Νέα επιστολή απόγνωσης από το Δήμαρχο Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά

Το Κέντρο Υγείας εκπέμπει SOS

Υγεία, ένα ομολογουμένως από τα πολυβασανισμένα θέματα της Κυκλαδίτικης ειδησιογραφίας.

“Προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας”, Έλλειψη γιατρών στις υγειονομικές μονάδες”, “οι Δήμαρχοι ζητούν την παρέμβαση του υπ. Υγείας”, είναι μερικοί από τους τίτλους των άρθρων, που μονοπωλούν τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια την “Κοινή Γνώμη”.

Δυστυχώς τα πράγματα στον τομέα της υγείας όχι μόνο δε καλυτερεύουν, αλλά καθημερινά χειροτερεύουν.

Ένα απτό παράδειγμα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι και το Κέντρο Υγείας Τήνου, όπου η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει από τα όρια.

Τριτοκοσμικές καταστάσεις

Έκκληση προς τον υπουργό Υγείας, για άμεση παρέμβαση, ζητά για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο Δήμαρχος Τήνου, αναφορικά με την τραγική υποστελέχωση που υφίσταται το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι άκρως επικίνδυνη για τους κατοίκους, τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και για το ίδιο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν μόνο δύο γιατροί γενικής ιατρικής, οι οποίοι δίνουν πραγματικό αγώνα, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες. Ενδεικτικό είναι ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί εκτελούν 15 ημέρες εφημερία έκαστος τον μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ορίων αντοχής και δυνητικού κινδύνου ιατρικού σφάλματος. Εργάζονται χωρίς ρεπό, δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις στα περιστατικά που καταφθάνουν καθημερινός στην υγειονομική μονάδα. Επίσης, λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, το Κέντρο Υγείας αδυνατεί να κλείνει ραντεβού σε ασθενείς.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο ένα Κέντρο Υγείας ενός νησιού, να μη διαθέτει γιατρό ακτινολόγο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα τροχαία ατυχήματα είναι σε καθημερινή βάση πάρα πολλά. Και όμως στην Τήνο δεν υπάρχει η συγκεκριμένη ειδικότητα, όπως και δεν υπάρχει και η ειδικότητα Χειριστή Ακτινολογικού Μηχανήματος, η οποία περιστασιακά και για να καλυφθούν οι ανάγκες, καλύπτεται από το Σύλλογο Φίλων Κέντρου Υγείας «Νικόλαος Κόγκος».

Όμως οι ελλείψεις δε σταματούν εδώ, αφού από τους 8 αγροτικούς ιατρούς που θα έπρεπε να διαθέτει η υγειονομική μονάδα, έχει μόνο 2 οι οποίοι μάλιστα μελετούν το ενδεχόμενο παραίτησής τους και οι λόγοι είναι ευνόητοι.

Στέλνουν τα περιστατικά στο νοσοκομείο της Σύρου

Η υποστελέχωση, αλλά και η αδυναμία των υπηρετούντων ιατρών να ανταποκριθούν, λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας, στα περιστατικά, έχουν υποχρεώσει τη διοίκηση του Κέντρου Υγείας να προβαίνει στη μεταφορά ασθενών προς το νοσοκομείο Σύρου, ακόμη και για περιστατικά που δε χρίζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την περασμένη Τρίτη διακομίσθηκαν με περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου, δύο περιστατικά στο νοσοκομείο της Σύρου, από το Κέντρο Υγείας Τήνου.

“Για ποια νησιωτικότητα μιλάμε;”

Ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς με εμφανή την αγανάκτηση που τον διέπει, καλεί τον υπουργό Υγείας να σταθμίσει το σήμα κινδύνου που εκπέμπει για το Κέντρο Υγείας, καθώς όπως τονίζει η υγεία και η ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών, βρίσκεται σε πρώτη θέση.

“Μετά τα διαβήματά μου εδώ και 2,5 χρόνια για τα θέματα της υγείας στην Τήνο, το πλέον λογικό θα ήταν να μην δώσω συνέχεια, ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά, παρά την εξάντληση του ιατρικού προσωπικού και την αφόρητη και απερίγραπτη ταλαιπωρία των Τηνίων και των φίλων της Τήνου. Δεν έχω όμως αυτό το δικαίωμα σιγής διότι ως Δήμος Τήνου έχω ιεραρχήσει την υγεία και την ζωή στην πρώτη θέση. Και όχι με λόγια αλλά εμπράκτως. Αναζητήστε σχετικά τι συνέβη στην Τήνο με αυτό που αποκάλεσαν τα ΜΜΕ πανελληνίως, ως «Δημοτικό ΕΚΑΒ». Επομένως, δικαιούμαι αλλά και υποχρεούμαι, παρά την όποια απογοήτευσή μου, να θέσω το ζήτημα, πλέον, στον Υπουργό Υγείας, ως τελευταία ελπίδα να περάσουμε έναν σχετικό ανθρώπινο από πλευράς ιατρικών υπηρεσιών Αύγουστο χωρίς να εκτίθενται σε κίνδυνο υγείας, οι πολυπληθείς επισκέπτες μας και με ένα σχετικό αίσθημα ασφάλειας.

Από την Τήνο φεύγει, καθώς φαίνεται, η Δ.Ο.Υ και ίσως και άλλες υπηρεσίες. Τα κτυπήματα που έχει δεχθεί τα τελευταία 2,5 έτη είναι καίρια. Δεν είναι ώρα να θέσω ερωτήματα του τύπου: «τί τουρισμό θέλουμε;», «για ποια τοπική ανάπτυξη μιλάμε;» και «πού πελαγοδρομεί η συνταγματική ρήτρα περί νησιωτικότητας;». Μπορώ όμως με ρεαλισμό να θέσω ότι η εξακολούθηση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης μέσα στον μήνα Αύγουστο ισοδυναμεί με έκθεση σε δυνητικό κίνδυνο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, των μονίμων κατοίκων της Τήνου συμπεριλαμβανομένων. Παρακαλώ να σταθμίσετε το σήμα κινδύνου που σας εκπέμπω και να ενεργήσετε ακαριαία, όπως το πράξατε σε άλλες περιπτώσεις, για να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς σε ό,τι επιτάσσει το καθήκον της πολιτείας και σε ό,τι δικαιούται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, σημειώνει χαρακτηριστικά.