Μακροζωία: Υπάρχει τρόπος να ζούμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια
- Τετάρτη, 12 Μαρτίου, 2025 - 15:38
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι σύμμαχος στη πρόληψη ή τη μείωση των επιπτώσεων των ασθενειών. Ταυτόχρονα, τέθηκε στο μικροσκόπιο το ζήτημα ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος, ώστε να συνταγογραφούνται αποτελεσματικές ασκήσεις στους ηλικιωμένους.
Στη χώρα όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, στον Καναδά, τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους είναι ηλικίας 65 και άνω (το 2025). Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φτάσει ή ξεπεράσει τα 85, αναμένεται να τριπλασιασθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Ωστόσο, δεν μεταφράζονται απαραίτητα και ως υγιή χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 80% των ενηλίκων δεν ακολουθούν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα.
«Η άσκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για τη διατήρηση ή βελτίωση εν γένει της λειτουργικότητας, η οποία συνεπάγεται ανεξαρτησία. Κυρίως όσον αφορά τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να είναι αδύναμοι ή θεωρείται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πτώσης. Τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στην τρίτη ηλικία συνδέονται με βελτιωμένη νόηση, ψυχική υγεία και ποιότητα ζωής» εξηγεί η Dr. Jane Thornton, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Schulich School of Medicine & Dentistry του Western University και Διευθύντρια Υγείας, Ιατρικής και Επιστήμης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ταυτόχρονα, μετα-ανάλυση του 2023, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 31%, όποια και αν ήταν η «υποψήφια» αιτία. Η άσκηση είναι το απαραίτητο βήμα προς τη καλή γήρανση, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων σε περισσότερες από 30 χρόνιες παθήσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οστεοπόρωση, η κατάθλιψη, η άνοια και ο καρκίνος.
Στα οφέλη της άσκησης περιλαμβάνονται τα εξής:
-
Μειωμένος κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία
-
Πρόληψη των πτώσεων μέσω της αυξημένης μυϊκής δύναμης και καλύτερης ισορροπίας
-
Βελτιωμένη υγεία των οστών και αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της οστικής πυκνότητας και ανακούφισης ορισμένων συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας
-
Καλύτερη γνωστική λειτουργία, διάθεση και ψυχική υγεία
-
Δυνατότητα συμμετοχής σε καθημερινές δραστηριότητες
-
Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά 150-300 λεπτά εβδομαδιαίας μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για τους ενήλικες, χωρίς οι ηλικιωμένοι να αποτελούν εξαίρεση.
Πως μπορούν οι κλινικοί γιατροί να συνταγογραφήσουν σωματική δραστηριότητα;
«Καθώς πολλοί ηλικιωμένοι ζουν με χρόνιες παθήσεις ή έχουν μειωμένη κινητικότητα, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να τους ενθαρρύνουν να αυξάνουν σταδιακά τη σωματική δραστηριότητά τους. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ως βασικό συστατικό την προπόνηση με αντιστάσεις για μυϊκή ενδυνάμωση», δήλωσε ο Dr. Samir Sinha, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και Διευθυντής έρευνας για την πολιτική υγείας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.
Το θεωρητικό πλαίσιο 5-βημάτων του ΠΟΥ -που ονομάζεται «5Α» -μπορεί να παρέχει στους κλινικούς γιατρούς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να προωθήσουν την άσκηση στους ασθενείς τους. Επίσης, προτείνεται η καταχώρηση της σωματικής δραστηριότητας στους φακέλους τους, ως ένα ζωτικό στοιχείο που μπορεί να παρακολουθείται με την πάροδο του χρόνου.
«Η ηλικία, η αδυναμία ή οι υπάρχουσες λειτουργικές βλάβες δεν θα πρέπει να θεωρούνται απόλυτες αντενδείξεις για σωματική δραστηριότητα. Αντιθέτως, μάλλον πρέπει να είναι οι βασικοί λόγοι για τη συνταγογράφησή της, αν λάβουμε υπόψη τα οφέλη της. Αν οι ηλικιωμένοι είναι πιο δραστήριοι, δυνητικά θα αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους και θα πετύχουν υψηλότερης ποιότητας βίο», καταλήγουν οι συγγραφείς.
Πηγή: ygeiamou.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πόσο εμπιστεύονται τα εμβόλια οι Έλληνες - Οι ειδικοί απαντούν
9 Απρ. 2025 - 16:50 - Κατάρριψη των μύθων για την «ατρόμητη» γυναικεία καρδιά
17 Μαρ. 2025 - 19:35 - Ιστορικό υγείας στο κινητό μας
11 Μαρ. 2025 - 13:22 - Τα ηλεκτρονικά φαρμακεία «σαρώνουν» στην Ελλάδα
18 Φεβ. 2025 - 9:42 - Δημιουργία τετραψήφιου αριθμού για όλα τα θέματα υγείας
14 Ιαν. 2025 - 9:42