ΠΟΥ: Υπό παρακολούθηση νέα παραλλαγή της Covid-19

  • Παρασκευή, 18 Αυγούστου, 2023 - 16:20

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές παρακολουθούν νέα παραλλαγή του νέου κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη Δανία.

Ο ΠΟΥ αποφάσισε να κατατάξει τη νέα παραλλαγή «στην κατηγορία των υπό παρακολούθηση παραλλαγών εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού (άνω του 30) των μεταλλάξεων του γονιδίου Spike που φέρει» και δίνει στον ιό την ακανθώδη μορφή, η οποία του επιτρέπει να διεισδύει στα κύτταρα του ανθρώπου που προσβάλλει.

 Αυτή τη στιγμή έχουν επισημανθεί μόνο τέσσερις γνωστές γονιδιακές ακολουθίες αυτής της παραλλαγής, ενώ δεν είναι γνωστός ο επιδημιολογικός τους αντίκτυπος, εξηγεί ο ΠΟΥ σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση.

«Ο εν δυνάμει αντίκτυπος των μεταλλάξεων της BA.2.86 είναι αυτή τη στιγμή άγνωστος και αποτελεί αντικείμενο λεπτομερούς αξιολόγησης», διευκρινίζει ο Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τη σημασία που έχει η παρακολούθηση και η ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για να υπάρχει μια ακριβής και συνολική αντίληψη για την πανδημία.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί αυτή τη στιγμή τρεις παραλλαγές ενδιαφέροντος (XBB.1.5, XBB.1.16 και EG.5) και επτά παραλλαγές χαρακτηρίζονται υπό επιτήρηση (BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB.1.9.1, XBB.1.9.2 και XBB.2.3).

Στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, όπου είχαν δημιουργηθεί ειδικοί μηχανισμοί παρακολούθησης της παρουσίας του ιού της Covid-19 και των παραλλαγών του, οι μηχανισμοί αυτοί έχουν εν γένει διαλυθεί καθώς θεωρήθηκε ότι η απειλή είναι πλέον λιγότερο σοβαρή και δεν δικαιολογεί αυτές τις δαπάνες.

Ο ΠΟΥ δεν έχει πάψει να καταγγέλλει αυτό τον «αφοπλισμό» και συνεχίζει «να καλεί για μια καλύτερη παρακολούθηση και ενημέρωση για την Covid-19, καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί και να εξελίσσεται.

Μολονότι από τις αρχές Μαΐου ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πλέον την πανδημία παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, «ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες, συνεχίζει να σκοτώνει και συνεχίζει να αλλάζει», υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα ο γενικός διευθυντής, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Στην τελευταία περίοδο που εξετάστηκε (από τις 17 Ιουλίου ως τις 13 Αυγούστου 2023), καταγράφηκαν περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο νέα κρούσματα της Covid-19 και περισσότεροι από 2.300 θάνατοι, σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο Τύπου του ΠΟΥ. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν αντιστοίχως αύξηση κατά 63% και μείωση κατά 56% σε σχέση με την περίοδο των 28 προηγούμενων ημερών.

Στις 13 Αυγούστου 2023 είχαν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερα από 769 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και περισσότεροι από 6,9 εκατομμύρια θάνατοι. Ο πραγματικός απόλογισμός των μολύνσεων αλλά και των θανάτων είναι πολύ βαρύτερος, αφού πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται.

Πηγή efsyn.gr

Ετικέτες: