«Νοσώντας» στο Αιγαίο
- Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2013 - 06:00
Τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στον πολύπαθο χώρο της υγείας στα νησιά των Κυκλάδων. Η περίφημη «υγειονομική θωράκιση» των νησιών δεν «έπιασε» ποτέ στεριά και σε πολλά νησιά, ακόμη και εν μέσω τουριστικής σεζόν που ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάζεται, κάτοικοι και επισκέπτες συνέχιζαν να ζουν υπό καθεστώς ανασφάλειας, αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Πάνε μόνο λίγοι μήνες που η Κέα «κραύγαζε» για βοήθεια απευθύνοντας έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για τη λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ). Στα τέλη Μαρτίου το θέμα είχε φτάσει ως το ελληνικό κοινοβούλιο με τους βουλευτές του Νομού, κ.κ. Συρμαλένιο και Ρήγα, να καταθέτουν αναφορά στον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετώπιζε το ΠΠΙ του νησιού. Τότε στην αναφορά-έγγραφο της αρμόδιας Αντιδημάρχου Κέας, Ε. Βελισσαροπούλου, περιγραφόταν με μελανά χρώματα μια ήδη χρονίζουσα δραματική κατάσταση σε ό,τι αφορά στο θέμα της υποστελέχωσης, ενώ γινόταν και λόγος στις σοβαρότατες ελλείψεις σε αναλώσιμα, με το ΠΠΙ να λειτουργεί χάρις στις χορηγίες φορέων και ιδιωτών. Ο τότε Υπουργός Υγείας είχε αρκεστεί να απαντήσει ότι το ΠΠΙ είναι διθέσιο, η μία θέση καλυμμένη από αγροτικό γιατρό έως τις 7/6 και η δεύτερη κενή, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο έχει υπόψη του τα κενά, τα οποία αναμένεται να καλυφθούν από σχετική προκήρυξη.
Κέα: Σαν να μην πέρασε μια μέρα
Από τότε ως σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όχι τουλάχιστον προς το καλύτερο. Αντιθέτως, η ήδη δραματική κατάσταση κατέστη ακόμη δυσχερέστερη μετά την απόφαση να τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία ο Επιμελητής Παθολόγος και ο Παιδίατρος που υπηρετούν στο νησί, με αποτέλεσμα στο ΠΠΙ Κέας να υπηρετεί από τις αρχές Αυγούστου ένας μόνο αποσπασμένος γιατρός, με ό,τι, φυσικά, αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού όσο και για τον ίδιο τον γιατρό.
Σε ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας, τονίζεται ότι, παρά τις προσπάθειες του Δήμου και τα αλλεπάλληλα έγγραφα που έχουν αποσταλεί προς τους αρμοδίους, το νησί δεν έχει πρακτικά δει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Ακατανόητο και ανεύθυνο το Υπουργείο Υγείας
Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού εκτιμά ότι ο χειρισμός των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας είναι ακατανόητος, εξηγώντας στο ψήφισμα που εξέδωσε ότι, σε ό,τι ειδικά αφορά στην αργία των δύο γιατρών, η αιτία αυτής χρονολογείται από το 2009-2010, ενώ, όπως επισημαίνεται, πάρα ταύτα το Υπουργείο δεν έλαβε καμία πρόνοια σχετικά με το τι θα επακολουθήσει της απόφασής του και δεν φρόντισε να αναπληρώσει τις θέσεις, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο που πληθυσμός του νησιού έχει πολλαπλασιαστεί. Όπως τονίζεται «η διαχείριση από πλευράς υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ξεπερνά τα όρια της ανευθυνότητας και στρέφεται ευθέως κατά του πολυτιμότερου ανθρώπινου αγαθού, της υγείας».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας ζητά να υπάρξει άμεση τοποθέτηση γιατρών στο νησί και καλεί κάθε φορέα και πολίτη να αξιώσει την άμεση επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Το ψήφισμα εστάλη στον Υπουργό Υγείας, τους Βουλευτές του νομού, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, τον Υποδιοικητή της 2ης Υ.ΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, τον Διοικητικό Διευθυντή του Νοσοκομείου Σύρου Βαρβάκειο & Πρώιο, ενώ ήδη κατατέθηκε και στο προεδρείο της Βουλής με αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Συρμαλένιος, ζητώντας άμεσες ενέργειες από τον Υπουργό Υγείας, Α. Γεωργιάδη.
Κίμωλος: «Βασιλική, σ’ ευχαριστούμε»
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε και στην Κίμωλο, όπου από τον Ιούνιο του 2012 κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού εξυπηρετούνται από μία γιατρό, η οποία καλείται να υπερβάλει εαυτόν, προσφέροντας με επάρκεια τις υπηρεσίες της «24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 μήνες τον χρόνο».
