Κοπή πίτας στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

“Στόχος η κάλυψη των νησιών”

Γ. Πετράκης: “Ζητώ από τους παρευρισκομένους να στηρίξουν το έργο του Νοσοκομείου”

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την κοπή πίτας στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου την Παρασκευή το μεσημέρι παρουσία της νέας διοίκησης του Νοσοκομείου καθώς και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο νέος διοικητής Γιάννης Πετράκης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ανάμεσα στους οποίους έδωσαν το “παρών” ο διοικητής της 2ης Υ.Πε, κ. Ευδοκιμήδης, ο υποδιοικητής κ. Αλεβίζος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, ο Επίσκοπος των Καθολικών κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο βουλευτής Κυκλάδων του Σύριζα Νίκος Συρμαλένιος καθώς επίσης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης αλλά και ο εκπρόσωπος του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Στο επίκεντρο τα νησιά

“Στόχος της διοίκησης παραμένει η κάλυψη όλων των νησιών του νομού με προσωπικό έως την επίλυση των προβλημάτων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου”, τόνισε αρχικά ο κ. Πετράκης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ήδη έχει ενημερωθεί πλήρως για την υφιστάμενη κατάσταση του Νοσοκομείου Σύρου και των Κέντρων Υγείας. Πρόσθεσε δε, πως παρούσας μία ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου, κρίνεται αναγκαία η στήριξη του Νοσοκομείου από όλους τους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις δύο Εκκλησίες, λέγοντας ωστόσο ότι αξίζει να εστιάζουμε και σε θετικές εξελίξεις που έχουν συμβεί κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα, όπως το γεγονός της έλευσης έξι αγροτικών ιατρών μέσω της προκήρυξης του Δεκεμβρίου, αλλά και έντεκα ακόμη, ως αποτέλεσμα της προκήρυξης του Ιανουαρίου, οι οποίοι θα καλύψουν κενές θέσεις, καθώς και πέντε ειδικευμένων επικουρικών, που θα στελεχώσουν Κέντρα Υγείας.

Ο κ. Πετράκης δεν παρέλειψε τέλος να συγχαρεί το προσωπικό συνολικά για τις προσπάθειες που καταβάλλει με άξονα την ομαδικότητα και την προσφορά, προκειμένου να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα οι ασθενείς, αιτούμενος επιπλέον, να στηριχθούν οι επερχόμενες κοινωνικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μία εκ των οποίων είναι η εξόρμηση αιμοδοσίας από το Νοσοκομείο σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας στο Δημαρχείο τέλος του μήνα.

Άδειες θέσεις και κατακόρυφες μειώσεις

Αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του νέου διοικητή, το λόγο πήρε ο κ. Ζόρπας, ο οποίος εκτελούσε χρέη διοικητή για εννέα μήνες, προχωρώντας στον απολογισμό για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013. Μεταξύ άλλων, μίλησε για τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Νοσοκομείο, την υποστελέχωση και την πενιχρή χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι σε αιφνίδια επιθεώρηση του υπουργείου, το Νοσοκομείο απέσπασε ευμενή σχόλια για την εύρυθμη λειτουργία του. Ο κ. Ζόρπας, εξήγησε πως απαιτείται αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του 2014 καθώς “η μείωση που έχει υποστεί σε σχέση με το έτος 2012 αγγίζει το 58%”, ενώ συμπλήρωσε ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων καταπονείται το προσωπικό και “καθίστανται επισφαλείς οι εφημερίες”. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το υπουργείο οφείλει να αναζητήσει τρόπους να στελεχώσει όλες τις δομές και να δώσει κίνητρα στους ιατρούς, αφού οι ελλείψεις που αποτυπώνονται στα Κέντρα Υγείας είναι σημαντικές αν συνυπολογίσει κάποιος ότι εκ των 72 προβλεπόμενων θέσεων αγροτικών ιατρών, καλυμμένες είναι μόνο οι 27. Εντονότερα μάλιστα τα προβλήματα παρουσιάζονται στο νησί της Πάρου όπου δεν έχει ούτε παιδίατρο, ούτε ορθοπεδικό, αλλά και στη Θήρα όπου κενές είναι οι θέσεις καρδιολογίας και ορθοπεδικής. Όσον αφορά στα νησιά της άγονης γραμμής επιπλέον παραμένουν άδειες αρκετές θέσεις. Κλείνοντας ο κ. Ζόρπας σημείωσε ότι τα προβλήματα έχουν αποτελέσει κεντρικό θέμα στις συζητήσεις ανάμεσα στο Νοσοκομείο και το υπουργείο, λέγοντας πως “ο νέος διοικητής είναι νέος με όρεξη για δουλειά, έγινε γνώστης των προβλημάτων” και με τη βοήθεια όλων θα προσπαθήσει να αντεπεξέλθει μέσα σε έναν κυκεώνα αλλαγών που απειλούν συνολικά τη Δημόσια Υγεία και ως εκ τούτου τις παροχές προς τους πολίτες.

Διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας

Στη Σύρο την ίδια ημέρα βρέθηκαν ο βουλευτής Κυκλάδων του Σύριζα Νίκος Συρμαλένιος καθώς επίσης και ο οργανωτικός υπεύθυνος για το νομό και αρμόδιος για ζητήματα Υγείας, Νίκος Μανιός. Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” για το νέο νομοσχέδιο που πέρασε στη Βουλή και τα δύο πρόσωπα, εξήγησαν ότι, αποτελεί το “τελειωτικό χτύπημα για τον Δημόσιο τομέα Υγείας”, καθώς όπως υποστήριξαν “κλείνει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το ΙΚΑ” που από υπηρεσία Υγείας “θα μετατραπεί σε αγοραστή Υγείας”, κάτι που θα σημάνει ότι “οι ασφαλισμένοι θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και ένα μεγάλο μέρος των πόρων που διατίθεντο στον ελληνικό λαό μέσω του ΙΚΑ, θα μεταφερθούν σε μικρομεσαίους και μεγάλους ιδιώτες”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις τους, επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, καθώς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο “είναι η καταστροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας”, το οποίο θα αυξήσει και θα μεγεθύνει τα προβλήματα σε έναν ιδιαίτερο χώρο, όπως είναι ο νησιώτικος, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και η αγωνία των κατοίκων και των επισκεπτών σε αυτά.