Ιός Δυτικού Νείλου: Πρώτη σε θανάτους, δεύτερη σε κρούσματα η Ελλάδα στην Ευρώπη

  • Σήμερα - 13:13

Μεγαλύτερο από τον μέσο μηνιαίο αριθμό κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία 10ετία διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), με 1.202 αυτόχθονα κρούσματα από 18 χώρες στην Ευρώπη έως τις 2 Οκτωβρίου, έναντι 681 το ίδιο διάστημα το 2023. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι μικρότεροι απ’ ό,τι το 2018, οπότε είχαν αναφερθεί 1.728 κρούσματα την αντίστοιχη περίοδο.

Συνολικά, 180 περιοχές σε 18 χώρες έχουν αναφέρει αυτόχθονα κρούσματα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το ECDC σημειώνει πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη γεωγραφική κατανομή που έχει αναφερθεί ποτέ σε ένα έτος». Το 2023 είχαν αναφερθεί κρούσματα από 120 περιοχές και από 159 το 2018 κατά την ίδια περίοδο. Ανάμεσα στις περιοχές που ανέφεραν πρώτη φορά αυτόχθον κρούσμα συμπεριλαμβάνεται η Θεσπρωτία και η Κύπρος που ανέφερε για πρώτη φορά κρούσματα την περασμένη εβδομάδα.

Η πορεία του ιού κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο με τα προηγούμενα χρόνια, με την κορύφωση της μετάδοσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αναφέρει το ECDC, αναμένοντας «μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες λόγω λιγότερο ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών για τη δραστηριότητα των κουνουπιών».

Η κλιματική αλλαγή εντούτοις μάλλον ανατρέπει τις προβλέψεις, καθώς τους θερμούς Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα ακολουθήσει ένας θερμότερος του κανονικού Νοέμβριος σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα τα κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τοπικά κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ιταλία (422), Ελλάδα (202), Ισπανία (114), Αλβανία (102), Ουγγαρία (101), Ρουμανία (71), Σερβία (53), Αυστρία (34), Τουρκία (30), Γαλλία (27), Κροατία (20), Γερμανία (8), Σλοβενία (5), Κόσοβο (4), Σλοβακία (4), Βουλγαρία (2), Βόρεια Μακεδονία (2) και Τσεχία (1).

Εκτός από τα τοπικά κρούσματα, έχουν αναφερθεί ταξιδιωτικά κρούσματα από χώρες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ινδία, η Κένυα, το Μαρόκο, το Ομάν, η Τυνησία, η Ουγκάντα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα σημειώνει τους περισσότερους θανάτους (31), αντιπροσωπεύοντας πάνω από έναν στους τρεις στην Ευρώπη (88 σύνολο), Ακολουθούν οι: Ιταλία (16), Αλβανία (13), Ρουμανία (10), Ισπανία (10), Βουλγαρία (2), Σερβία (2), Τουρκία (2), Γαλλία (1) και Βόρεια Μακεδονία (1).

Άνδρες ηλικίας άνω των 65

Όπως και τα προηγούμενα έτη, τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών, το 92% των περιστατικών χρειάστηκαν νοσηλεία, η θνησιμότητα κυμάνθηκε στο 8% και οι νευρολογικές εκδηλώσεις αφορούσαν το 70% των περιπτώσεων. «Η κυριαρχία των νευρολογικών περιπτώσεων είναι αναμενόμενη, καθώς τα περιστατικά με εντονότερα συμπτώματα είναι και πιθανότερο να διαγνωστούν» σημειώνεται στην έκθεση.

Η πορεία του ιού είναι παρόμοια  με τα προηγούμενα χρόνια: η κορύφωση της μετάδοσης σημειώθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ αναμένεται μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες λόγω λιγότερο ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών για τη δραστηριότητα των κουνουπιών, καταλήγει το ECDC.

πηγή: ygeiamou