Φάρμακα: Ελλείψεις διαρκείας σε αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα

  • Σήμερα - 8:50

Επιβεβαιώνονται οι φαρμακοποιοί οι οποίοι πριν ένα μήνα προειδοποιούσαν για ελλείψεις φαρμάκων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Πολίτες και φαρμακεία βρίσκονται για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με δυσκολία εύρεσης απλών αντιβιοτικών, καθώς και άλλων σκευασμάτων για διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες (αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης, κ.ά). Τα προβλήματα παραγωγής, οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων και οι παράλληλες εξαγωγές φαίνεται πως διαιωνίζουν τις ελλείψεις παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Όπως επισημαίνουν στο ygeiamou.gr φαρμακοποιοί, οι ημέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο διαχρονικά έχουν μια δυσκολία, καθώς είναι κλειστές οι γραμμές διακίνησης των φαρμακευτικών εταιρειών. Έτσι, τα φαρμακεία δουλεύουν με τις προμήθειες που έχουν από τον Ιούλιο ή τις αρχές Αυγούστου, πριν οι εταιρείες κλείσουν για την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

Η παραπάνω συνθήκη, όμως, δεν αναιρεί το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, που είναι διαχρονικό, πανευρωπαϊκό και ανθεκτικό στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Η αναζήτηση αντιβιοτικού αμοξυκιλλίνης αυτές τις ημέρες μπορεί να καταλήξει σε πραγματική περιπέτεια. Λύση, βέβαια, σε αντιβιώσεις με τη μορφή χαπιών δίνουν τα γενόσημα. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για έλλειψη όταν υπάρχει γενόσημο», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Μανώλης Κατσαράκης. Τονίζει, όμως, ότι στα σιρόπια αμοξυκιλλίνης δεν υπάρχει αντίγραφο και το πρόβλημα των ελλείψεων είναι μεγάλο. «Εάν το αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι, καταλαβαίνουμε τι θα γίνει τον χειμώνα με την έξαρση των λοιμώξεων», επισημαίνει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στα αντιβιοτικά, το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή και την ικανότητα των εταιρειών να τροφοδοτήσουν την αγορά στο βαθμό που οι χώρες της Ευρώπης επιθυμούν. Αντίστοιχα, μόνιμη έλλειψη παρουσιάζουν κολλύρια ματιών και αυτό λόγω της χαμηλής τιμής τους. Όπως και για άλλα σκευάσματα, οι εταιρείες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον να διαθέσουν ποσότητες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα να είναι πολύ μικρή.

Με άδεια χέρια οι ασθενείς που αναζητούν σκεύασμα για τη χολή

Υπό τα παραπάνω, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε αυξήσεις τιμών φθηνών φαρμάκων, προκειμένου να μην εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά. Παράλληλα, με απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, ο ΕΟΦ προσπαθεί να περιορίσει όσα σκευάσματα διακινούνται σε χώρες του εξωτερικού. «Υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία, που βασίζονται στις εξαγωγές της Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Κατσαράκης. Κάθε μήνα, ο ΕΟΦ εκδίδει κατάλογο με τα φάρμακα που είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα και για τα οποία απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές.

Σημαντική βοήθεια στην παρακολούθηση των ελλείψεων δίνει η νέα πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ). Και ενώ πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο που εξελίσσεται με σκοπό να αποτελέσει τον … ρυθμιστή των ελλείψεων, δεν έχει ακόμη, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, όλες τις δυνατότητες ώστε να ελέγχει πλήρως την αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η πλατφόρμα δεν μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τις παράλληλες εξαγωγές.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ορίσει τα λεγόμενα «κρίσιμα» φάρμακα και να τα παράξει επί ευρωπαϊκού εδάφους, ώστε τα κράτη – μέλη να μην αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κατηγορίες όπως είναι τα αντιβιοτικά και τα αντικαρκινικά φάρμακα. Σκοπός της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα είναι να μην εξαρτάται η παραγωγή σκευασμάτων από περιεκτικότητες, έκδοχα και ό,τι άλλο έρχεται από χώρες εκτός Ευρώπης (πχ Κίνα, Ινδία). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να αποδώσουν τα μέτρα της Ε.Ε απαιτείται πολύς χρόνος, καθώς πρέπει να λειτουργήσουν μονάδες παραγωγής.

Πηγή:ygeiamou.gr