Καρκίνος παχέος εντέρου: 67.000 πολίτες παρέλαβαν το self-test - Πόσα είναι τα θετικά δείγματα

  • Σήμερα - 15:12

Με σημαντική ανταπόκριση από την πλευρά των πολιτών εξελίσσεται το νέο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τις πρώτες έξι ημέρες εφαρμογής του, έχουν παραληφθεί από τα φαρμακεία 67.000 self – tests, όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr.

Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που έλαβε το sms του Υπουργείου Υγείας επισκέφτηκε ένα από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία και πήρε δωρεάν το κιτ για την πρώτη φάση του προγράμματος πρόληψης. Ακόμη δεν έχουν πραγματοποιήσει όλοι αυτοί οι πολίτες τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr, έως και την Πέμπτη 17/10 καταχωρήθηκαν 4.096 αποτελέσματα. Εξ αυτών, τα 381 είναι θετικά, τα 3.540 αρνητικά και τα 175 άκυρα.

Τα τεστ που προέκυψαν θετικά (το 9,7% του συνόλου των έγκυρων τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί) δε σημαίνει ότι δείχνουν κακοήθεια. Αυτό που εντοπίζουν τα συγκεκριμένα self-tests είναι η ύπαρξη ή όχι αίματος στα κόπρανα. Εφόσον προκύψει το τεστ που γίνεται στο σπίτι θετικό, επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, δηλαδή γαστρεντερολόγο. Εκείνος θα προχωρήσει σε κλινική εκτίμηση, κρίνοντας εάν χρειάζεται παραπομπή για κολονοσκόπηση, η οποία, επίσης, παρέχεται δωρεάν.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι περίπου 2,8 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας από 50 έως 69 ετών. Οι πολίτες αυτών των ηλικιών ξεκίνησαν να παίρνουν sms από τις 11 Οκτωβρίου. Έως και τις 16/10, έξι ημέρες από την έναρξη των μηνυμάτων, sms έλαβαν 1.461.560 εκατομμύρια πολίτες.

Η διαδικασία

Πιο αναλυτικά σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν άυλα ειδοποίηση, διάρκειας τεσσάρων μηνών, για την προμήθεια του self–test με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Με την ειδοποίηση μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε Συνεργαζόμενο Φαρμακείο της περιοχής τους και να προμηθευτούν το self–test, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Τα συνεργαζόμενα φαρμακεία του προγράμματος βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στην ιστοσελίδα colon.gov.gr.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο φαρμακείο της περιοχής τους και να προμηθευτούν το self–test, μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Μετά το self-test

Ο κάθε δικαιούχος πραγματοποιεί το self-test και ενημερώνει το συνεργαζόμενο φαρμακείο για το αποτέλεσμα. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος το πρόγραμμα τερματίζεται. Σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται δωρεάν ένα δεύτερο self–test, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self–test, ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον πολίτη ότι δημιουργείται αυτόματα κωδικός Ιατρικής Επίσκεψης και έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό ειδικότητας Γαστρεντερολόγου που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ο γιατρός θα πραγματοποιεί κλινική συνεκτίμηση και εάν κρίνει ότι χρειάζεται κολονοσκόπηση θα εκδίδεται δωρεάν παραπεμπτικό.

Εάν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης εντοπιστούν ευρήματα που δύναται να αφαιρεθούν, αφαιρούνται επί τόπου. Σε κάθε περίπτωση ευρήματος λαμβάνονται δείγματα βιοψίας και εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό για διενέργεια Βιοψίας, η οποία, επίσης παρέχεται δωρεάν.

 

Πηγή: ygeiamou.gr