Με ιδιώτες γιατρούς οι διαγνωστικές εξετάσεις στο ΕΣΥ από Φθινόπωρο

  • Σήμερα - 13:15

Με ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα συνεργάζονται με το ΕΣΥ, ώστε να κάνουν τις διαγνώσεις στις απεικονιστικές εξετάσεις, σκοπεύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λύσει τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν σήμερα στον διαγνωστικό τομέα των δημόσιων νοσοκομείων.

Το πρόβλημα μάλιστα των ελλείψεων των ακτινοδιαγνωστικών δεν είναι μόνο μεγάλο στα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να περιμένουν για ώρες για να λάβουν το αποτέλεσμα της εξέτασης ενώ και τα ραντεβού να έχουν πολυήμερες αναμονές.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την πρόσληψη ιδιωτών ακτινοδιαγνωστών οι οποίοι θα μελετούν τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών και θα κάνουν τη διάγνωση, αλλά από απόσταση. Κάτι που θα μειώσει τις αναμονές ειδικά στα νησιά που δεν διαθέτουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό αλλά και στα νοσοκομεία που παρουσιάζουν σοβαρά κενά.

Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πρόσφατα από τη Λέρο: «Με τη διάταξη για τους αξονικούς θα μπορούμε να κάνουμε τις εξ’ αποστάσεως διαγνώσεις, άρα θα λύσουμε αυτό το θέμα για να μειωθούν οι αναμονές».

Εργασία από το σπίτι για τους ιδιώτες

Οι ελλείψεις ακτινοδιαγνωστών στο ΕΣΥ δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της Αττικής. Γι’ αυτό και αναμένεται να υπάρξει άμεσα πρόσκληση σε ιδιώτες ακτινοδιαγνώστες να συνεργαστούν με δημόσιες μονάδες υγείας ώστε να κάνουν διαγνώσεις σε εξετάσεις ασθενών και να αμείβονται με βάση το έργο που θα παράγουν.Αυτό που έχει μελετηθεί είναι να αμείβονται ανά εξέταση για τις απεικονιστικές εξετάσεις, ενώ θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό ασθενών που θα εξυπηρετούν καθημερινά. Κάτι που ωστόσο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα συνεργαστούν με το Δημόσιο σύστημα θα μπορούν να εργάζονται ακόμη και από το σπίτι τους, καθώς οι εξετάσεις θα τους αποστέλλονται μέσω δικτύου και θα μπορούν από τον υπολογιστή τους να κάνουν τις διαγνώσεις.Και τα αποτελέσματα όμως θα μπορούν να αποστέλλονται ψηφιακά στους ασθενείς με ειδικούς κωδικούς ώστε να μην υπάρχει παράβαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων.

Πηγή:ethnos.gr