Απαντήσεις του διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστου Ροϊλού για την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά το καλοκαίρι

“Στα νησιά δεν είμαστε “γυμνοί” από προσωπικό”

Από 1η Ιουλίου αρχίζουν συστηματικά οι μετακινήσεις

Από 1η Ιουλίου θα ενισχυθούν συστηματικά οι υποστελεχωμένες δομές υγείας στα νησιά των Κυκλάδων, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός στην “Κοινή Γνώμη”, προκειμένου ο νομός να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου.

Με φόντο την κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα μετακινήσεων υγειονομικού προσωπικού που ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ο κ. Ροΐλός έδωσε απαντήσεις για την ενίσχυση των δομών υγείας τόσο με νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και με ιατρούς.

Επιπλέον, τοποθετήθηκε για το θέμα της δυσλειτουργίας του χειρουργικού τμήματος που ανέδειξε η Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου Σύρου με προχθεσινή ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως πραγματοποιήθηκε μετακίνηση χειρουργού από τη Σαντορίνη. Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δομές υγείας στα νησιά δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες αλλά δεν είναι και “γυμνές” από ανθρώπινο δυναμικό.

Ενδιαφέρον από αρκετούς νοσηλευτές και από ιατρούς

Σαφής ο κ. Ροϊλός αναφορικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από υγειονομικό προσωπικό, εξήγησε πως υπάρχουν αιτήσεις και από νοσηλευτές και από ιατρούς και η 2η ΥΠΕ οριστικοποιεί έναν σχεδιασμό με “πυξίδα” τη μέγιστη δυνατή κάλυψη των κενών. “Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Και είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις ειδικά από την πλευρά νοσηλευτών, αλλά και από ιατρούς. Είμαστε στο στάδιο που προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε τις ημερομηνίες και να δούμε τους χρόνους που έχει δηλώσει ο καθένας. Για παράδειγμα για μία θέση σε ένα νησί μπορεί να έχουμε τρεις υποψηφίους για τον ίδιο μήνα. Κάνουμε συνεννοήσεις μήπως και μπορεί κάποιος να μεταβεί τον επόμενο μήνα. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή. Οριστικοποιούμε ένα πλάνο με βάση τις ανάγκες. Έχουμε αρκετές αιτήσεις και ρυθμίζουμε τα διάφορα θέματα για να καλύψουμε όλη την περίοδο που χρειαζόμαστε”, εξήγησε αναλυτικά, απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί πως τα νησιά και οι δομές υγείας έχουν - σήμερα – πολλά κενά.

“Όχι δεν θεωρώ ότι είναι πολλά τα κενά. Σε έναν βαθμό είναι υλοποιήσιμη η αντιμετώπιση των αναγκών. Δεν θεωρώ ότι έχουμε τεράστιο πρόβλημα γιατί έχουμε δουλέψει πάρα πολύ το περασμένο χρονικό διάστημα και έχουμε καλύψει κενά. Από εκεί και μετά, ο καθένας ζητά το τέλειο”, πρόσθεσε ο διοικητής, εστιάζοντας ειδικότερα στην περίπτωση του Νοσοκομείου Σύρου.

Μετακίνηση χειρουργού για το Νοσοκομείο Σύρου

Ο κ. Ροϊλός έδωσε απαντήσεις και για το γεγονός πως η ΕΙΝΝΟΣ απευθύνθηκε στις Εισαγγελικές Αρχές για την προστασία των ιατρών, καθώς ελλείψει διαθέσιμου χειρουργού, ορίστηκαν - για εφημερίες στο χειρουργικό τμήμα - ένας γυναικολόγος, ένας ουρολόγος και ένας ορθοπεδικός μέχρι 30 Ιουνίου.

“Δεν μπορώ να μην πω ότι η Σύρος είναι ένα πολύ καλά στελεχωμένο Νοσοκομείο. Το ότι αυτή τη στιγμή για συγκεκριμένους λόγους και παρότι έχει τέσσερις γενικούς χειρουργούς δεν έχουμε γενικό χειρουργό και αναγκάζομαι να μετακινώ είναι ένα συγκυριακό θέμα. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι στελεχωμένο”, δήλωσε σχετικά με το σοβαρό θέμα, λέγοντας μάλιστα πως, “οι γενικοί χειρουργοί για το Νοσοκομείο Σύρου είναι τέσσερις. Είναι ούτως ή άλλως πολυτέλεια για το Νοσοκομείο της δυναμικότητας αυτής, οι τέσσερις χειρουργοί”.

Και πρόσθεσε, πως έγινε μετακίνηση για στήριξη της λειτουργίας του χειρουργικού τμήματος. “Δυστυχώς για διαφόρους λόγους (αναρρωτικές κ.α.), δεν είναι κανένας από τους τέσσερις αυτή τη στιγμή. Αναγκάζομαι να μετακινώ Και αυτοί οι ιατροί που μετακινώ κάνουν κι εφημερίες όσο είναι εκεί. Σήμερα που μιλάμε είναι μετακινημένος γενικός χειρουργός από τη Σαντορίνη. Θα κάνει εφημερία το βράδυ. Μετά θα πάει κάποιος άλλος μέχρις ότου έχουμε κάποιους από τους τέσσερις γενικούς χειρουργούς”.

Από 1η Ιουλίου συστηματικά οι μετακινήσεις

Ο κ. Ροϊλός ρωτήθηκε και για τον χρόνο μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το καλοκαίρι προς τα νησιά του νομού. Συγκεκριμένα, τόνισε πως από αρχές Ιουλίου θα υπάρξει “μαζική” μετακίνηση. “Είμαστε στην τελική φάση και πιστεύω πως από 1η Ιουλίου θα υπάρχει προσωπικό. Για παράδειγμα υπάρχει μία νοσηλεύτρια που φεύγει Πέμπτη για Δονούσα. Έχουμε αρχίσει απλά πρέπει να τακτοποιήσουμε τις ημερομηνίες και τα πρόσωπα και να βγουν οι αποφάσεις. Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα”, συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας πως, από τη 2η ΥΠΕ, “κάνουμε τις ενέργειές μας με μεγάλη ταχύτητα. Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα πιστεύω θα έχουμε τελειώσει”.

Στην ερώτηση αν η αναμονή της απόφασης του ΣτΕ έθεσε χρονικά εμπόδια στις μετακινήσεις, καθώς οδεύουμε προς το τέλος Ιουνίου, ο κ. Ροϊλός, σχολίασε: “Αυτό μας καθυστέρησε. Θα τα είχαμε όλα τα τακτοποιημένα και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Απλώς λόγω της αναγκαστικής εξαίρεσης που έπρεπε να αιτηθούμε από το ΣτΕ μας πήγε πολύ πίσω. Ο χρόνος που είχαμε για να βγάλουμε στον αέρα τον πίνακα και να επεξεργαστούμε τις αιτήσεις των ιατρών, μειώθηκε πάρα πολύ. Αλλά προχωράμε. Θεωρώ πως μέχρι την Παρασκευή θα είμαστε έτοιμοι”.

Και οικονομικό κίνητρο

Σε συνέχεια των ανωτέρω και στην ερώτηση αν εκτιμά ότι είναι εφικτό να καλυφθούν οι περισσότερες κενές θέσεις, απάντησε τα εξής: “Θεωρώ πως όλες τις ανάγκες τις μείζονες που έχουμε αναρτημένες, θα καλυφθούν όλες. Πιστεύω δε, πως ειδικά στο κομμάτι των νοσηλευτών υπάρχουν και κάποιοι που δεν θα μπορέσουμε να τους στείλουμε”. Εξήγησε μάλιστα πως σε ορισμένες περιπτώσεις “είναι πολλαπλάσιες των αναγκών”. “Δεν γίνεται για μία θέση να έχουμε δέκα υποψηφίους”, τόνισε.

Επί του θέματος, ρωτήθηκε και για το αν λειτουργεί προφανώς θετικά το οικονομικό κίνητρο τόσο για τους νοσηλευτές, όσο και για τους ιατρούς.

“Βέβαια έχουμε οικονομικό κίνητρο. 1.800 ευρώ για κάθε ιατρό τον μήνα και 1.200 για κάθε νοσηλευτή τον μήνα”, γνωστοποίησε συγκεκριμένα.

Επαφή με Δήμους για το “αγκάθι” της εύρεσης στέγης

Ο Χρήστος Ροϊλός ρωτήθηκε και για το θέμα της διαχείρισης του προβλήματος της εύρεσης στέγης για ιατρούς και νοσηλευτές, δεδομένης της έλλειψης κατοικιών και δη φθηνών κατοικιών στα νησιά των Κυκλάδων. “Κάνουμε επαφές με τους Δήμους. Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι έχουμε την ίδια ανταπόκριση από παντού. Κάπου υπάρχει μία βοήθεια και κάπου δεν υπάρχει βοήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις είναι και μερικά νησιά που δεν υπάρχουν σπίτια και είναι πάρα πολύ δύσκολο όλο αυτό. Είναι το airbnb που έχει δεσμεύσει πάρα πολλές κατοικίες ειδικά αυτήν την περίοδο”, ανέφερε ο Χρήστος Ροϊλός, σημειώνοντα πως στη Σύρο “ο δήμαρχος ήταν πρόθυμος να μας βοηθήσει για να βρούμε”. Μάλιστα πρόσθεσε πως, “μας βοήθησε να βρούμε και για ανθρώπους του ΕΚΑΒ”.

Επιπλέον, για τα άλλα νησιά, σημείωσε τα εξής: “Στη Μήλο για παράδειγμα δεν υπάρχει εξέλιξη. Δυστυχώς δεν υπάρχουν και σπίτια. Και στη Σαντορίνη είναι αδύνατον. Και αν βρεθεί και κάτι είναι σε μία τιμή που δεν μπορεί να καλύψει ο υγειονομικός”.

Με φόντο τα παραπάνω, απάντησε και στην ερώτηση αν αυτά τα νησιά είναι επαρκώς στελεχωμένα για τη θερινή περίοδο στο κομμάτι των δομών υγείας. “Για να είμαστε ρεαλιστές δεν είναι δυνατόν να είναι πλήρως στελεχωμένα. Καμία χώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Δηλαδή αγγειοχειρουργό δεν μπορούμε να έχουμε στην Ίο. Προφανώς θα πρέπει να διακομιστεί ο άνθρωπος. Θεωρώ λοιπόν πως έχουμε μία στελέχωση δεδομένης της δημοσιονομικής δυνατότητας που υπάρχει και της προσφοράς”. Κλείνοντας την απάντησή του, σημείωσε πως, “βάσει των ανωτέρω έχουμε μία ικανοποιητική στελέχωση στα νησιά μας, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία θα ασχοληθεί μετά τις εκλογές συστηματικά και με το κομμάτι των κινήτρων. Αντιλαμβάνομαι ότι οι απαιτήσεις των ανθρώπων που ζουν στα νησιά είναι βασικές και θέλουν κάτι περισσότερο. Πάντως στα νησιά δεν είμαστε “γυμνοί” από προσωπικό.”.

Ετικέτες: