ΕΣΥ: Αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες

  • Σήμερα - 9:36

"Πρεμιέρα" κάνει αυτή την εβδομάδα η αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου από τους πολίτες, με τα νοσοκομεία να έχουν περίοπτη θέση σε αυτή την πρωτοβουλία αφού εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει η πολυεπίπεδη αξιολόγηση, δίνοντας σημαντική ανατροφοδότηση στο Υπουργείο Υγείας για να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις όπου χρειάζεται.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά γενικά για το Δημόσιο, η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα πραγματοποιείται η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών θα ανοίξει για 5 εκατομμύρια πολίτες, κατοίκους της Ελλάδας που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ). Μέσω της πλατφόρμας, οι πολίτες θα αξιολογούν από το 1 έως το 10 τις υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητά τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, όσοι έχουν διασυνδέσει τα επίσημα στοιχεία τους στο gov.gr για να είναι διαθέσιμα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το δημόσιο, θα λάβουν ενημέρωση για να αξιολογήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Μέσω mail οι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας θα βαθμολογούν από το 1 έως το 10 δομές υγείας που επισκέφτηκαν είτε πρόσφατα είτε στο παρελθόν.

Η αξιολόγηση στην Υγεία, όμως, δε σταματά εκεί, αφού δικαίωμα ευρείας αξιολόγησης θα έχουν οι ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από τα δημόσια νοσοκομεία. Από τη στιγμή εξόδου τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), όσοι νοσηλεύτηκαν θα λαμβάνουν sms με ένα ψηφιακό ερωτηματολόγιο και θα απαντούν ανώνυμα σε 36 ερωτήσεις, κατηγοριοποιημένες σε επτά θεματικές ενότητες. Από την εισαγωγή τους, στα Επείγοντα ή με τακτικό ραντεβού, μέχρι την κλινική ή/και τα χειρουργεία, τα εργαστήρια και τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, οι πολίτες θα τροφοδοτούν με τις απαντήσεις τους μία ψηφιακή δεξαμενή με δεδομένα για το ΕΣΥ.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχει προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις που θα βασίζονται στην αξιολόγηση, ενώ από το φθινόπωρο σκοπεύει να εφαρμόσει την ίδια αξιολόγηση και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), καθώς και στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Τα ερωτήματα στα οποία θα απαντούν όσοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε γενικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι χωρισμένα σε επτά ενότητες: Προσβασιμότητα, Οργάνωση και Συντονισμός Φροντίδας, Ποιότητα Φροντίδας και Προσωπικό, Υποστήριξη και Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, Καθαριότητα και Υγιεινή, Υποστήριξη και Ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο, Συνολική Αξιολόγηση της παρεχόμενης Φροντίδας.

Ο τρόπος εισαγωγής στο νοσοκομείο, δηλαδή αν είναι προγραμματισμένη εισαγωγή ή επείγον περιστατικό, είναι η αρχή του ερωτηματολογίου. Επιπλέον, τυχόν χειρουργική επέμβαση με όλες τις συναφείς λεπτομέρειες, πχ προεγχειρητικός έλεγχος, εξετάσεις εντός ή εκτός του νοσοκομείου και το αποτύπωμα της νοσηλείας έχουν ενταχθεί αναλυτικά στο ψηφιακό ερωτηματολόγιο. Η συχνότητα της επαφής με την ομάδα των θεραπόντων ιατρών, η συμπεριφορά και το έργο των νοσηλευτών, η στάση του διοικητικού προσωπικού, η καθαριότητα του δωματίου, της τουαλέτας και του διαδρόμου αποτελούν και αυτά κρίσιμα δεδομένα που θα δώσουν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μια καλή εικόνα για το πού πρέπει να παρέμβει.

Την ίδια στιγμή με όλα τα παραπάνω, η Αριστοτέλους σχεδιάζει αξιολόγηση των κλινικών μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα και μέσω του συστήματος DGR (Diagnosis Related Groups). Ειδικότερα, αναμένεται να καταγράφεται η αποδοτικότητα της κάθε κλινικής αλλά και το νέο σύστημα κοστολόγησης των νοσηλειών. Επίσης, ο τρόπος λειτουργίας του προσωπικού, τυχόν επανεισαγωγές ασθενών, λάθη, κ.ά. Από την αξιολόγηση των στοιχείων θα προκύπτει η βαθμολόγηση των κλινικών και των τμημάτων του ΕΣΥ.

Πηγή:ygeiamoy.gr