Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σύρου για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας

  • Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, 2023 - 11:18

Την Δευτέρα 6-11-23 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση σωματείων και φορέων των νησιών του Αιγαίου στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση εκπροσώπων από Νοσοκομεία νησιών του Αιγαίου (Σάμος, Σύρος, Χίος, Κως, Λήμνος) καθώς και εκπροσώπων των Διοικήσεων των εργατικών κέντρων που πρωτοστάτησαν στην διοργάνωση της παραπάνω κινητοποίησης, με τον υφυπουργό υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ενώ παρευρίσκονταν και η Γενική Γραμματέας Υγείας.

 Εκ μέρους του συλλόγου του Γ.Ν. ΣΥΡΟΥ παραβρέθηκε η Γεν. Γραμματέας του συλλόγου Α. Καμπάνη. Στην συνάντηση τέθηκαν  συνολικά τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των μονάδων υγείας των νησιών, καθώς και τα ειδικότερα προβλήματα του κάθε Νοσοκομείου.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι το σύστημα υγείας χρηματοδοτείται περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ενώ δεσμεύτηκε για προσλήψεις 6.500 ατόμων μέσα στο 2024 για όλη την Ελλάδα (όπου τα κενά ξεπερνούν τις 30.000) χωρίς να αναφερθεί καν πόσοι εξ΄αυτών αναλογούν στα νησιά.  

Ζητήσαμε  μονιμοποίηση των συμβασιούχων (Επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ οι οποίοι ξεπερνούν τους 20.000 πανελλαδικά), δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μας απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και μας παρέπεμψε πάλι στην μελλοντική προκήρυξη των 6.500 θέσεων ως μέσω  μονιμοποίησης μέρους των συμβασιούχων. 

Σχετικά με την πρόσληψη γιατρών, ανέφερε ότι θα θεσπιστούν κίνητρα για την προσέλκυσή τους αλλά δεν μπορεί να μας τα ανακοινώσει την παρούσα χρονική στιγμή.

Τέλος, όσον αφορά την απουσία του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ από την Σύρο, ανέφερε ότι όλα τα περιστατικά που απαιτούσαν αεροδιακομιδή από νησί, αντιμετωπίστηκαν επαρκώς και δεν έδωσε καμία απολύτως πληροφορία για την επιστροφή του ελικοπτέρου στην Σύρο.

 Συμπερασματικά, δε δόθηκε καμία ουσιαστική και συγκεκριμένη δέσμευση. 

Είμαστε σε αναμονή για την επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στη Σύρο μετά από πρωτοβουλία του προεδρού του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.