Πόσοι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ζητήσει να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο

  • Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025 - 09:33

Ικανοποιείται μια επιθυμία των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), αυτή της παράλληλης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γιατροί σταδιακά «αγκαλιάζουν» τη μεταρρύθμιση που αφορά στο ιδιωτικό έργο και ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες στη χώρα μας. Ο τρόπος λειτουργίας του ΕΣΥ – από την ίδρυσή του – δεν επέτρεπε στο ιατρικό προσωπικό να εργάζεται εκτός αυτού με αποτέλεσμα να μένουν «καθηλωμένα» τα εισοδήματα των γιατρών, τα οποία κατά γενική ομολογία είναι χαμηλά στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr, για την άσκηση ιδιωτικού έργου το πρώτο εξάμηνο του 2025 έχει κάνει αίτηση το 18% των ιατρών κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν. Ο αριθμός τους στο σύνολο της χώρας ανέρχεται σε περίπου 10.000. Επομένως, περίπου 1.800 γιατροί έχουν κάνει αίτηση στις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που εργάζονται για να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να συνεργαστούν σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή άλλη μονάδα υγείας.

Εντύπωση προκαλεί η κατανομή των αιτήσεων, αφού δεν συγκεντρώνονται στην Αθήνα, όπως θα περίμενε κανείς. Οι αιτήσεις των παραπάνω γιατρών προέρχονται από 116 νοσοκομεία σε σύνολο 127 νοσηλευτικών ιδρυμάτων (δηλαδή ποσοστό 91%). Αφορούν, επομένως, νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια.

Δυνατότητα ιδιωτικού έργου έχουν, επίσης, οι επικουρικοί αλλά και οι ειδικευόμενοι γιατροί. Σύμφωνα με τα δεδομένα για την άσκηση ιδιωτικού έργου το πρώτο εξάμηνο του 2025, αίτηση για ιδιωτικό έργο έχει πραγματοποιήσει το 15% των επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ (σε σύνολο περίπου 1.400 γιατρών). Επίσης, σε ό,τι αφορά στους ειδικευόμενους, το ποσοστό είναι αισθητά μειωμένο (3%), κάτι που φαίνεται λογικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι εστιάζουν στην εκπαίδευσή τους. Επίσης, δεν είναι ειδικευμένοι γιατροί ώστε να αναλάβουν έναν ρόλο μόνοι τους.

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κρίνει το ποσοστό αιτήσεων για ιδιωτικό έργο ικανοποιητικό για αρχή της μεταρρύθμισης. Επίσης, θεωρεί ως «κεκτημένο» τη δυνατότητα που δόθηκε σε όποιον λειτουργό του Ιπποκράτη επιθυμεί να την αξιοποιήσει.

«Η θέσπιση του ιδιωτικού έργου, αρχικά για τους ιατρούς του ΕΣΥ και στη συνέχεια για τους επικουρικούς και τους ειδικευόμενους, αποτέλεσε τομή στην ιστορία του του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σηματοδότησε την αλλαγή παραδείγματος για το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών και οδοντιάτρων των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Με την εξειδίκευση των όρων και προϋποθέσεων, καθώς και της διαδικασίας για τη χορήγηση άδειας, έχει ενεργοποιηθεί η σχετική δυνατότητα από πολυάριθμους ιατρούς των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, μόνιμους, επικουρικούς και ειδικευόμενους, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας», σημειώνει στο ygeiamou.gr η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Η γενική γραμματέας, κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη

«Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ώστε οι ιατροί που υπηρετούν σε νοσοκομεία του δημοσίου συστήματος αφενός να αξιοποιήσουν την πολύτιμη κλινική εμπειρία τους και αφετέρου να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Όμως για να έχουν το δικαίωμα του ιδιωτικού έργου πρέπει η παραγωγή τους στο ΕΣΥ να είναι παρόμοια με πριν από την άσκηση ιδιωτικού έργου. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να αναφερθεί και η ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ, μέσω των οποίων αφενός το προσωπικό που συμμετέχει στην υλοποίησή τους αυξάνει το εισόδημά του και αφετέρου οι πολίτες μπορούν να λάβουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε χαμηλότερο προς τον ιδιωτικό τομέα κόστος.

Παράλληλα με τα παραπάνω, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει και στη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ενίσχυση των απολαβών των ιατρών. Να σημειώσουμε τη θέσπιση του νέου ειδικού μισθολογίου που περιλαμβάνει εκτός από την αύξηση του βασικού μισθού, ο οποίος έχει σημειώσει και περαιτέρω αύξηση, και επιδόματα για απασχόληση στις ΜΕΘ, τα ΤΕΠ, το ΕΚΑΒ και τα αναισθησιολογικά τμήματα των νοσοκομείων. Επιπλέον, αυξήθηκε κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών των ιατρών και προβλέφθηκε η αυτοτελής φορολόγησή τους.
Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική είναι η αύξηση του οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής ιατρών στις προβληματικές και άγονες περιοχές», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι μόνο για τα νοσοκομεία και όχι για τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Οι προσωπικοί γιατροί κλάδου ΕΣΥ, δηλαδή οι προσωπικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ εξαιρούνται από τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου προς τον εγγεγραμμένο σε αυτούς πληθυσμό.

Η διαδικασία των αιτήσεων

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γιατρών για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου υποβάλλονται στον διοικητή ή τον πρόεδρο του νοσοκομείου ή τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας κατά τη διάρκεια του δεύτερου 15νθήμερου του Δεκεμβρίου και του Μαΐου. Ο διοικητής ή ο πρόεδρος του κάθε νοσοκομείου ή ο διοικητής της ΥΠΕ είναι υποχρεωμένος να τηρεί αρχείο των αιτήσεων και να παρακολουθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Η άδεια απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα έχει εξάμηνη διάρκεια.

Για να χορηγηθεί άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου πρέπει να τηρούνται τα εξής, σύμφωνα με όσα έχει αποφασίσει το Υπουργείο Υγείας:

– Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδας Υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.
– Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
– Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη: α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας, β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα το σύνολό των πράξεων του τμήματος.
– Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών και οποιασδήποτε άλλης μορφής άδειας πλην της κανονικής.
– Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων.
– Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.
– Ο αιτών να μη συνεργάζεται με τις προμηθεύτριες εταιρείες των δημόσιων νοσοκομείων.

πηγή: ygeiamou