Αγώνας δρόμου και καταιγισμός επαφών για την παραμονή του ασθενοφόρου ΚΙΜ στην Πάρο, έπειτα από προφορική εντολή της Διεύθυνσης του ΕΚΑΒ για μετακίνησή του

Προφορική εντολή χωρίς νομιμοποίηση

Τα κλειδιά του ασθενοφόρου, χρειάστηκε να πάρει ο Δήμαρχος της Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, προκειμένου να αποτρέψει τη μετακίνησή του από το νησί, για την κάλυψη αναγκών σε άλλες περιοχές, έπειτα από προφορική εντολή του Διευθυντή του ΕΚΑΒ.

Έντονος αναβρασμός επικράτησε το πρωί της Πέμπτης στο νησί της Πάρου, καθώς παρά τις εκκλήσεις του Έπαρχου, κ. Κωνσταντίνου Μπιζά, ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ, κ. Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, έδωσε προφορικά την εντολή μετακίνησης του ασθενοφόρου - κινητή ιατρική μονάδα, που εξυπηρετούσε τις διακομιδές προς το Κέντρο Υγείας.

Με την πληροφόρηση του Δημάρχου και του Έπαρχου για την επικείμενη μετακίνηση, μέσω πλοίου με κατεύθυνση προς το λιμάνι της Μυκόνου, ξεκίνησε μαραθώνιος επαφών, τόσο με τον Διευθυντή, όσο και με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να αυτή να αποτραπεί. Παράλληλα, ο Δήμαρχος, κ. Κωβαίος, ανέλαβε προσωπικά τη διακοπή των διαδικασιών μετακίνησης, απαιτώντας τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά, που βάσει πρωτοκόλλου επιβάλλεται να εκδίδονται, για μία τέτοια σειρά ενεργειών και στην γνωστοποίηση της απουσίας τους, πήρε τα κλειδιά του ασθενοφόρου, προκειμένου η μετακίνησή του να καταστεί αδύνατη.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τις διακομιδές προς το Κέντρο Υγείας Πάρου εξυπηρετούν δύο ασθενοφόρα, ένα παλαιότερο, το οποίο αποτελεί δωρεά, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απομάκρυνσή του από το νησί και ένα νέο, του οποίου η προμήθεια πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, κατόπιν τεχνικής έκθεσης του Υπουργείου Υγείας.

«Η μετακίνηση θεωρείται παράνομη»

Υπενθυμίζεται, πως ο Έπαρχος Πάρου, με προηγούμενο έγγραφό του προς τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ, είχε ζητήσει επιχειρηματολογώντας την παραμονή της κινητής ιατρικής μονάδας (ΚΙΜ) στο νησί. Τη στιγμή, που η πληροφορία για την μετακίνηση του ασθενοφόρου με το πλοίο έφτασε στο Επαρχείο, ο κ. Μπιζάς απέστειλε νέο έγγραφο, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, με το οποίο επισημαίνεται, πως «στις 13.06.2016 με το α.π. 2774 έγγραφο της Π.Ε. ΠΑΡΟΥ σας ζητήσαμε να μην μετακινηθεί το νέο ασθενοφόρο της Πάρου. Το νέο ασθενοφόρο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - ΕΣΠΑ 2014-2020, με βάση την τεχνική έκθεση που υπέβαλε στην Περιφέρεια το Υπουργείο Υγείας. Η κατανομή των 8 ασθενοφόρων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έγινε με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Τα συγκεκριμένα ασθενοφόρα έχουν χρηματοδοτηθεί με Ευρωπαϊκούς πόρους και δεν επιτρέπεται να φύγουν από τα νησιά που εστάλησαν χωρίς τροποποίηση της απόφασης ένταξης στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Δηλαδή δεν μπορούν να μετακινηθούν χωρίς την νόμιμη διαδικασία. Εντολές προφορικές δεν νομιμοποιούν την μετακίνηση τους, οπότε η όποια μετακίνηση του ασθενοφόρου από την Πάρο χωρίς τις νόμιμες πράξεις θεωρείται παράνομη».

