Ιώσεις: Τι προκαλεί το φετινό εκρηκτικό κοκτέιλ αναπνευστικών ιών
- Σάββατο, 13 Ιανουαρίου, 2024 - 19:29
Διανύοντας τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, ποδαρικό στο σύστημα υγείας έκανε το εκρηκτικό κοκτέιλ αναπνευστικών ιών, με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ να έχει «χτυπήσει κόκκινο» λόγω της εξάπλωσης των ιώσεων σε ενήλικα και παιδιατρικό πληθυσμό. Τα βασικά συστατικά αυτού του μολυσματικού κοκτέιλ είναι η εποχική γρίπη, ο κορωνοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), αλλά και τα έτερα παθογόνα και μικροοργανισμοί.
Οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες της ποσοτικής αύξησης θεωρούνται η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και κυρίως των ευάλωτων και ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού, ο συγχρωτισμός και συνωστισμός απότοκος των εορταστικών εκδηλώσεων, αλλά και οι αναμενόμενες χαμηλές θερμοκρασίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Επίμονος βήχας μετά από ίωση – Τι συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται
Οι χώροι των νοσοκομείων, τόσο τα εξεταστικά κρεβάτια των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, όσο και οι νοσοκομειακές κλίνες στις δομές υγείας, δεν προλαβαίνουν στην κυριολεξία να αδειάσουν δημιουργώντας συνθήκες επαγγελματικής εξάντλησης για τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και πολύωρης αναμονής και αγανάκτησης για τους εξεταζόμενους.
Επιπλέον, οι δομές υγείας εξειδικευμένες σε νοσήματα του αναπνευστικού, αλλά και τα νοσοκομεία αναφοράς για τη λοίμωξη covid-19, έρχονται πρώτα σε προτίμηση προσέλευσης από τους πολίτες, αφού η πολύτιμη εμπειρία που απέκτησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας θεωρείται ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην διαχείριση και στην χορήγηση θεραπείας.
Όμως και για τις επόμενες εβδομάδες, τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά γιατί οι αριθμοί αναμένονται να κορυφωθούν, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων, γιατί οι περισσότερες μολύνσεις δύναται να έχουν μια ήπια συμπτωματολογία η οποία δεν οδηγεί σε διαγνωστικό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και έλλειψη των συγκεκριμένων τεστ στα φαρμακεία λόγω της μεγάλης ζήτησης των τελευταίων ημερών.
Τα συμπτώματα που φαίνεται να κυριαρχούν είναι ο υψηλός πυρετός ο οποίος παραμένει για πολλές ημέρες, η έκδηλη αδυναμία-καταβολή, ο βήχας με πτύελα και ενίοτε κοιλιακό άλγος με διαρροϊκές κενώσεις. Συνήθως αποδράμουν μέσα σε δυο με τρεις ημέρες, με τις κλινικές εκδηλώσεις να αυτοπεριορίζονται και να ακολουθεί πλήρης ίαση. Σε πιο σοβαρά περιστατικά, η βαρύτατα της κατάστασης επιβάλλει την εκτίμηση τους από νοσοκομειακή δομή προς νοσηλεία για λήψη ενδοφλέβιας αγωγής.
Κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό είναι ότι στις ιώσεις δεν έχουν καμία θέση τα αντιβιοτικά τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από ιατρική κλινική εξέταση και εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς, ειδικά εκείνοι με αυξημένες συννοσηρότητες θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον γιατρό τους.
Ισχυρό όπλο στα χέρια της ιατρικής κοινότητας οι επικαιροποιημένοι εμβολιασμοί, τα αντιικά φάρμακα, η έγκαιρη διαγνωστική προσέγγιση, αλλά και η συλλογική ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου υγείας, των επαγγελματιών υγείας και των πολιτών.
Πηγή:ygeiamou.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υγεία: Θερίζουν γρίπη, κορωνοϊός και ιώσεις
31 Δεκ. 2024 - 9:44 - Σε έξαρση ιώσεις και γαστρεντερίτιδα - Tι λέει για τα εμβόλια η Μ. Παγώνη
8 Νοε. 2024 - 17:57 - «Κοκτέιλ» ιώσεων και κορωνοϊού μετά το Πάσχα - «Καμπανάκι» για την επιστροφή στα σχολεία
24 Απρ. 2023 - 9:13 - Οι ιώσεις δοκιμάζουν τις αντοχές του ΕΣΥ - Δύσκολοι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος
21 Ιαν. 2023 - 9:32 - Και τα Κέντρα Υγείας στη "μάχη" διαχείρισης του "κύματος" ιώσεων
20 Ιαν. 2023 - 8:28