Συνεργασία Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Νοσοκομείου και Α` Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ για την νόσο Αλτσχάιμερ

"Θωράκιση" της πνευματικής υγείας των πολιτών

Μνημόνιο συνεργασίας για την έναρξη προγράμματος έγκαιρης διάγνωσης του πληθυσμού της Σύρου, άνω των 65 ετών

Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη διαταραχή της μνήμης και την άνοια, που παράλληλα σηματοδότησαν και την έναρξη μίας πολύ σημαντικής συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου, στη Σύρο.

Οι διήμερες δράσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για τη νόσο και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, διεξήχθησαν από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και την Α` Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκτός από τις ενημερωτικές ομιλίες, οι οποίες είχαν ως θέμα τη νόσο, αλλά και τα νεότερα δεδομένα για τη πρόληψη, ανακοινώθηκε και η έναρξη συνεργασίας μεταξύ των παραπάνω εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη "θωράκιση" της πνευματικής υγείας των πολιτών, μέσω της δημιουργίας υποστηρικτικών δομών, αλλά και προγραμμάτων.

Η "επιδημία" του 21ου αιώνα

Στις αναπτυγμένες χώρες, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια σαν ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Παγκοσμίως, στις μέρες μας υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας 250.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 350.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας. Aν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Μπροστά σε αυτά τα στατιστικά και με το δεδομένο ότι το Αλτσχάιμερ απασχολεί εκατοντάδες οικογένειες και στη Σύρο, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, η Α' Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, διοργάνωσαν μία διήμερα δράση ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, αλλά και ανακοινώσεων για τη δημιουργία ενός προγράμματος υποστήριξης του τοπικού πληθυσμού.

Το διήμερο πρόγραμμα, που έλαβε χώρα σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ερμούπολης, άρχισε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου με την προβολή της ταινίας "Για θύμισέ μου" της Μαρίας Σβολιαντοπούλου και συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα, Σάββατο, όπου στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε ημερίδα παρουσίασης των δεδομένων της νόσου σήμερα, αλλά και των δεδομένων του προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης ψυχογηριατρικής υποστήριξης που υλοποιεί το Νοσοκομείο Σύρου.

Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά και με τη συμμετοχή της ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και της υγειονομικής μονάδας του νησιού.

"Είναι πολύ σημαντική η ψυχική μας υγεία"

Με την επισήμανση, ότι εκτός από τη σωματική, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ψυχική μας υγεία, χαιρέτισε την ημερίδα με θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Νικόλαος Ρούσας.

"Είναι πολύ σημαντική η σωματική μας υγεία, αλλά σημαντικότερη είναι η ψυχική μας, η οποία κάποιες φορές μπορεί να βρίσκεται μέσα σε μία λήθη. Μπορεί και εμείς, ίσως, να βρεθούμε σε μία τέτοια κατάσταση και να χρειαστούμε τη φροντίδα τόσο των δικών μας ανθρώπων, όσο και του εξειδικευμένου προσωπικού", τόνισε ο κ. Ρούσας απευθύνοντας παράλληλα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα του νοσοκομείου για τη διοργάνωση της δράσης, καθώς και το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνοι μας, δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα. Η δύναμή μας είναι οι συνεργασίες και η αλληλοστήριξη που μπορεί να φέρει συντονισμένα αποτελέσματα, όπως και το ξεκίνημα της συγκεκριμένης συνεργασίας μεταξύ τριών φορέων που στόχο έχει την παροχή συντονισμένων ενεργειών προς τον πληθυσμό της Σύρου".

Το πρόγραμμα έγκαιρου ελέγχου για την έκπτωση μνήμης στη Σύρο

Την ανακοίνωση για το πρόγραμμα έγκαιρου ελέγχου για την έκπτωση μνήμης στη Σύρο, έκανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, έκανε σαφές ότι ο Δήμος μπορεί και επιθυμεί να ασκήσει αποτελεσματικές πολιτικές για την ψυχική υγεία στους δημότες του νησιού.

