Καρκίνος ενδομητρίου: Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της μεταστατικής νόσου

  • Σήμερα - 15:42

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί την 6η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες και ευθύνεται για 97.700 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τόσο η επίπτωση όσο και η θνητότητα αυξάνονται τα τελευταία έτη. Η τοπική νόσος είναι ιάσιμη με χειρουργική επέμβαση με 96% των ασθενών να είναι εν ζωή στη πενταετία.

Ωστόσο στη μεταστατική νόσο το ποσοστό αυτό της πενταετούς επιβίωσης πέφτει μόλις στο 20%. Έως τώρα η καθιερωμένη θεραπεία πρώτης γραμμής για το μεταστατικό καρκίνωμα του ενδομητρίου είναι η χημειοθεραπεία με το συνδυασμό καρβοπλατίνας και πακλιταξέλης. Ωστόσο πρόσφατα η ανοσοθεραπεία άλλαξε ριζικά το θεραπευτικό τοπίο στο μεταστατικό καρκίνωμα του ενδομητρίου αυξάνοντας το ποσοστό επιβίωσης.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Αγγελική ΑνδρικοπούλουΘεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) αναφέρουν ότι αρχικά γίνεται έλεγχος για δείκτες που συμπεριλαμβάνουν την έκφραση του HER2 υποδοχέα (ιδιαίτερα στον ορώδη ιστολογικό τύπο) και την μικροδορυφορική αστάθεια (MSI). Η ύπαρξη μικροδορυφορικής αστάθειας (dMMR) αφορά το 30% των καρκίνων του ενδομητρίου ενώ η θετικότητα του HER2 συναντάται έως και στο 30% των ορωδών καρκινωμάτων του ενδομητρίου.

Η ανοσοθεραπεία έχει ενταχθεί πλέον στην 1η γραμμή θεραπείας σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα. Συγκεκριμένα, η ανοσοθεραπεία με ντοσταρλιμάμπη μείωσε τον κίνδυνο για υποτροπή κατά 72% και την πιθανότητα θανάτου κατά 68% όταν συνδυάζεται με την ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου με μικροδορυφορική αστάθεια (dMMR) σύμφωνα με τη μελέτη RUBY.

πηγή: ygeiamou