“Εγκληματική υποβάθμιση”
- Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας Μυκόνου ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου, κρούουν εκ νέου τα μέλη και οι φίλοι της ΚΕΠΟΜ, οι οποίοι επισημαίνουν κατηγορηματικά ότι μετά από νέα επίσκεψη και συνάντηση με τους εργαζομένους σε αυτό, διαπιστώθηκε πλήθος ελλείψεων ξανά, αντίστοιχες με εκείνες που είχαν καταγραφεί πριν από ένα έτος.
Κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς επίσης και σε θέσεις γραμματειακής υποστήριξης αλλά και ελλείψεις σε αναλώσιμο και φαρμακευτικό υλικό, συνθέτουν πλέον το σκηνικό... Υγείας στο νησί των Ανέμων, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Αιγαίου και των Κυκλάδων.
Η ΚΕΠΟΜ με παρέμβασή της, καλεί τους κατοίκους και τους δημότες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο που έχουν χαράξει οι κάτοικοι της Πάρου, προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα της ασφαλούς πρόσβασης στην Υγεία και να αποτρέψουν πολιτικές τακτικές που οδηγούν στον αφανισμό της δημόσιας Υγείας και στην ενδεχόμενη ιδιωτικοποίησή της.
Η “μπόρα” υποβάθμισης συμπαρασύρει το Κέντρο Υγείας
Οι συνυπογράφοντες την κριτική, σημειώνουν ότι “τον Μάρτιο του 2013 η Κίνηση Ενεργών Πολιτών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου είχε επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας και ενημερώθηκε για τα προβλήματα λειτουργίας του” επισημαίνοντας ότι, πριν από λίγες ημέρες μέλη της δημοτικής παράταξης επισκέφθηκαν ξανά το Κέντρο και κατέγραψαν “τη σοβαρότητα της κατάστασης” εκπέμποντας “σήμα κινδύνου”.
Στη γενικότερη κριτική που άσκησαν αναφορικά με την πολιτική που έμπρακτα, σύμφωνα με όσα τονίζουν, “υποβαθμίζει τη δημόσια Υγεία”, έθεσαν τον προβληματισμό ότι οι κυβερνώντες “Θέλουν να κλείσουν το Κέντρο Υγείας”, επισημαίνοντας ότι αυτό το σενάριο δεν πρέπει να ολοκληρωθεί. “Μετά την νέα επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου, στις 20 Ιανουαρίου, και την ενημέρωση που είχαμε από τους εργαζόμενους , εκπέμπουμε σήμα κινδύνου. Καταγγέλλουμε την εγκληματική υποβάθμιση και την έως και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο (ακόμα) σύστημα υγείας του νησιού μας” υπογραμμίζει η ΚΕΠΟΜ, συμπληρώνοντας πως, από αυτό το κλίμα “δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί το Κέντρο Υγείας της Μυκόνου”, αφού “η αποσάθρωση και η απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν υγείας είναι αναμφισβήτητο αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων της πολιτικής εξουσίας, προς όφελος των μεγαλοκερδοσκόπων ιδιωτών στον τομέα της υγείας και την πλήρη εμπορευματοποίησή της”.
Ούτε ένας... καρδιολόγος, χειρούργος, ορθοπεδικός, ακτινολόγος
Στο σύνολο των παρατηρήσεων που παραθέτουν, απαριθμούν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που κατέγραψαν, λέγοντας συγκεκριμένα ότι, αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, όπου από το 2009 και μετά δεν έχει γίνει κανείς διορισμός, υπάρχουν όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, “επτά ιατροί – εκ των οποίων τρεις παθολόγοι (ο ένας λείπει με άδεια), μία παιδίατρος, δυο γενικοί ιατροί (στο ιατρείο της Άνω Μεράς και ένας λείπει με άδεια) καθώς και ένας μικροβιολόγος”, ενώ παραμένουν κενές, “οι οργανικές θέσεις χειρουργού, καρδιολόγου, ορθοπεδικού, οδοντιάτρου, γενικού ιατρού, ακτινολόγου και επικουρικού ιατρού”, καθώς βασική αιτία, όπως καταδεικνύουν τα μέλη της δημοτικής παράταξης, αποτελεί “το κόστος διαβίωσης στη Μύκονο” που οδηγεί στους “άκαρπους διαγωνισμούς” αφού είναι ελάχιστος ο αριθμός των ιατρών που εκδηλώνει ενδιαφέρον, με άμεση συνέπεια να μην πληρώνονται οι θέσεις. “Πώς να υπάρξει ενδιαφέρον όταν μόνο το ενοίκιο είναι όσο ο μισός μισθός και οι τιμές στα βασικά είδη διαβίωσης απλησίαστες;” αναφέρουν χαρακτηριστικά, λέγοντας πως αμίμητη είναι η κατάσταση και σχετικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, αφού ενώ “θα έπρεπε να είναι πέντε νοσηλευτές στο Κέντρο Υγείας υπάρχει ένας”.
Σχεδόν μηδενική η παρουσία βοηθητικού προσωπικού
Οι ελλείψεις αποτυπώνονται ακόμη και σε άλλες θέσεις. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι, οι οδηγοί ασθενοφόρων με δεδομένη την ύπαρξη τριών ασθενοφόρων – τα δύο εκ των οποίων είναι χαλασμένα – θα έπρεπε να είναι δύο αλλά υπάρχει μόνον ένας. Στο πεδίο της φύλαξης δε, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται πέντε θυρωροί, το Κέντρο Υγείας της Μυκόνου, “δεν έχει κανέναν”, ενώ στη γραμματεία, δουλεύουν δύο υπάλληλοι, αν και θα έπρεπε να απασχολούνται τέσσερις. Απερίγραπτη παρουσιάζεται η κατάσταση σχετικά και με το κομμάτι της καθαριότητας, αφού εργάζεται μία καθαρίστρια καθημερινά προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του 24ωρου, ενώ “οι ελλείψεις σε αναλώσιμο και ιατροφαρμακευτικό υλικό (π.χ. φιλμ ακτινογραφίας) είναι τεράστιες”.
Ιδιαίτερη περίπτωση λόγω αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας
Μετά τα προαναφερόμενα, ο προβληματισμός για το νησί της Μυκόνου εμφανίζεται πιο έντονος κυρίως λόγω και της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται εκεί, αφού όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα μέλη της ΚΕΠΟΜ, “Στη Μύκονο με πληθυσμό (δημοτών και ετεροδημοτών) πλέον των 12.000 κατοίκων, που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούνται πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες και όπως όλοι γνωρίζουμε τα καθημερινά περιστατικά την περίοδο αυτή, είναι πάρα πολλά (15 με 20 τροχαία ατυχήματα την ημέρα!), σε μια Μύκονο που εκτός από πολίτες με υψηλό βιοτικό επίπεδο, υπάρχουν πάρα πολλές εργατικές και αγροτικές οικογένειες για τις οποίες το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας είναι ζήτημα επιβίωσης” καθώς επίσης και “σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση και τα φορολογικά χαράτσια μας έχουν γονατίσει, η υποστελέχωση και η απαξίωση του Κέντρου Υγείας της Μυκόνου από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και το “ενδιαφέρον” της ντόπιας δημοτικής εξουσίας, που αρχίζει και τελειώνει στην “αποστολή εγγράφων””, έχουν ως άμεση συνέπεια - όπως καταλήγουν -, “να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας”.
Ανατροπή της υποστελέχωσης και των ελλείψεων
Ξεκινώντας αλλά και ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις τους από το “θεμέλιο” ότι “η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα” στον αντίποδα μάλιστα, αποτελεί “θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα” τα μέλη, καταγγέλλουν “την καταστροφική πολιτική και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής”, η οποία υποστηρίζουν ότι “οδηγεί “με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας”. Κλείνοντας το σοβαρό ζήτημα για τους πολίτες της Μυκόνου και όχι μόνο, τα μέλη, υποστηρίζουν ότι η απάντηση στην πολιτική “υποβάθμισης” δεν μπορεί να προκύψει από οποιαδήποτε άλλη πλευρά, πλην εκείνης των δημοτών. “Για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγειονομικής περίθαλψης και με άμεσο στόχο τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, καλούμε τους πολίτες της Μυκόνου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους” αναφέρουν καταλήγοντας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ανακούφιση στην υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας Άνδρου
17 Οκτ. 2014 - 6:10 - Στελέχωση του κέντρου υγείας Τήνου
14 Φεβ. 2014 - 6:10 - Κορυφώνουν τον αγώνα
14 Φεβ. 2014 - 6:10 - Τέλος των αντοχών
10 Ιαν. 2014 - 8:42 - Ολοταχώς προς το δημοψήφισμα
21 Δεκ. 2013 - 10:02