"Θέλοντας να σταθούμε συνεπείς στην ανωτέρω αρχή, δημιουργούμε αυτή την ενημερωτική εκδήλωση με μια διατομεακή, αλλά και διεπιστημονική προσέγγιση, προκειμένου ο Δήμος, το Νοσοκομείο αλλά και το Πανεπιστήμιο να συνεργαστούν στην εφαρμογή του προγράμματος έγκαιρης διάγνωσης διαταραχών της μνήμης στους πολίτες από 65 ετών και πάνω, σύμφωνα με τις διεθνείς και εθνικές οδηγίες, ευελπιστώντας ότι θα αγγίξει και θα κινητοποιήσει όλους τους πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας να συμμετέχουν σε αυτό", υποστήριξε ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας παράλληλα ότι "με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης συμμετέχει με τις υπηρεσίες που διαθέτει σε δράσεις δευτερογενούς πρόληψης, οι οποίες έχουν σκοπό μέσα από την έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτων στη μνήμη που ίσως αποτελούν το πρόδρομο ή και το πρώτο στάδιο της νόσου Αλτζχάιμερ ή και της άνοιας ευρύτερα, να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να προσθέσουν χρόνια ποιοτικής ζωής τόσο στους ίδιους όσο και στους φροντιστές τους. Αυτό μπορεί να γίνει καθώς πολύ νωρίς οι πολίτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις κατάλληλες ιατρικές υπηρεσίες ή και υπηρεσίες φροντίδας".

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στα δεδομένα που υπάρχουν για την άνοια παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι αντίστοιχο φορτίο σηκώνουν και πάνω από 250 οικογένειες στη Σύρο, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της αρχής της προηγούμενης δεκαετίας, που ενδεχομένως να έχουν αλλάξει, ενώ δήλωσε ότι "μέσα από τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής στο πρόγραμμα αυτό δηλώνουμε την επιθυμία μας να συμβάλλουμε και εμείς με όλες μας τις δυνάμεις στη μείωση του φορτίου αυτού στον τόπο μας".

Ο δήμαρχος απευθυνόμενος προς το κοινό και παρουσιάζοντας το πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης διαταραχών της μνήμης σε πολίτες από 65 και άνω στη Σύρο, είπε ότι αυτό περιλαμβάνει την κοινή συμφωνία για συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και την Α` Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που υλοποιούν το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης, στο Νοσοκομείο Σύρου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε την ενεργοποίηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, με τρόπο ώστε να αποτελούν διασυνδετικό κρίκο μεταξύ του πολίτη της Σύρου και του προγράμματος έγκαιρης διάγνωσης διαταραχών της μνήμης που θα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑπ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Από την πλευρά τους οι πολίτες που διαμένουν στη Σύρο θα λάβουν πρόσκληση μέσω συνοπτικής ενημερωτικής επιστολής από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για το πρόγραμμα, τα οφέλη του, καθώς και οδηγίες προγραμματισμού του ραντεβού στην περίπτωση που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Ο Δήμος θα παράσχει τα αναγκαία μέσα για τις περιπτώσεις πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους προκειμένου να μεταβούν στο ΚΕΦΙΑπ, ώστε να μεταβαίνει το εξειδικευμένο προσωπικό του νοσοκομείου που διεξάγει τους ελέγχους στο σπίτι του πολίτη μετά από συναίνεσή του.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Αθανασίου, θα διασφαλίζει και προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών σύμφωνα με την οδηγία 95/46/EC και την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, ενώ η θετική ανταπόκριση των πολιτών για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, θα ακολουθείται από έγγραφη συναίνεση που προηγείται πριν από κάθε διαδικασία ελέγχου.

Ο κάθε συμμετέχων ταυτοποιείται με τον μοναδικό "Κωδικό Συμμετέχοντος", ο οποίος θα είναι ο αύξων αριθμός ένταξης στο πρόγραμμα και τα αρχικά του ονόματος και του επιθέτου της/του.

Τέλος, ο δήμαρχος επισήμανε τη δημιουργία μητρώου, όπου μέσω αυτού θα παραχθούν ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του πληθυσμού με προβλήματα μνήμης στη Σύρο, τα οποία θα αποτελέσουν την κρίσιμη πληροφορία για τα επόμενα βήματα, καθώς και τ δημιουργία υποστηρικτικών δομών όπως Κέντρο Ημέρας για την άνοια, αλλά και υποστηρικτικών υπηρεσιών στο νησί, πάντα, όπως τόνισε, με συνεργασία των φορέων.

"Από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή του τόπου μας, δεσμευόμαστε ότι θα υποστηρίξουμε τη συγκεκριμένη προσπάθεια, αλλά και κάθε προσπάθεια για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, σωματικής και ψυχικής. Προσκαλούμε, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, διότι η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για την προστασία της υγείας μας", κατέληξε ο κ. Αθανασίου.