Γιατί καθυστερεί η διανομή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Αλλαγές στη λίστα των ακριβών φαρμάκων

  • Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2025 - 14:41

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το πλαίσιο διανομής μέρους των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στα ιδιωτικά φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούς να αναμένουν τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να τους καλέσει για να οριστούν οι θεραπευτικές κατηγορίες. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που αναμένεται να προκαλέσει σημαντική βελτίωση των χρόνων αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όπως φαίνεται έχει «κολλήσει».

Έχουν προχωρήσει, ωστόσο, τα άλλα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά από το περιστατικό με το κλειστό φαρμακείο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για πρόσληψη 20 φαρμακοποιών που θα ενισχύσουν αρκετά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα. Επίσης, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την εύρεση αναδόχου που θα αναλάβει τη διανομή φαρμάκων που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα σπίτια των ασθενών.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, ακόμη δεν έχει προχωρήσει κάποια παρεμβατική κίνηση σε ό, τι αφορά στη διανομή μέρους των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Αναζητάται η «φόρμουλα» εκείνη με την οποία σκευάσματα ορισμένων θεραπευτικών κατηγοριών που δεν είναι νοσοκομειακής χρήσης ούτε χορηγούνται σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά αφορούν σε περιπατητικούς ασθενείς, να δίνονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία προς διευκόλυνση των χρονίως πασχόντων.

Με βάση τις έως τώρα συζητήσεις, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και οι φαρμακοποιοί, σε συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες επιχειρούν την επαναφορά στα ιδιωτικά φαρμακεία έως το 1/3 των ΦΥΚ που διακινούνται μέσω φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Οι φαρμακοποιοί ζητούν μια απλοποιημένη διαδικασία, ώστε ο πολίτης να μη χρειάζεται να μπαίνει σε ειδική εφαρμογή όπως κάνει σήμερα για συγκεκριμένα σκευάσματα για την πολλαπλή σκλήρυνση καθώς και ογκολογικά που χορηγούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί επιδιώκουν ο πολίτης να πηγαίνει στο ιδιωτικό φαρμακείο με τη συνταγή του και έπειτα να γίνεται η παραγγελία του φαρμάκου από τον φαρμακοποιό.

Ο υπουργός Υγείας, πάντως, σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκε τη … λεπτότητα με την οποία πρέπει να σχεδιαστεί η χορήγηση των ΦΥΚ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. «Επειδή τα ΦΥΚ είναι μία κατηγορία φαρμάκων στην οποία δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την αύξηση δαπάνης στο βαθμό των άλλων δύο καναλιών, μας ανησυχεί πάρα πολύ μην κάνουμε το λάθος. Και εγώ συμμερίζομαι τις ανησυχίες της βιομηχανίας σε αυτό», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αλλάζει η λίστα των ΦΥΚ

Όσο πραγματοποιούνται οι συζητήσεις για την χορήγηση των ακριβών φαρμάκων και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, προχωρά ο επανακαθορισμός των ΦΥΚ, ένα πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών. Σήμερα στην Ελλάδα είναι τόσο ευρεία η λίστα των φαρμάκων που έχουν χαρακτηριστεί ως ΦΥΚ, με αποτέλεσμα να εντάσσονται σε αυτά και να λαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σκευάσματα που κοστίζουν 100 ευρώ ή δεν αφορούν σε χρόνιες και σοβαρές παθήσεις αλλά είναι για παράδειγμα σκευάσματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν καθοριστεί αυστηρά κριτήρια για το ποιο φάρμακο θεωρείται ΦΥΚ, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι στο σημείο που ο σχετικός κατάλογος πρέπει να επικαιροποιηθεί και να μπει σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Όπως διαπιστώνεται, δεν υπάρχει πλέον όριο τιμής στην εισαγωγή τους στη λίστα και αυτό αναμένεται να αλλάξει με τον εξορθολογισμό και την «έξοδο» ορισμένων σκευασμάτων προς τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή, που αποτελείται από τους εξής:

1. Αγγελής Αρης Νικόλαος, γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας.

2. Κουτσιουρής Βασίλειος, διευθυντής Ιδιαίτερου Γραφείου γενικού γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας.

3. Αλεξοπούλου Ελένη, του κλάδου ΠΕ Φαρμακευτικής, με ειδικότητα Φαρμακοποιών, Διεύθυνση Φαρμάκου του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

4. Καραμούντζος Αλέξανδρος, του κλάδου ΠΕ Ιατρών, Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

5. Πάνου Αντιόπη, προϊσταμένη του Τμήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).

6. Κωνσταντίνου Ειρήνη, του κλάδου ΠΕ Φαρμακευτικής, με ειδικότητα Φαρμακοποιών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας.

7. Μπακοπούλου Φλώρα, καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής – Κλινικής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Ε.Α.Α.Φ.Α.Χ.).

8. Κουτραφούρη Βασιλική, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

9. Νικολαϊδη Ελευθερία, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Αξιολόγησης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης της Διεύθυνσης Αξιολόγησης Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

10.Μελίσση Χρυσούλα, φαρμακοποιός, Ιδιαίτερο Γραφείο γενικού γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας.

 

 

Πηγή: ygeiamou.gr