Χωρίς ουσιαστικές ελλείψεις το Κέντρο Υγείας Ίου

Προς το παρόν καλύπτονται οι ανάγκες

- Μ. Πετρόπουλος: “Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι”- Δ. Αλβανός: “Το φιλότιμο και η υπερεργασία καλύπτει τα κενά”

Αναμφισβήτητα θεωρείται καλύτερη η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ίου συγκριτικά με τα αντίστοιχα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων, αφού δεν υπάρχουν ουσιαστικά ιατρικά κενά και σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό.

Ο δήμαρχος, Μιχάλης Πετρόπουλος καθώς επίσης και ο επιστημονικός διευθυντής, Δημήτρης Αλβανός μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για την πορεία του Κέντρου Υγείας ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με το γεγονός πως οι ελάχιστες ελλείψεις που περιστασιακά παρατηρούνται, καλύπτονται σχεδόν άμεσα για τους 1.800 μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Καλή οργάνωση

“Στο δικό μας νησί δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα. Είμαστε καλά οργανωμένοι έχουμε δύο γενικούς ιατρούς, μία παιδίατρο, έχουμε μία ακτινοδιαγνώστρια και δύο αγροτικούς ιατρούς” επισημαίνει αρχικά ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας πως η μοναδική έλλειψη αφορά σε ένα άτομο βοηθό μικροβιολόγου. “Μας λείπει βέβαια - ώστε να είμαστε πλήρεις - ένας βοηθός μικροβιολόγου γιατί μέχρι στιγμής για τις μικροβιολογικές εξετάσεις το αντιμετωπίζουμε περιφερειακά. Σε γενικές γραμμές όμως, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι” αναφέρει.

Ο δήμαρχος της Ίου, ταυτόχρονα, σημειώνει ότι και ο δήμος έχει προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες βασικές ώστε να παρέχονται δωρεάν και κάποιες εξετάσεις προς τους κατοίκους. “Έχουμε ξεκινήσει προγράμματα υγείας για το μόνιμο πληθυσμό. Σε συνεργασία και με την ακτινοδιαγνώστρια προχωράμε στον έλεγχο και πρόσφατα, ήρθαμε σε επαφή με τον ιατρικό σύλλογο Αθηνών για να έρθουν και να προγραμματίσουν εξετάσεις για τους κατοίκους”, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ωστόσο, ο κ. Πετρόπουλος τοποθετείται σχετικά και με τις ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα, λέγοντας πως, “όσες παρουσιάζονται, τις καλύπτουμε με ιδιωτική πρωτοβουλία και του φαρμακείου και ιδιωτών. Ωστόσο, θα έλεγα ότι αυτές, είναι ιδιαίτερα σημαντικές”.

“Θεμέλιο” οι ενέργειες των υπευθύνων

Εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα πως η ανωτέρω περιγραφείσα εικόνα του Κέντρου Υγεία της Ίου, έρχεται σε μεγάλο βαθμό “κόντρα” στην επικρατούσα δεινή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας. Κληθείς ο δήμαρχος να δηλώσει αν θεωρεί συγκυριακό το εν λόγω γεγονός, τονίζει: “Νομίζω ότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι ευκαιριακό αλλά γενικά έχουμε έναν πολύ καλό επιστημονικό διευθυντή, ο οποίος κινείται πολύ σωστά ενώ και η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας κινείται σε πολύ καλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να παρέχει ικανοποιητικές υπηρεσίες. Όλοι δίνουν τον καλύτερό εαυτό τους”.

“Υπερβάλλουν εαυτόν”

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε και με τον επιστημονικό διευθυντή, Δημήτρη Αλβανό. “Το φιλότιμο και η υπερεργασία καλύπτει αρκετά κενά”, υποστήριξε ο κ. Αλβανός, εξηγώντας παρακάτω ότι αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών στο νησί της Ίου. “Βέβαια έχουμε καλή σχέση με το κέντρο μας, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου” συμπληρώνει, όμως, “κατά καιρούς υπάρχουν κενά. Και εννοώ σε θέση ειδικευμένου ιατρού”, προσδιορίζει συγκεκριμένα.

Συνολικά ο αριθμός του προσωπικού ανέρχεται στα 17 άτομα (οδηγοί, νοσηλευτές, μαία) σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχωρεί ο κ. Αλβανός, ο οποίος σχολιάζει πως όλοι “υπερβάλλουν εαυτόν” επεξηγώντας ότι, “Αν σκεφθεί κάποιος ότι κάθε οκτώ ώρες πρέπει να υπάρχει αλλαγή βάρδιας, τότε σίγουρα είμαστε λιγότερα άτομα από όσα χρειαζόμαστε”. Όμως, όπως επαναλαμβάνει, το τρέχον χρονικό διάστημα “καλύπτονται οι υφιστάμενες ανάγκες”. Τέλος, επισημαίνει ότι “αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι πως μετά το πέρας της θητείας του επικουρικού ιατρού, ίσως να υπάρξει ζήτημα και θεμιτό θα ήταν να καλυφθεί το κενό”. Μάλιστα, αναφέρει πως και μία βοηθός μικροβιολόγου, που είναι απαραίτητη για το Κέντρο Υγείας, θα πρέπει να υπάρχει ως αίτημα αφού αυτή τη στιγμή, “το πρόσωπο που εξυπηρετεί, πληρώνεται από το Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Υγείας Ίου”.