Νοσοκομεία: Θετικά τα πρώτα δείγματα από το νέο σύστημα εφημεριών
- Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024 - 13:55
Οι πρώτες ενδείξεις που λαμβάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την προσπάθεια αποφόρτισης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών κατά τη γενική εφημερία μεγάλων νοσοκομείων, μέσω της αλλαγής της διάταξης των εφημερευόντων του λεκανοπεδίου, είναι θετικές. Σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός» και το «Γεννηματάς», οι αλλαγές στις ομάδες των νοσοκομείων που εφημερεύουν φαίνεται να έχουν μειώσει τη ροή των παθολογικών περιστατικών. Δεν ισχύει το ίδιο για το «Αττικόν», όπου οι εφημερίες παραμένουν δύσκολες, με το υπουργείο να περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση έως ότου προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις.
Ειδικότερα, το νέο σύστημα διάταξης των εφημερευόντων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου Αττικής ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου και αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες, o οποίος σε μεγάλα νοσοκομεία φτάνει ή και ξεπερνά τις οκτώ ώρες.
Ακολουθούν οι προσλήψεις τραυματιοφορέων και γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) –από τις 21 θέσεις γιατρών για την 1η ΥΠΕ στην τελευταία προκήρυξη, οι 20 αφορούσαν τα ΤΕΠ–, η ολοκλήρωση των κτιριακών παρεμβάσεων για τα νέα ΤΕΠ και η λειτουργία πληροφοριακού συστήματος που θα παρακολουθεί τις εφημερίες σε πραγματικό χρόνο. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έχει δεσμευθεί ότι έως το Πάσχα οι πολίτες θα δουν διαφορά προς το καλύτερο. Ουσιαστικά, από την 1η Νοεμβρίου έχουν αλλάξει οι ομάδες των νοσοκομείων που εφημερεύουν ανά τέσσερις ημέρες, με στόχο την καλύτερη κατανομή των περίπου 2.000 επειγόντων περιστατικών που δέχονται ημερησίως τα εφημερεύοντα της Αττικής. Ενδεικτικά, τα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Σωτηρία» εφημερεύουν πλέον την ίδια ημέρα και στην Γ΄ ομάδα εφημέρευσης (στην οποία περιλαμβάνονται τα: Κρατικό Νίκαιας, Κοργιαλένειο – Μπενάκειο) έχει προστεθεί ο πνευμονολογικός τομέας του «Σωτηρία». Παράλληλα, «άνοιξε» για τους πολίτες η προσέλευση στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων (κορμού) κατά την πρωινή βάρδια. Εως και το τέλος Οκτωβρίου, τα νοσοκομεία κορμού κατά την πρωινή λειτουργία τους δέχονταν επείγοντα περιστατικά μόνο μέσω του ΕΚΑΒ.
Οι αυτοψίες
Όπως αναφέρει στην «Κ» η γραμματέας υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, «ο υπουργός, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και εγώ, λαμβάνουμε συνεχείς ενημερώσεις από τα νοσοκομεία –εγώ προσωπικά επισκέπτομαι τα εφημερεύοντα– και μιλάμε με το προσωπικό προκειμένου να δούμε επί της ουσίας την ανταπόκριση στο νέο σύστημα. Είναι ακόμα νωρίς να πούμε με στατιστικά τι ακριβώς έχει επιφέρει στη ροή των επειγόντων περιστατικών στις εφημερίες. Παρ’ όλα αυτά, από την εικόνα μέχρι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία έχουν βελτίωση. Εχει βελτιωθεί η ροή των επειγόντων περιστατικών στη γενική εφημερία του “Ευαγγελισμού”, στο “Γεννηματάς” έχει μειωθεί η ροή όσον αφορά τα παθολογικά περιστατικά, πάντα κατά τη γενική εφημερία, ενώ και στο Κρατικό Νίκαιας υπάρχει σημαντική βελτίωση όσον αφορά τα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά. Αντίθετα, στο Τζάνειο και στο “Αττικόν” δεν παρατηρούμε μεταβολή στην προσέλευση των περιστατικών και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να βελτιωθεί η κατάσταση. Συμπερασματικά, ήδη βλέπουμε ένα θετικό αποτύπωμα, αλλά περιμένουμε να ολοκληρωθεί ένας μήνας εφαρμογής του νέου συστήματος, να δούμε πώς υλοποιείται και πάνω σε αυτό να “χτίσουμε”».
Μείωση στα παθολογικά περιστατικά στα ΤΕΠ του «Γεννηματάς» κατά τη γενική εφημερία «βλέπει» και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη. «Αυτό όμως που είναι πρόβλημα», σημειώνει στην «Κ», «είναι ότι το νέο σύστημα έχει δυσκολέψει την πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων. Πλέον, σε καθημερινή βάση απευθύνονται στα ΤΕΠ του “Γεννηματάς” στην πρωινή βάρδια 100-120 περιστατικά και γίνονται περίπου 20 εισαγωγές ασθενών. Αυτό έχει επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα κλινών για τις γενικές εφημερίες. Εχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα τον υπουργό, ο οποίος μας έχει πει ότι θα το εξετάσει. Ζητάμε να ισχύσει αυτό που γίνεται με τα νοσοκομεία του Πειραιά, τα οποία έχουν γενική εφημερία κάθε τέσσερις ημέρες».
Αντιρρήσεις για την πρωινή εφημερία των νοσοκομείων έχουν εκφράσει και οι γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου, ενώ από πολλά νοσοκομεία έχουν ακουστεί έντονες διαμαρτυρίες για αστοχίες του νέου συστήματος. Ενδεικτικά, το σωματείο εργαζομένων στο «Θριάσιο» έχει καταγγείλει ότι το νέο σύστημα αφήνει για ένα 24ωρο ανά τέσσερις ημέρες τον πληθυσμό της Αττικής χωρίς εφημερεύον δημόσιο κέντρο θρομβεκτομής, ενώ το σωματείο εργαζομένων στο Ασκληπιείο διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της ορθοπεδικής εφημερίας του νοσοκομείου στις 9 π.μ.
Σύμφωνα με την κ. Βιλδιρίδη, οι παρατηρήσεις – καταγγελίες των εργαζομένων εξετάζονται και όπου κρίνεται αναγκαίο γίνονται διορθώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περασμένη Δευτέρα το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο μετακινήθηκαν από την ομάδα Α΄ εφημερευόντων στην ομάδα Δ΄ (μαζί με το Λαϊκό, το Σισμανόγλειο και το ΚΑΤ), προκειμένου να καλύπτονται οι θρομβεκτομές στις εφημερίες.
Πηγή: kathimerini.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εφημερίες: Εν μέσω σοβαρών ελλείψεων αναζητείται λύση για αποσυμφόρηση στα Επείγοντα
20 Σεπ. 2024 - 9:26 - Η γρίπη πιέζει το ΕΣΥ και τα επείγοντα των νοσοκομείων
16 Ιαν. 2025 - 9:05 - Πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο ΕΣΥ
10 Δεκ. 2024 - 20:01 - Φάρμακα: Παρενέργειες σε πάνω από το 5% των εισαγωγών σε νοσοκομεία
9 Νοε. 2024 - 10:34 - Υγεία: Προκήρυξη για πάνω από 5.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
27 Σεπ. 2024 - 9:49