Η “Σύμπλευση” ταξιδεύει και προσφέρει ιατρική βοήθεια σε μικρά νησιά

Με σκοπό και προτεραιότητα, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών, η “Σύμπλευση ΑΜΚΕ (+πλευση)” ανακοίνωσε την πραγματοποίηση του 9ου Διάπλου της, σε οκτώ μικρά και απομονωμένα νησιά της χώρας, από την Πέμπτη 27 Απριλίου ως και την Κυριακή 7 Μαΐου 2023. Πάνω από 80 εθελοντές, η πλειονότητα των οποίων είναι επαγγελματίες υγείας, θα επισκεφτούν, με αφοσίωση και διάθεση προσφοράς, με 12 φουσκωτά σκάφη, τα ακόλουθα νησιά: Σίκινος, Δονούσα, Αρκιοί, Λειψοί, Αγαθονήσι, Θύμαινα, Φούρνοι και Ικαρία. Αφετηρία και κατάληξη του Διάπλου θα είναι οι εγκαταστάσεις της Olympic Marine στο Λαύριο, σε μία συνολική διαδρομή περίπου 375 ναυτικών μιλίων.

Κ. Πικραμμένου: “Καταγράφουμε και αξιολογούμε τις ανάγκες για να σχεδιάσουμε τον διάπλου”

Η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σύμπλευσης, Καρολίνα Πικραμμένου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τον 9ο διάπλου της ομάδας και πως αυτός έχει γίνει πλέον θεσμός, τονίζοντας: “Εμείς είμαστε μία αμιγώς εθελοντική ομάδα, που δραστηριοποιούμαστε 9 χρονιά σε αυτό τον τομέα. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να παρέχουμε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε ακριτικά νησιά, και κάθε χρόνο το διανθίζουμε όλο αυτό, με πολλές επιπλέον ειδικότητες ιατρικές και παραϊατρικές. Επίσης πραγματοποιούμε ενημερωτικές δράσεις και κάνουμε σημαντικά έργα υποδομής στα νησιά τα οποία επισκεπτόμαστε. Μιλάμε με τις τοπικές κοινωνίες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και τις Αρχές, και από τη μεριά μας καταγράφουμε και αξιολογούμε τις ανάγκες και προσπαθούμε να σχεδιάσουμε όλο αυτό, που λέγεται διάπλους.”

“Καλώς ήρθατε στο νησί σας”

Στη συνέχεια, η κ. Πικραμμένου μίλησε με ενθουσιώδη λόγια για τον τρόπο με τον οποίο τους υποδέχονται οι κάτοικοι των νησιών, αναφέροντας πως “η υποδοχή είναι πάρα πολύ θερμή και ζωντανή. Κάθε φορά μας περιμένουν στο λιμάνι, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και όλοι οι κάτοικοι του νησιού, και πραγματοποιούν μία γιορτή, με βεγγαλικά, με παραδοσιακούς χορούς, με παραδοσιακά τοπικά κεράσματα και γενικότερα με μία ζεστασιά. Είναι χαρακτηριστικό  το γεγονός,  ότι όταν φτάνουμε για παράδειγμα στη Σίκινο, η υποδοχή έχει το σύνθημα, “ Καλώς ήρθατε στο νησί σας”. Μας συνδέουν δεσμοί με όλα αυτά τα νησιά και χτίζουμε κάθε χρόνο σχέσεις και με καινούργια νησιά. Αντίστοιχες δράσεις γίνονται και από άλλες ομάδες και προσπαθούμε σε συνεννόηση να επισκεπτόμαστε διαφορετικά νησιά για να καλύπτουμε περισσότερες ανάγκες.”

Στόχος της αποστολής

Πρωταρχικός στόχος της αποστολής, η οποία έχει αδειοδοτηθεί από τη 2η Δ.Υ.Π.Ε., είναι η προσφορά δωρεάν εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων και συναφών υπηρεσιών υγείας σε πάνω από 20 ειδικότητες και πεδία, όπως ενδεικτικά οι κάτωθι: Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Αιματολογικές Εξετάσεις,  Οδοντιατρική, Αισθητική Ορθοδοντική, Ακοολογία Ορθοπεδική, Ακτινολογία – Υπέρηχοι,  Ουρολογία, Γενική Ιατρική, Οφθαλμολογία, Γενική Χειρουργική,  Παθολογία, Γυναικολογία – Τεστ Παπ,  Παιδιατρική, Δερματολογία,  Πνευμονολογία, Διατροφολογία,  Καρδιολογία – Καρδιογράφημα, Triplex Καρδιάς, Φυσιοθεραπεία, Ψυχιατρική, Μαστολογία,  Ψυχολογία, Νευρολογία,  ΩΡΛ.

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), ενώ συνεργάζονται και με τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας για την δημιουργία και ενίσχυση της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Ακόμα, στην αποστολή συμμετέχει η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.), προκειμένου οι εθελοντές της να προσφέρουν κτηνιατρική βοήθεια, περίθαλψη και στείρωση σε αδέσποτα αλλά και οικόσιτα ζώα των νησιών.