Κύμα κορωνοϊού και ιώσεων πλημμυρίζει τα ελληνικά νησιά
- Παρασκευή, 9 Αυγούστου, 2024 - 09:18
Σημάδια πτωτικής πορείας καταγράφει η θερινή έξαρση κορωνοϊού. Η κυκλοφορία του πανδημικού ιού, όμως, παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και έχει … εισβάλει για τα καλά στα ελληνικά νησιά και άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς.
Η Covid-19 είναι μια από τις λοιμώξεις που ταλαιπωρούν αρκετούς αδειούχους, αναγκάζοντάς τους να αναβάλουν ή να τροποποιήσουν τα καλοκαιρινά τους σχέδια. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη. Οι γριπώδεις συνδρομές είναι στα «φόρτε» τους αυτή την περίοδο. Αδενοϊοί, εντεροϊοί αλλά και οι ίδιοι οι ιοί της γρίπης (Α και Β) που προκαλούν υψηλό πυρετό ταλαιπωρούν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα νέους που συγχρωτίζονται σε πολυσύχναστα μέρη για να διασκεδάσουν.
Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας επιτήρησης (29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου) καταγράφηκε μειωμένη δραστηριότητα του κορωνοϊού, έπειτα από την αυξητική τάση των τελευταίων εβδομάδων. Η θετικότητα στα δείγματα που ελέγχθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Μείωση όμως παρουσιάζουν οι νέες εισαγωγές, οι οποίες αθροιστικά για μία εβδομάδα ανήλθαν σε 833. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 739, την ώρα που ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 διαμορφώθηκε στις 469.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeiamou.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει πλέον ότι το καλοκαιρινό ξέσπασμα έχει φτάσει σε «πλατώ», δηλαδή σταθεροποιείται ώστε να ακολουθήσει η πτωτική πορεία. Παρ’ όλα αυτά, η αποκλιμάκωση προβλέπεται αργή και δεν αναμένεται πριν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, είναι μπροστά ο Δεκαπενταύγουστος. Την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται περαιτέρω μετάδοση του πανδημικού ιού, λόγω των πολλών συγκεντρώσεων, των παραδοσιακών εορτασμών και των πανηγυριών.
Η γρίπη στους νέους
Εκτός από τον «πονοκέφαλο» της Covid-19, οι εκδρομείς του Αυγούστου κολλούν και άλλες ιώσεις. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η γρίπη δεν…απουσιάζει από μπαρ, κλαμπ και άλλα σημεία των Κυκλάδων όπου συγκεντρώνονται νέοι. Με βάση τα επίσημα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, δεν καταγράφεται κάποια έξαρση των ιών της γρίπης. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, ενώ δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στα νοσοκομεία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα που να χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Εμπειρικά οι γιατροί αναφέρουν ότι έχουν δει μεμονωμένα περιστατικά γρίπης στα ιατρεία τους. Για αυτό και όταν κάποιος έχει συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή), συνιστούν τη διενέργεια ενός διπλού τεστ (covid-19 και γρίπη Α, Β) προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατόν ακριβέστερη διάγνωση. «Περισσότερο συχνές από την γρίπη είναι οι γριπώδεις συνδρομές. Αυτή την εποχή έχουμε πολλούς αδενοϊούς και εντεροϊούς, κυρίως τους δεύτερους που μολύνουν αρκετά τα μικρά παιδιά, προκαλώντας πυρετό και κάποια γαστρεντερικά προβλήματα», σημειώνει ο κ. Τζανάκης.
Ο φθινοπωρινός εμβολιασμός
Όσο ο Αύγουστος πλησιάζει στο τέλος του και το καλοκαίρι σταδιακά δίνει τη σκυτάλη στο φθινόπωρο, τους πολίτες θα απασχολήσει έντονα το ενδεχόμενο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό. Όπως όλα δείχνουν, θα κυκλοφορήσουν νέα εμβόλια που θα καλύπτουν νεότερες παραλλαγές του ιού. «Δυστυχώς με τον κορωνοϊό είμαστε συνεχώς ένα βήμα πίσω. Προκύπτουν διαρκώς νέες μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να χάνουμε την αποστειρωτική προστασία του εμβολίου. Ανεξαρτήτως γενιάς εμβολίων, όμως, φαίνεται ότι προστατεύουν από βαριά νόσηση και αυτό είναι το σημαντικό», εξηγεί στο ygeiamou.gr ο κ. Τζανάκης.
Στο μεταξύ, εν μέσω του καλοκαιρινού κύματος Covid-19, μια νέα μελέτη του ΠΟΥ Ευρώπης επιβεβαιώνει τον σωτήριο αντίκτυπο των εμβολίων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Respiratory Medicine από τη στιγμή έναρξης των εμβολιασμών, τον Δεκέμβριο του 2020, έως και τον Μάρτιο του 2023, τα εμβόλια Covid-19 μείωσαν τους θανάτους λόγω της πανδημίας κατά τουλάχιστον 59%, σώζοντας περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια ζωές στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.
Πιο αναλυτικά και όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο σημερινός γνωστός απολογισμός των θανάτων από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, που ανέρχεται σε 2,2 εκατομμύρια, θα μπορούσε να είχε ανέλθει σε περίπου 4 εκατομμύρια χωρίς τα εμβόλια. Οι περισσότεροι από αυτούς που σώθηκαν ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω, η πληθυσμιακή ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από τον SARS-CoV-2.
Πηγή: ygeiamou.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πλωτό "νοσοκομείο"
6 Σεπ. 2013 - 6:00 - Υγεία: Οι περιφέρειες με τους περισσότερους γιατρούς
19 Δεκ. 2024 - 18:56 - Υγεία: Ο ένας στους δέκα δεν πάει στον γιατρό λόγω κόστους
17 Δεκ. 2024 - 9:34 - Μούχλα: Πόσο επικίνδυνη είναι η εμφάνισή της στο σπίτι; Τι μπορεί να προκαλέσει στην υγεία
25 Νοε. 2024 - 19:53 - Το «θαυματουργό» συμπλήρωμα που αποτελεί την τελευταία τάση ευεξίας
21 Νοε. 2024 - 20:01