Αρμοδιότητα της Περιφέρειας η μετακίνηση

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Κωβαίος, κατόπιν του «αγώνα δρόμου» για την παραμονή του ασθενοφόρου, «αυτό που έπρεπε να γίνει, έγινε. Προσωπικά επικοινώνησα με όλους τους φορείς, καθώς και με τον Διευθυντή του ΕΚΑΒ, κ. Καρακατσιανόπουλο και συνεννοηθήκαμε, προκειμένου να βρεθεί μία λύση. Φυσικά και δεν θα γινόταν ποτέ αποδεκτό, ξαφνικά, να μας πάρουν το ασθενοφόρο».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, «ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ έδειξε να κατανοεί την κατάσταση και είμαι σίγουρος πως θα υπάρξει μία καλή συνεργασία».

Ο κ. Κωβαίος εξήγησε, πως τα απαραίτητα έγγραφα είναι αναγκαία προϋπόθεση για την όποια μετακίνηση, «διότι υπάρχει ένα πρωτόκολλο, δεδομένου ότι η προμήθεια των ασθενοφόρων πραγματοποιήθηκε μέσω ΕΣΠΑ και μέχρι στιγμής το ΕΚΑΒ δεν τα διαθέτει. Αν το ΕΚΑΒ μπει στη διαδικασία να αιτηθεί τη μετακίνηση του ασθενοφόρου, έγκειται στη διακριτική ευχέρεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αν θα το δεχτεί. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, είναι θέμα της Περιφέρειας».

Παράλληλα, «εκτός από τον κ. Καρακατσιανόπουλο, επικοινώνησα και με δύο βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, τους κ.κ. Συρμαλένιο και Μανιό, αλλά και με άλλα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να τους θίξω αυτό το ζήτημα. Έρχεται καλοκαίρι, είμαστε κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός και δεν μπορούμε να υποστούμε περισσότερη υποβάθμιση, τονίζοντάς τους, πως ζητούμε διασφάλιση, στο θέμα της Υγείας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Πάρου.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση, σχετικά με τις ελλείψεις και τις ανάγκες και στα άλλα νησιά. «Προσωπικά θα υποστηρίξω το νησί μου μέχρι τέλους. Κατανοώ απόλυτα, ότι παντού υπάρχουν άνθρωποι και ανάγκες και ο Διευθυντής έχει την ευθύνη να μοιράσει τη δύναμη του ΕΚΑΒ. Δεν εννόησε κανείς, ότι στην Πάρο είμαστε άνθρωποι, ενώ στα Κουφονήσια ή οπουδήποτε αλλού δεν είναι. Είμαστε απόλυτα λογικοί. Ωστόσο, δεν μπορείς να φτιάξεις μία κατάσταση σε ένα μέρος, με το να καταστρέφεις ένα άλλο. Πρέπει να δούμε, ο καθένας απ’ την πλευρά του και στον τομέα του, τι μπορούμε να βελτιώσουμε, με τις δυνάμεις που έχουμε, όσο μπορούμε καλύτερα. Όχι να χαλάμε κάτι για να φτιάχνουμε κάτι άλλο. Σε αυτό το λογικό πλαίσιο γίνονται οι συνομιλίες».

Τέλος, επανέλαβε, πως «ως Δήμαρχος, ως υπεύθυνος για αυτό τον τόπο, θα κάνω τα πάντα για το νησί μου», τονίζοντας, πως στην περίπτωση που όντως μετακινηθεί, κατόπιν των σχετικών διαδικασιών, η Πάρος απαιτεί ένα νέο ασθενοφόρο, πλήρως εξοπλισμένο, καθώς και στελέχωση του τομέα ΕΚΑΒ στο νησί και μάλιστα με συνδρομή στο ζήτημα της στέγασης, εκ μέρους του Δήμου, προκειμένου οι διακομιδές να γίνονται με ασφάλεια, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες.