Σεμινάριο υποστήριξης ζωής στη Σίφνο

Ένα σεμινάριο που θα δώσει σημαντικές γνώσεις γύρω από την προστασία της ανθρώπινης ζωής, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαΐου στο δημοτικό σχολείο Σίφνου (Φυρόγια). Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κυκλάδων διοργανώνει πιστοποιημένο σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Το σεμινάριο "Βασικής Υποστήριξης Ζωής - BLS" θα έχει διάρκεια 4,5 ώρες, το κόστος συμμετοχής και πιστοποίησης, ανέρχεται στα 35 ευρώ και πιστοποιείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC).

Σ. Αγγελοπούλου: “Προσπαθούμε να δικτυωθούμε ώστε να πηγαίνουμε, σε περισσότερα νησιά”

Η γραμματέας του παραρτήματος Κυκλάδων της Ελληνικής ομάδας διάσωσης και υπεύθυνη του τμήματος πρώτων βοηθειών, Σοφία Αγγελοπούλου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το σεμινάριο υποστήριξης ζωής που θα πραγματοποιηθεί στη Σίφνο, τονίζοντας πως “το πρόγραμμα αυτό,  είναι πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, καθώς η επιλογή των θεματικών ενοτήτων δεν είναι δική μας, αλλά είναι ένα στάνταρ πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε πολίτες, για να πιστοποιηθούν και έχει συγκεκριμένες ενότητες”. Σε ότι αφορά στην επιλογή της Σίφνου, η κ. Αγγελοπούλου ανέφερε πως “προσπαθούμε να δικτυωθούμε ώστε να πηγαίνουμε, σε όσο το δυνατόν περισσότερα νησιά. Έχουν γίνει αντίστοιχα προγράμματα στη Νάξο, στην Κέα και στην Σέριφο.  Στην Σίφνο είναι η τρίτη φορά που ερχόμαστε, αλλά είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε για πιστοποίηση. Είχαν προηγηθεί σεμινάρια πρώτων βοηθειών αλλά μας ζήτησαν κάποιοι άνθρωποι από το νησί, να πιστοποιηθούν για να νιώθουν και οι ίδιοι πιο ασφαλείς αλλά και κατοχυρωμένοι απέναντι στο νόμο.”

Η συμμετοχή του κόσμου στο σεμινάριο

Για τη συμμετοχή του κόσμου μέχρι στιγμής από το νησί της Σίφνου και στο πως δέχονται στα νησιά τέτοιες πρωτοβουλίες, η κ. Αγγελοπούλου ανέφερε: “Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το σεμινάριο καθώς το είχαμε υποσχεθεί στους κατοίκους της Σίφνου που μας το είχαν ζητήσει,  και θα ακολουθήσουμε ακριβώς το πρόγραμμα που μας ορίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης. Όλο και περισσότερος κόσμος σε όλο και περισσότερα νησιά ενδιαφέρεται για τις συγκεκριμένες εκπαιδεύσεις και τις υποδέχεται με χαρά, και εμείς προσπαθούμε ολοένα να δημιουργούμε και περισσότερους εκπαιδευτές για να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες. Μέχρι στιγμής έχουμε 10 συμμετοχές αλλά μένει μία εβδομάδα στην οποία πιστεύουμε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς υπήρχε αρκετός κόσμος που είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, από το νησί της Σίφνου.”

Βασικές θεματικές ενότητες του σεμιναρίου

Οι ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί κυρίως το συγκεκριμένο σεμινάριο, είναι η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μέσω αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ο πνιγμός και η πνιγμονή (απόφραξη αεραγωγού από ξένο σώμα), αλλά και η θέση ανάνηψης και τα μέσα ατομικής προστασίας.

Ποια είναι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και τα σεμινάρια

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κυκλάδων είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με 20 χρόνια δράσης και προσφοράς. Επιλέγοντας κάποιο σεμινάριό της, γίνεσαι μέρος αυτής της προσπάθειας, στηρίζεις το κοινωνικό της έργο και επιστρέφει το όποιο όφελος ξανά στην κοινωνία. Τα σεμινάρια χωρίζονται σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, κατά το οποίο όλοι οι εκπαιδευόμενοι εξασκούνται ένας – ένας σε όλες τις θεματικές ενότητες με προπλάσματα και εκπαιδευτικούς απινιδωτές που παρέχει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Η εκπαίδευση διεξάγεται σε μικρά/κλειστά γκρουπ και πραγματοποιείται είτε εξ ολοκλήρου σε αίθουσα με φυσική παρουσία, είτε ως συνδυασμός ενός διαδικτυακού μαθήματος και ενός συμπληρωματικού μαθήματος πρακτικής εξάσκησης. Όσον αφορά επιχειρήσεις και οργανισμούς, τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών γίνονται στον χώρο εργασίας, σε μέρες και ώρες που επιθυμεί ο φορέας και, όσον αφορά τους πολίτες, οι εκπαιδεύσεις διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως σαββατοκύριακα) σε χώρο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Για περισσότερες πληροφορίες: ΕΟΔ Κυκλάδων, Νάουσα Πάρου, τηλέφωνα: 6944266676, 6948072063.