Εμβόλια: Μήνυση κατά της Pfizer για παραβίαση πατέντας εμβολίου

  • Τετάρτη, 2 Αυγούστου, 2023 - 19:22

Κατά της Pfizer, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντελαγουέρ, προσέφυγε σήμερα ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός GSK  υποστηρίζοντας πως το εμβόλιο της Prizer για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) Abrysvo παραβιάζει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της GSK στο εμβόλιό της Arexvy για τον RSV.

Η GSK ανέφερε πως το εμβόλιο της Pfizer παραβιάζει τέσσερα από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της σε σχέση με το αντιγόνο που χρησιμοποιούν τα εμβόλιά της προκειμένου να καταπολεμήσουν την αναπνευστική ασθένεια.

H Pfizer ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως “είναι σίγουρη για τη θέση της για την πνευματική ιδιοκτησία” και πως θα “υπερασπιστεί σθεναρά” το δικαίωμά της να παρουσιάσει το Abrysvo στους ασθενείς.

Εγκρίθηκαν και τα δύο

Και τα δύο εμβόλια εγκρίθηκαν από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ, τον FDA, τον Μάιο για χρήση από ενήλικες άνω των 60 ετών. Είναι τα πρώτα εμβόλια που εγκρίνονται για την πρόληψη του RSV, που προκαλεί περίπου 14.000 θανάτους σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και πάνω στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς.

Η Pfizer και η GSK ανταγωνίζονται για την αξιοποίηση της αγοράς εμβολίων για τον RSV, που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με αναλυτές. Τα εμβόλια αποτελούν μέρος της στρατηγικής των δύο εταιριών για την αντικατάσταση παλαιών φαρμάκων που θα αντιμετωπίσουν φθηνότερο ανταγωνισμό από γενόσημα φάρμακα.

Εκπρόσωπος του GSK ανέφερε σε μια δήλωση πως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι “η βάση της ικανότητας των εταιρών που βασίζονται στην έρευνα να οδηγήσουν την καινοτομία” και πως η αγωγή δεν αναμένεται να επηρεάσει την ικανότητα της GSKνα λανσάρει το Arexvy.

Η GSK ανέφερε στην αγωγή πως η Pfizer άρχισε να εργάζεται στο πρόγραμμά της για τον RSV από το 2013, τουλάχιστον επτά χρόνια μετά την GSK.

Ανέφερε επίσης πως η Pfizer ήξερε ότι η τεχνολογία της GSK ήταν πατενταρισμένη τουλάχιστον από το 2019, όταν άρχισε να αμφισβητεί την εγκυρότητα των ευρωπαϊκών εκδόσεων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ετικέτες: