Έρχεται ο «προσωπικός παιδίατρος» για 500.000 παιδιά

  • Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024 - 08:43

Μετά τον προσωπικό γιατρό έρχεται και ο προσωπικός παιδίατρος, καθώς ο θεσμός θα συμπεριλάβει τελικά και τα παιδιά σύμφωνα με το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια Υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκαν στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα και αφορά στο θεσμό του προσωπικού παιδιάτρου.

Το νομοσχέδιο στοχεύει σε δομικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την εύκολη πρόσβαση και πλοήγηση των ασθενών στο σύστημα Υγείας, καθώς η Πρωτοβάθμια αναμένεται να αποτελέσει την πύλη εισαγωγή των ασθενών στο ΕΣΥ.

Κυρίαρχο μέτρο του νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Παιδιάτρου, μέσω του οποίου αναμένεται να καλυφθούν 500.000 παιδιά, δηλαδή περίπου το 1/3 του παιδικού πληθυσμού της χώρας.

Ο Προσωπικός Παιδίατρος θα αναλάβει την παρακολούθηση των παιδιών της χώρας μας από τη γέννηση έως και την εφηβεία, παρέχοντας ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα. Όπως αναφέρθηκε, η φροντίδα αυτή θα περιλαμβάνει:

  • τακτικό ιατρικό έλεγχο,
  • εμβολιασμούς
  • προληπτική ιατρική

Ο Προσωπικός Παιδίατρος θα είναι διαθέσιμος και για κατ’ οίκον επισκέψεις όταν χρειάζεται.

Το μέτρο θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων υγείας των παιδιών, ενώ οι Προσωπικοί Παιδίατροι, οι οποίοι θα ενταχθούν στα τοπικά Κέντρα Υγείας, θα αναλάβουν και τους εμβολιασμούς των παιδιών, ενώ θα συνεργάζονται στενά με τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία και άλλους φορείς της υγειονομικής περίθαλψης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται σημαντικά οικονομικά κίνητρα για νέους γιατρούς, ειδικά σε ειδικότητες όπως η γενική ιατρική και η παθολογία, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Οι νέοι γιατροί που θα επιλέξουν να εργαστούν σε αυτές τις ειδικότητες, αναλαμβάνοντας ρόλο προσωπικού γιατρού κυρίως σε απομακρυσμένες και άγονες περιοχές, αναμένεται να λάβουν μπόνους έως και 30.000 ευρώ ετησίως.

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί να αναστρέψει το brain drain και να προσελκύσει νέους επαγγελματίες να παραμείνουν και να εργαστούν στη χώρα.

Πρωτοβάθμια Περίθαλψη: Κέντρα τηλεϊατρικής και Νοσηλεία στο Σπίτι

Ένα άλλο σημαντικό σημείο του νομοσχεδίου που αναμένεται είναι η δημιουργία κέντρων τηλεϊατρικής, τα οποία θα επιτρέπουν στους πολίτες την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία στα νοσοκομεία.

Συνολικά, θα δημιουργηθούν 3.500 σημεία για κατ’ οίκον νοσηλεία μέσω τηλεϊατρικής. Η τηλεϊατρική θα παρέχει πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς και θα υποστηρίζεται από ψηφιακές πλατφόρμες που θα συνδέονται με τα τοπικά Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες, ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές, θα μπορούν να λάβουν την ιατρική βοήθεια που χρειάζονται άμεσα και με ασφάλεια.

7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία 7 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτά τα κέντρα θα λειτουργούν σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, ενώ θα αποτελούν και σημεία εκπαίδευσης για νέους γιατρούς.

Μέσω αυτών των Κέντρων, θα επιδιωχθεί η προώθηση καινοτόμων ιατρικών πρακτικών και η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας.

 

Πηγή: iatropedia.gr