μήνες. Σε αυτούς Θα προστεθούν και οι Ξένοι - Αλλοδαποί τουρίστες οι οποίοι Θα έρθουν για διακοπές στο νησί μας ή τα διπλανά νησιά. Να προσθέσουμε ότι υπάρχουν και έξι με επτά συμπατριώτες μας Μυκονιάτες νεφροπαθείς δεύτερου - τρίτου σταδίου που σύντομα Θα χρειάζονται αιμοκάθαρση. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει η φήμη ότι η Ιδιωτική Μονάδα Αιμοκάθαρσης θα κλείσει με χρονικά ορίζοντα από δύο έως έξι μήνες. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η λειτουργία της είναι οικονομικά ασύμφορη. 

Με το κλείσιμο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού θα αναγκαστούν σε μετεγκατάσταση οι οικογένειες μας, με αποτέλεσμα μεγάλα ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα. Η Μύκονος αποτελεί Ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού, που αποφέρει πολλά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό και γι' αυτά οι παροχές υγιείας πρέπει να είναι αντάξιες της φήμης και του ονόματος του νησιού. Η ύπαρξη μίας κρατικής Μονάδας Αιμοκάθαρσης είναι ένα πλεονέκτημα για τον τόπο μας και ένας επιπλέον πόλος ανάπτυξης του νοσοκομειακού τουρισμού. Κατόπιν των ανωτέρω καλούμε τις αρχές του τόπου να συνδράμουν στην Ιδρυση και Λειτουργία μίας Δημόσιας - Κρατικής Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγιείας Μυκόνου, ή να βρεθεί ένας τρόπος στήριξης της Ιδιωτικής Μονάδας για να παραμείνει σε λειτουργία.”