Ο Δήμαρχος Κιμώλου, Γεράσιμος-Θεόδωρος Μαγκανιώτης, με ένα λιτό, πλην απολύτως περιεκτικό μήνυμά του, εκφράζει τις ευχαριστίες του ιδίου αλλά και ολόκληρου του νησιού στη γιατρό που, όπως τονίζει, «συνεπής στον όρκο του Ιπποκράτη […] αδιάλειπτα, υπερεντατικά, υπεύθυνα και το κυριότερο αγόγγυστα» βρίσκεται κοντά στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού που την έχουν ανάγκη. Ο Δήμαρχος παρατηρεί επίσης ότι εκτός των ιατρικών υποχρεώσεών της, έχει και το φορτίο της συνταγογράφησης και μάλιστα απαιτητικών επισκεπτών, εργασία η οποία δημιουργεί πρόβλημα στο κύριο έργο της και συχνά πυκνά την οδηγεί εκτός προγράμματος, αν σκεφτεί κανείς πόσο δυσλειτουργικό είναι το ενιαίο σύστημα συνταγογράφησης και πόσα προβλήματα αντιμετωπίζει η ηλεκτρονική εφαρμογή.
Ο Δήμαρχος κάνει λόγο για μία «γιατρό-Άνθρωπο», ευχαριστώντας επωνύμως τη γιατρό της Κιμώλου Βασιλική Τριανταφύλλου, της οποίας το όνομα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «θα μείνει έντονα χαραγμένο στο μυαλό των Κιμωλίων και όχι μόνο».
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Υπό κατάρρευση το σύστημα
Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που έχει σταθεί αρωγός στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, κάνει λόγο για ένα υπό κατάρρευση σύστημα υγείας, για το οποίο χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσουν οι αλλαγές.
Εδώ και 1,5 χρόνο, άλλωστε, μέλη του ΙΣΑ επισκέπτονται νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές καταγράφοντας τα υγειονομικά προβλήματα αλλά και παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα, ενώ τα γραφεία του Συλλόγου κατακλύζονται διαρκώς από επιστολές και έγγραφα με τα οποία απευθύνεται έκκληση για βοήθεια και στήριξη σε γιατρούς και φάρμακα ανά την Ελλάδα.
Στα μέσα Αυγούστου σε άρθρο του Προέδρου του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη, καταγράφονται οι προτάσεις του Συλλόγου για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, με ειδική μνεία για παροχή ισότιμων υπηρεσιών και στις παραμεθόριες περιοχές. Όπως αναφέρεται «πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα, δεν τελειώνει, αλλά αρχίζει από τις παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας. Αυτούς τους “συνοριοφύλακες” του έθνους μας, οφείλουμε να τους στηρίξουμε, γιατί μένουν συνεχώς χωρίς γιατρό και φάρμακα. Ολόκληρα νησιά μένουν στο έλεος του Θεού, γενιές μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο, χιλιάδες τουρίστες είναι ακάλυπτοι στη στοιχειώδη υποστήριξη ζωής σε επείγουσες καταστάσεις». Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, τονίζει ότι η στελέχωση όλων αυτών των απομακρυσμένων νησιών με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής για τη διάγνωση και τη θεραπεία, πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα.
Μάλιστα, με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη, ο κ. Πατούλης είχε προτείνει την άμεση απορρόφηση γιατρών που απασχολούνταν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τέθηκαν (μετά την κατάργηση ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) σε διαθεσιμότητα, από υγειονομικές μονάδες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως είναι αυτές πολλών νησιών. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ είχε προτείνει κάποιοι από τους γιατρούς αυτούς να αξιοποιηθούν -έπειτα από την απαιτούμενη εκπαίδευση- στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, είτε σε κάποιον άλλον τομέα του υγειονομικού χώρου, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν πραγματικά να συνεισφέρουν ουσιαστικά σε τομείς της υγείας, οι οποίοι βρίθουν ελλείψεων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Δεν αντικαθιστούν, αλλά συνδράμουν επικουρικά στις παροχές υγείας"
3 Οκτ. 2024 - 6:15 - Φίλιππος Φόρτωμας: «Αναβαθμίζουμε ουσιαστικά τον τομέα της Υγείας»
12 Μαΐου. 2022 - 14:08 - Τήνος: Ημέρα δράσης για την υγεία το Σάββατο 22 Ιανουαρίου
20 Ιαν. 2022 - 11:58 - Κορωνοϊός: Αναμονή για λεπτομερές σχέδιο στα νησιά
21 Μαΐου. 2021 - 6:20 - Παραδόθηκε το νέο ασθενοφόρο στο Π.Π.Ι. Κέας
3 Απρ. 2019 - 13:06