Μικρή παράλειψη του Υπουργείου Υγείας

Η Μήλος αγνοείται...

  • Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Θα μπορούσε να είναι απλά ένα κακόγουστο αστείο, αλλά η πραγματικότητα ξεπερνάει την όποια νοσηρή φαντασία. Το Υπουργείο Υγείας σε πρόσφατη ανάρτηση, στις 10/02/2014, που αφορούσε σε πίνακα διαθέσιμων καταλυμάτων για περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας, φαίνεται να αγνοεί την ύπαρξη της Μήλου. Ανάμεσα στα νησιά που περιλαμβάνει η λίστα βρίσκονται η Ίος, η Θήρα, η Θηρασιά, η Φολέγανδρος, η Άνδρος, η Τήνος, η Πάρος, η Μύκονος, η Αμοργός, η Δονούσα, η Ηρακλειά, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, τα Κατάπολα, ακόμα και η Κίμωλος που διοικητικά, το περιφερειακό ιατρείο της ανήκει στο κέντρο υγείας Μήλου.

Παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Δήμος Μήλου για την ανάδειξη των προβλημάτων στελέχωσης του κέντρου υγείας Mήλου και τις σοβαρές ελλείψεις του προσωπικού που έχουν αναδειχτεί από τα μέσα ενημέρωσης, η πολιτεία βάζει την υγεία των κατοίκων του νησιού στα αζήτητα. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι της Μήλου, διοργανώνουν μαζική πορεία στην προσπάθεια τους να μην κλείσει το ΙΚΑ Μήλου και χοροεσπερίδα για να “διασκεδάσουν” τα προβλήματα τους, σε μια από κοινού προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα για τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες. Η αναλγησία του κράτους φαίνεται καθαρά και από την παραμονή του μοναδικού αγροτικού ιατρού με παράταση της σύμβασης του, αφού η κάλυψη των θέσεων του ιατρικού τομέα μοιάζει αδύνατη λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και έλλειψη κινήτρων από την πολιτεία και όλα αυτά εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Αναπάντητα θα παραμείνουν τα ερωτήματα της ευθύνης για την τραγική αυτή κατάσταση. Πως λοιπόν θα καλυφθούν τα κενά των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας όταν δεν δίνεται καν η επιλογή στους γιατρούς να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις; Πως η γραφειοκρατεία θα νικηθεί από τις πραγματικές ανάγκες όταν τα ζητήματα αφορούν στις ανθρώπινες ζωές; Και τέλος παρά την όποια θετική διάθεση της κάλυψης των εξόδων στέγασης από τον μισθό του Δημάρχου, υπάρχουν τελικά οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές που θα γίνουν έστω το κίνητρο τη παραμονή των γιατρών στο νησί;